Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Silviu Ioan Soare, expoziție personală de ceramică sculpturală la Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea” din Slobozia

Critic de Artă
Ana Amelia Dincă

Artistul Silviu Ioan Soare va fi prezent pentru a doua oară cu o expoziție personală de ceramică la Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea” din Slobozia, cu ani în urmă, aflându-se pe simezele Galeriilor „Arcadia” cu pictură de șevalet.

Reprezentând decupaje ale materialului ceramic după ce arhitectonica formei a dobândit o consistență suficientă, care să îi permită artistului să îi transmită valențe simbolice subiectului său, acestaevocă anumite semne, totemuri, instrumente ale unor ritualuri, stilizări ale corpului feminin, interpretări ale psihologiei umane, sugestii de elemente zoomorfe.Utilizând tehnici tradiționale de construcție manuală și metode originale de structurare a materialului de lucru, preferândteracotta și gresia, Silviu Ioan Soare caută expresivități inclusiv în prelucrarea la rece a materialelor de lucru, care se întăresc prin procese fizico-chimice și nu necesită arderi în cuptoare.

Hanukia din 9 piese

Realizate după rețete și tehnologii personale, acestea sunt supuse criteriilor de compoziție ale tridimensionalului, alăturarea de spații goale și pline, aflându-se în vecinătatea stilistică a unei arii de interpretare cuprinzând dicotomia figurativ – abstract. Finalizarea prin șlefuire intervine după arderea la cuptor electric sau cu lemne, utilizândgresiileca atare sau cu adaosuri de pigmenți metalici, care să confere efecte plastice lucrărilor, implicând și nuanțe ce țin de natura cromatică a materialului, cu delicate tente de roz și roșu cărămiziu, alburi, griuri intense sau negru, dar și impresia prezenței bronzului în procesul de creație.

Hanukia cu 10 piese

Lucrările de ceramică sculpturală semnate de Silviu Ioan Soare sunt mărturia lumii pe care acesta o cunoaște, o simte și o imaginează. Formele vin din interiorul trăirilor sale, ființa caldă a lutului încorporând nu numai experiența, ci și sentimentul artistului față de o idee sau de un gând, cu potențe de concretizare în substanța care se lasă modelată cu ușurință, dar cu pretenții tehnice impuse de însăși structura ei.Orientarea lui Silviu Ioan Soare către ceramica sculpturală s-a petrecut încă din timpul studiilor superioare de specialitate. Fie că este vorba de plastica mică sau monumentală, artistul sintetizează motivul de plecare al volumului său, imprimându-i de cele mai multe ori o forță și o frontalitate remarcabile.

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect – interregional sau inter-regional, nonvaloare sau non-valoare, …
Corespondenta la redactie