Societatea Termourban se află în colaps financiar. Oltenițenii de la blocuri stau în frig în prag de iarnă
Discuțiile din ședința ordinară legate de situația locatarilor cuplați la sistemul centralizat de distribuție apă caldă-căldură s-au învârtit în jurul aceleiași neputințe de a scoate situația din criză. Cele aproape 3000 de apartamente din oraș riscă să rămână fără sursă de încălzire la calorifere, motivele fiind nenumărate, așa cum le descrie gruparea ce reprezintă cetățenii municipiului Oltenița.
Termourban este în imposibilitatea de a da căldură. Conducerea spune că din cauza restanțierilor care nu și-au achitat datoriile către societatea de distribuție apă caldă – căldură. Aceasta este concluzia la care a ajuns directorul Termourban Oltenița și explicația dată în ședința recentă a Consiliului Local, dar și părerea majorității consilierilor și a Executivului Primăriei Oltenița. ”Suntem pregătiți tehnic să dăm drumul la căldură, dar gaze nu avem. Și pentru că se și televizează să facem în continuare un apel către populație să plătească ca să putem să dăm drumul la cădură.” declară directorul Termourban, Marian Șumudică. Acesta arată demersurile făcute pentru a scoate din impas situația gravă care a doborât societatea : somații, acțiuni în judecată cu scoaterea la licitație de apartamente dar banii nu se strâng, datorii în valoare de peste 15 miliarde de lei adunate în timp cu penalități. Analizele făcute arată că banii pot fi recuperați doar cu procedurile legale care sunt costisitoare și necesită și timp. Sunt peste 1000 de procese pe rol, astfel că Șumudică cere sprijin financiar. Acesta mai spune că cea mai mare problemă vine de la debranșări. ”În 2013 a produs 16.000 de gigacalorii în 2014 sunt 10.000 de gigacalorii astfel că la asemenea producție cu 90 lei/gigacalorie înseamnă 5 miliarde de lei care se pierd din cauza reducerii producției.” mai spune directorul Termourban. Șumudică consideră că problemele s-au agravat și din cauza sistării ajutorului de căldură de la bugetul de stat. Probleme deosebite sunt cu cei care au fost debranșați (1070 de apartamente debranșate la cerera lor și la acțiunea Termourban) unde sunt 9 miliarde de lei la care se adună debite și părțile comune, 1700 de apartamente cu centrale care au 2 miliarde și jumătate datorie, chiriașii primăriei au 3 miliarde 900 de milioane plată la încălzire, oameni care au primit ajutoare sociale dar nu își achită nici diferența.
Primarul Petre Țone aruncă oalele sparte în capul viceprimarului de a cărui activitate acesta se arată nemulțumit, deși până în prezent cei doi au fost complice la acțiunile lor din primărie și destul de uniți. ”Când era producția de 22.000 de giga era altă problemă. Se putea susține salariul. Neîncasarea a fost și în ceilalți ani, legea s-a modificat, n-au mai fost primite ajutoare” spune Țone. Primarul consideră că bugetul local a ajutat Termourban, subliniind că la 1 noiembrie nu mai existau datorii iar la 1 mai 2014 societatea de distribuție avea o datorie de 10 miliarde de lei vechi.
Șumudică intervine și spune că nu sunt asociații de proprietari ca să investească într-un sistem tehnic pentru a permite să fie alimentate apartamentele ale căror proprietari sunt buni platnici. Directorul Termourban consideră și le explică celor din ședință că avem unul din cele mai performante sisteme de încălzire din țară.
Țone mai spune că a făcut demersuri la Victor Ponta, Liviu Dragnea, la Răducu Filipescu pentru a ajuta Termourban. Însă nu a primit răspuns în acest sens.
Consilierul Viorel Pironea întreabă retoric dacă și anul viitor se vor mai debranșa apartamente și își vor pune alte o mie de persoane centrale, ce se va întâmpla. ”Consecința acestei situații mi se pare că această investiție trebuia ca cei care au proiectat sau au fost parteneri trebuia bine pusă la punct proiectarea în ideea de a putea să-i oprească pe cei rău platnici.” sunt vorbele lui Pironea poate nu tocmai potrivite, ținând cont de faptul că una este să privești o problemă din interior mai ales când o inițiezi și să participi personal la derularea unui astfel de proiect și alta este să privești lucurile din afară, să judeci pe alții prin prisma propriei gândiri, fără să te implici în acea problemă și fără să deții prea multe informații.
Astfel s-a cam bătut apa în piua pe fondul unei probleme grave abătute peste cei care simt asta cel mai bine. Alte discuții au făcut referire la angajați despre care atât Țone cât și consilierul Gheorghe Lungu și alți consilieri PSD consideră că nu-și fac treaba bine. Primăria nu are atribuțiuni în furnizarea agentului termic, a fost concluzia lui Țone.
