Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Sportul e în tot și în toate…dictonul profesoarei Cristiana Drăgan, transpus în acțiuni locale de nivel european

Laura Suzeanu


Săptămâna 24-30 septembrie de anul acesta a fost una activă și eterogenă pentru participanții competițiilor sportive de la nivel local. Profesor de sport Cristiana Drăgan a combinat trei evenimente importante în agenda mișcării: Săptămâna Europeană a Sportului, Săptămâna Sportului Școlar, Proiectul ”Oltenița te invită la sport”.
Aproximativ 100 de tineri și adolescenți s-au adunat, au concurat, au socializat, au câștigat dar au și învățat cum să se apere, să înțeleagă ce beneficii aduce sportul, au învățat ce înseamnă fair-play-ul și concurența în cadrul competiției de cros de vineri, 29 septembrie.


Competiția de alergat a fost organizată la Stadionul Municipal Oltenița, unde au participat elevi de școală generală și de liceu.

În prezența altor colegi, a profesorilor, a primarului Petre Țone și a altor spectatori, pe terenul stadionului s-au întrecut elevi de la școlile 2, 3, 5, 6 din Oltența, de la școlile din Chirnogi, Chiselet, Gălbinași, Radovanu, Căscioarele, Curcani, de la liceele din Oltenița:

Premiile au fost oferite de Federația Română Sportul pentru Toți pe categorii de vârstă: diplome, tricouri.

Concomitent s-au desfășurat alte fracțiuni ale sportului, de la cele care țin de mișcare și jocuri ale minți la sporturi care necesită concentrare și atenție, talent și agilitate; scrabble, rugby-tag, orientare sportivă, tur cu bicicletele, șah, tenis de masă, streetball, tir cu arcul, fitness.


Weekend-ul acesta a fost dedicat meciurilor de handbal. Echipele de fete și băieți de handbal și minihandbal din Oltenița (Handbal Grup Oltenița) și Giurgiu (handbal Malu) au împărtășit din tehnica jocului cu mâna. Handbaliștii mici și mari au primit diplome și tricouri de la Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Călărași. Directorul instituției județene de sport, Marius Dumitrescu, s-a aflat sâmbătă la Oltenița, în mijlocul tinerilor handbaliști.


Profesorul Cristiana Drăgan a imprimat copiilor săi interesul pentru disciplina mișcării, practicând împreună cu tinerii săi elevi ore unde acestora li se explică importanța sportului. Profesoara ține legătura cu părinții copiilor, care la rândul lor nu se opun acestei deschideri pentru dezvoltarea abilităților sportive. Există zone unde sportul nu este luat în seamă, unde părinții complotează cu copiii împreună în absențele la disciplina sportivă, ajutându-și odraslele să lipsească legal prin obținerea de scutiri medicale. La Oltenița nu există oponenți, fiecare concurs sau competiție organizate de Cristiana Drăgan fiind o chemare spre sănătate, o plăcere, o pasiune pentru mulți dintre elevii din oraș. Și nu doar din Oltenița, căci profesoara antrenează și copii din alte zone vecine municipiului.


”Copiii mei știu dictonul „Mens sana in corpore sano”. Sportul e-n tot și-n toate. Ei înțeleg că fără mișcare sunt terminați și fizic și psihic, asta îi ajută să facă față celorlalte discipline, să învețe mai ușor pentru școală. Practicarea unui sport este o activitate esenţială iar ei au fost învățați să facă mișcare în avantajul lor. Indiferent de vârsta pe care o avem, sportul ne face bine. Părinții lor nu au opus niciodată rezistență, dimpotrivă, există destui care își canalizează dorințele copiilor lor spre sport. Le-am explicat mereu că cei care practică un sport duc o viaţă mai sănătoasă decât sedentarii, sportivii profesioniști sunt cei care mențin spiritul viu, echilibrul fizic în organism. Corpul se dezvoltă armonios iar ei își protejează organismul împotriva obezității, mai ales dacă consumă băuturi acidulate sau mâncăruri grele, ceea ce eu nu le recomand. Toți sunt interesați de competiții, iar cine nu ajunge la ele fie nu este anunțat de profesorii lor, fie au alt program, însă de obicei vin și chiar le place să participe la ceea ce eu am în program. A fost o săptămână încărcată, dar sportul ne-a eliberat de orice grij, ne-a făcut mai vioi, astfel că bucuria a fost și mai mare după desfășurarea tuturor competițiilor, fie că vorbim de cros, streetball, orientare sportivă, șah, handbal sau scrabble.” declară Cristiana Drăgan.

Profesoara de sport consideră un succes desfășurarea competițiilor săptămânii. Ea apreciază răspunsul pozitiv și contribuția celor ce i-au fost alături. ”Mulțumesc directorului și profesor Florin Pană, care de fiecare dată a fost alături în acțiuni de anvergură ca cea de săptămâna aceasta. Mulțumesc avocatei Valentina Popescu, colegilor profesori de sport de la școlile din oraș și din comunele participante. De asemenea, mulțumesc colaboratorilor, asistentelor de la Ambulanța Oltenița, directorului MArius Dumitrescu de la Direcția pentru Sport Călărași, mulțumesc copiilor pentru că înțeleg ce facem împreună, dar mai ales părinților care-i stimulează și le deschid mințile pentru această disciplină.” încheie Cristiana Drăgan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 2 = 2

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie