Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Silviu Ioan Soare, expoziție personală de ceramică sculpturală la Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea” din Slobozia

Critic de Artă
Ana Amelia Dincă

Artistul Silviu Ioan Soare va fi prezent pentru a doua oară cu o expoziție personală de ceramică la Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea” din Slobozia, cu ani în urmă, aflându-se pe simezele Galeriilor „Arcadia” cu pictură de șevalet.

Reprezentând decupaje ale materialului ceramic după ce arhitectonica formei a dobândit o consistență suficientă, care să îi permită artistului să îi transmită valențe simbolice subiectului său, acestaevocă anumite semne, totemuri, instrumente ale unor ritualuri, stilizări ale corpului feminin, interpretări ale psihologiei umane, sugestii de elemente zoomorfe.Utilizând tehnici tradiționale de construcție manuală și metode originale de structurare a materialului de lucru, preferândteracotta și gresia, Silviu Ioan Soare caută expresivități inclusiv în prelucrarea la rece a materialelor de lucru, care se întăresc prin procese fizico-chimice și nu necesită arderi în cuptoare.

Hanukia din 9 piese

Realizate după rețete și tehnologii personale, acestea sunt supuse criteriilor de compoziție ale tridimensionalului, alăturarea de spații goale și pline, aflându-se în vecinătatea stilistică a unei arii de interpretare cuprinzând dicotomia figurativ – abstract. Finalizarea prin șlefuire intervine după arderea la cuptor electric sau cu lemne, utilizândgresiileca atare sau cu adaosuri de pigmenți metalici, care să confere efecte plastice lucrărilor, implicând și nuanțe ce țin de natura cromatică a materialului, cu delicate tente de roz și roșu cărămiziu, alburi, griuri intense sau negru, dar și impresia prezenței bronzului în procesul de creație.

Hanukia cu 10 piese

Lucrările de ceramică sculpturală semnate de Silviu Ioan Soare sunt mărturia lumii pe care acesta o cunoaște, o simte și o imaginează. Formele vin din interiorul trăirilor sale, ființa caldă a lutului încorporând nu numai experiența, ci și sentimentul artistului față de o idee sau de un gând, cu potențe de concretizare în substanța care se lasă modelată cu ușurință, dar cu pretenții tehnice impuse de însăși structura ei.Orientarea lui Silviu Ioan Soare către ceramica sculpturală s-a petrecut încă din timpul studiilor superioare de specialitate. Fie că este vorba de plastica mică sau monumentală, artistul sintetizează motivul de plecare al volumului său, imprimându-i de cele mai multe ori o forță și o frontalitate remarcabile.

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Abuz de putere sau atac de stânga? Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari suspendate din ALDE Oltenița

2 februarie 2019

Abuz de putere sau atac de stânga? Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari suspendate din ALDE Oltenița

Consilierele Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari au primit lovituri de stânga. Nu este vorba de un film cu pugiliști în ring, ar fi fost fair play, ci de un film rupt din realitatea actuală: mutări de interese și jocuri de culise.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Floralia şi Floriile/Duminica stâlpărilor – origine, semnificaţie, simboluri Floralia sau …
Corespondenta la redactie