Petre Țone cere directorului Termourban să dea căldură, Gheorghe Lungu propune salarii în funcție de încasări
Petre Țone cere directorului Termourban să dea căldură după care Gheorghe Lungu intervine spunând că sunt lucruri care au fost scăpate din vedere. ”Trebuia mai multă presiune asupra oamenilor care sunt direct implicați în procesul de încasări de la populație. E foarte multă lume sunt cetățeni care vin și spun că acele facturi se bagă numai jos la acele rafturi și dacă vreți vă aduc mâine aici două, trei femei în vârstă care spun că nu au coborât de 6 luni, 8 luni din bloc și care că dacî veneau la ușă dădeau banii. Nu vreau să vă mai dau iar exemple că sunt salariați care pleacă la ora 11,00 cum se spune că pleacă pe teren și….la ora 11,00, 12,00 sunt acasă. Pleacă de la dvs și lucrează în altă parte.” declară consilierul PSD Gheorghe Lungu, care propune ca salariații din Termourban să fie plătiți din încasări.
Intervenția salvatoare vine spre finalul discuțiilor de la nimeni altul decât Petre Țone, care gândește cu voce tare și le mărturisește celor prezenți la ședință că va face o scrisoare la Guvern să intervină la Wirom. Primarul Olteniței se declară extrem de nemulțumit de societatea de distribuție a gazelor.
Fostul viceprimar Florian Cercel propune câteva soluții pentru ieșirea din impas a Termourban
Florian Cercel, consilier PNL, deși nu a fost prezent în ședința trecută declară pentru site-ul nostru de știri că a propus și la ședința pe comisii să se facă majorare de capital dar după ce actualul viceprimar Mihai Manciu își dă demisia. ”Totul este foarte simplu: să-și dea demisia Manciu, dar să-și dea demisia și Țone. Eu le-am explicat la ședința pe comisii desfășurată înainte cu două zile de cea de plen că o soluție este majorarea de capital. Dar le-am mai propus ceva: dacă banii nu ajung cei care au primit fără drept niște sume din primărie să-i dea înapoi. Mă refer la Manciu care a luat niște bani fără temei și legalitate, la cei implicați în afacerea de anul trecut cu câinii și care sunt consilieri adică Bâră și Buzoianu, iar în plus să se adauge și banii de la Matei, fost viceprimar în mandatul lui Ștefan 2000-2004 care a preluat lucrările la Grădinița Școlii nr. 5, acolo unde s-au umflat foarte mult prețurile pentru construcția instituției. Și așa Oltenița rămâne și cu bani. Dacă ar fi să o luăm cinstit, soluția există în Legea 215, care spune că primarul unei localități are obligația de a asigura servicii de utilitate publică.” declară fostul viceprimar și actual consilier PNL, Florian Cercel.
Primarului Țone îi pare rău că alegerile vin pe fondul unei probleme sociale nerezolvate
Printre rumorile consilierilor s-a auzit vocea primarului Țone care, plină de regrete și putin disperată, a spus ”Și mai vin și alegerile…” adică durerea mare în această speță locală, în această situație critică ce nu s-a mai întâlnit dinainte de 2004 în timpul mandatului altui reprezentant PSD – Dumitru Ștefan, nu este tristețea, nu nivelul de trai scăzut, sărăcia și frigul în care se scald unii oltenițeni, ci alegerile, aceste desfășurări de forțe politice prin manevrarea maselor, pentru ca apoi să se împartă afaceri, terenuri, să se ruleze bani publici pentru a se scoate banii aruncați inutil în aceste campanii, sau nu chiar inutil ci doar pentru a vedea fețele politicienilor frumos aranjate în poze, care de regula ies la rampă și promit fără acoperire, mint încât ajung să creadă și ei ce mint, deși fiecare contribuabil, fiecare cetățean speră, cu fiecare regim politic săltat peste alt regim politic căzut, cu fiecare campanie electorală, să se facă ceva bun și pentru țara asta, implicit să existe și pentru Oltenița o strategie constructivă.
Un alt aspect ce poate nu are legătură cu acest subiect, dar care are concordanță cu dezvoltarea orașului este acela că actualul primar Petre Țone nu a continuat niciunul din proiectele începute și lăsate în primărie de tandemul primar Costinel Milescu – viceprimar Florian Cercel, unele dintre aceste proiecte fiind extrem de importante și de anvergură, singura ”ducere mai departe” de acțiune a rămas ”Nunta de aur”, inițiată în anul 2007 de fostul primar PNȚcd – o sărbătoare, o petrecere dată pentru pensionarii din municipiu în fiecare toamnă din an.
Laura Suzeanu
One Response to Societatea Termourban se află în colaps financiar. Oltenițenii de la blocuri stau în frig în prag de iarnă