Se înmulțesc focarele de pestă porcină africană în județul Călărași
Elisabeta Genoa
Pesta porcină africană (PPA) s-a extins în judeţul Călăraşi, astfel că, până în prezent, au fost confirmate 60 de focare. Există şapte suspiciuni în lucru la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA), în localităţile Ciocăneşti, Grădiştea, Unirea şi Ştefan cel Mare.
Potrivit datelor furnizate de prefectul județului Călărași, în ultimele zile, patru focare de pestă porcină africană au fost înregistrate în comuna Ciocăneşti, iar alte două suspiciuni se află în lucru la IDSA. Astfel, până la momentul actual, în judeţul Călăraşi, au fost confirmate 60 de focare de PPA, în următoarele localităţi: Borcea – zece focare; Perişoru – 29 de focare; Călăraşi – şase focare; Constantin Brîncoveanu – un focar; Călărașii Vechi – un focar; Unirea – un focar; Ștefan cel Mare – patru focare; Gâldău – un focar; Dragalina – un focar; Ciocăneşti – patru focare; Roseţi – un focar şi Grădiştea – un focar.
În afara celor prezentate, mai există şapte suspiciuni în lucru la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală în localitățile: Ciocăneşti (două suspiciuni), Grădiștea (o suspiciune), Unirea (o suspiciune), Ștefan cel Mare (două suspiciuni).
Pesta porcină africană este o boală a porcinelor domestice şi sălbatice, mortală pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase, informează ANSVSA. Cu toate acestea, nu este deloc periculos pentru oameni.
Cum se evită infestarea fermei cu pesta porcină africană
Pentru prevenirea răspândirii virusului, cetăţenii trebuie să respecte măsurile dispuse de autorităţi. ANSVSA tramsmite printr-un comunicat cum poate fi oprită infestarea gospodăriilor sau a fermelor cu pesta porcină africană. ”Pentru această boală nu există vaccin, nici tratament. Singurele metode de prevenție eficiente sunt menținerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme și gestionarea rapidă și eficientă a posibilelor focare de boală – raportare, restricții privind mișcarea animalelor, a produselor și subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile și controlul circulației animalelor.
- nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii, cu aceeasi imbracaminte cu care ati iesit si afara, sa va plimbati; trebuie mai intai o dezinfectie, iar pentru asta puteti pune o tăviţă cu paie alaturi de o soluţie slabă de sodă caustică;
- lasati sa se dezvolte porcii numai în locuri îngrădite si asigurati-va ca nu se ating cu alti porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu alţi proprietari de porci domestici;
- nu dati de mancare la animalele cu resturi alimentare din carnea de porc gătită în familie;
- dacă sunt vânători în familie, care vaneaza carne de mistreţ, sa NU OFERITI NICIODATA porcilor apa din spălarea cărnii sau resturi de carne;
- NU IESITI CU scroafele sau vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie;
- NU ACHIZITIONATI purcei din locuri din care nu aveti informatii in prealabil, care nu sunt identificaţi (cu crotalie) şi nu au eliberat certificat sanitar veterinar de sănătate de la medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
- NU DATI DE MANCARE LA ANIMALE SI cu iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.
Vânătorii și responsabilii fondurilor de vânătoare sunt obligati sa informeze DSVSA județene cu privire la orice situație în care au identificat porci mistreți morți sau cu un comportament specific modificat și să transmită probe pentru diagnosticul de laborator.
Dacă observați că se potrivesc cu simptomele specifice bolii, trebuie OBLIGATORIU si URGENT să chemați medicului veterinar de liberă practică concesionar, alte autorități, sau DSVSA judeţeană.
ORICE animal care a contractat aceasta boala trebuie sacrificat şi neutralizat, pentru care se va primi o despăgubire de la stat.”
Cum arată un porc bolnav de pestă porcină africană?
Nu există semne clare care să indice boala, semnele pot fi atribuite şi altor boli. Dar se pot observa la porcii bolnavi semne ca: moarte rapidă, intervenită într-un timp extrem de scurt; temperatură foarte ridicată (40,5 – 42 de grade Celsius) şi stare febrilă; roşeaţă sau învineţire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului; lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers; vomitări, diaree (uneori cu sânge) şi urdori la ochi.
Societatea Ornitologică Română critică măsurile luate de autorități împotriva pestei porcine africane
Societatea Ornitologică Română critică vehement măsurile luate de autorități pentru limitarea răspândirii pestei porcine africane. ONG-ul specializat în protecția naturii atrage atenția că intensificarea vânătorii de mistreți și de prădători riscă să extindă focarele de pestă porcină africană, nicidecum să le limiteze.
Specialiștii instituției spun că atât Comisia Europeană, cât și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor recomandă cu totul alte măsuri decât cele avute în vedere de autoritățile române. Ovidiu Bufnilă, de la Societatea Ornitologică Română, explică faptul că ”în documentul de pe siteul Comisiei Europene – la articolul 8 este precizat că vânarea mistreților nu este o soluție, ci o problemă, dat fiind că turmele de mistreți infectați vor fi dislocate și vor întâlni alte populații pe care să le infecteze. Mai mult, din partea Comisiei Europene este recomandat ca vânătoarea de mistreți să fie interzisă, la apariția unor focare active. Ea poate fi reluată la trei luni după ce nu apar noi cazuri. Aceeași situație este și la European Food Safety Authority, care nu recomandă intensificarea vânătorii de mistreți, deoarece populațiile se pot muta. Mai mult, vânătoarea nu reușește să reducă numărul de mistreți, animale foarte prolifice, astfel încât în doar câteva luni de zile numărul animalelor este la fel de mare”.
Pesta porcină africană s-a răspândit deja în 8 județe ale țării din Nord Vest și Sud Est, cea mai grav afectată fiind zona Tulcei. Până acum, au fost sacrificați în zonele cu focare peste 70.000 de porci .