Scrisoare de suflet către suflete:Părintele Aurel Cucută transmite gândurile sale căsciorenilor
Părintele Aurel Cucută, cel care a slujit peste 30 de ani la Parohia Căscioarele, a transmis prin intermediul publicației noastre on line, gândurile sale așternute într-o scrisoare pe care o redăm în rândurile de mai jos.
Reamintim cititorilor noștri că acesta a fost supus mai multor pedepse de-a lungul timpului printr-o lege proprie și de ordine interioară impusă în Episcopia Sloboziei și Călărașilor prin Protopopiatul Oltenița, colaborarea celor două instituții fiind foarte apropiată.
Ultima pedeapsă pe anul acesta l-a determinat pe Aurel Cucută, slujitor întru toate ale Domnului, să refuze așa zisele pedepse arhierești, care au venit nedrept, după cum s-au înfățișat evenimentele, ca urmare a unor judecăți corecte și a refuzurilor acestuia de a încălca legea lui Hristos, așa cum este ea înțeleasă și învățată de părintele căruia i s-au aplicat o serie de pedepse începând cu anul 2003.
Părintele Aurel Cucută a fost suspendat de la Biserica din Căscioarele în luna octombrie. Decizia a adus un val de nemulțumire în rândul enoriașilor, oameni simpli și curați la suflet, cu mare credință în Dumnezeu și religia ortodoxă. Aceștia s-au strâns în fața bisericii pentru a-și exprima indignarea față de deciziile celor ierarhic superiori, oprobiul public, pentru a cere în fața camerelor de filmat ca preoții lor să se întoarcă la locul unde au slujit zeci de ani în bună relație și credință întru cele sfinte. Căsciorenii au dorit să stea de vorbă cu protopopul Marian Necula sau cu episcopul Vincențiu Ploeișteanu, dar niciunul nu s-a arătat la față în zilele de sărbătoare când oamenii au protestat în fața bisericii din cauza nedreptății făcute, slujbele fiind ținute atunci de alți preoți din alte parohii ale județului Călărași.
Duminică, 16 decembrie a.c., la biserica din Căscioarele a fost numit un alt preot care va sluji cât timp probabil va îndeplini din cerințele impuse.
Părintele Aurel Cucută a slujit alături de părintele Iulian Rusu, acesta din urmă primind de asemenea pedeapsă arhierească. Cei doi au fost solidari în toată perioada tensionată de conflicte, atmosferă ce a bulversat comunitatea din Căscioarele în cel mai profund mod posibil. Oamenii au păstrat vie dorința ca cei doi să rămână alături de ei, să slujească în continuare la biserică fiindcă, după cum au spus aceștia la fiecare slujbă unde au cerut dreptul lor, sunt preoți în numele lui Dumnezeu, preoți care le-au fost aproape la bine și mai ales la greu. Acest lucru nu a fost înțeles și ca atare nu s-a întâmplat.
Prin scrisoarea adresată enoriașilor din Căscioarele, fostul paroh al bisericii ce poartă hramul Sfântului Nicolae mulțumește locuitorilor comunei pentru înțelegere, pentru fidelitate, gânduri bune și susținere, pentru atmosfera calmă creată, fiindcă la rugămintea preoților pedepsiți, căsciorenii s-au purtat civilizat, forma acestora de protest fiind una pașnică, de bună înțelegere. De fiecare dată răspunsurile superiorilor au întârziat să apară, fără ca durerea lor să fie înțeleasă și să li se ofere o explicație, comunicatele apărute pe site-ul Episcopiei Sloboziei și Călărașilor fiind ambugue pentru enoriași.
Dați click de două ori pe adresa de mai jos pentru a citi scrisoarea:
o-scrisoare-catre-cascioreni
Lasă un răspuns