Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Sportul va fi obligatoriu la Bacalaureat. Minimum 3 ore de sport pe saptamana la scoala si alte 2 ore de “sport competitional”

O noua lege stabileste ca sportul va deveni materie obligatorie la Bacalaureat. In plus, va creste numarul orelor de educatie fizica din scoli la 3 ore pe saptamana (clasele I- IV), respectiv 3 ore + 2 alte ore de colectiv sport (sport competitional) la clasele V-VIII si la liceu. La gradinita vor fi obligatorii minimum 3 ore de activitati psihomotrice pe saptamana. Orele de sport din invatamatul primar vor putea fi predate de invatatori/institutori, fiind incluse in norma acestora.

Potrivit portalinvatamant.ro, 53 de deputati si senatori PSD, USR si din partea minoritatilor au depus in Parlament o initiativa legislativa care prevede marirea numarului orelor de sport in scoli. In plus, noua lege spune si faptul ca sportul va fi materie obligatorie de examen la Bacalaureat.
“Statisticile oficiale arata ca 1 din 3 tineri nu face sport, iar 9 din 10 tineri petrec 8 ore pe zi la televizor, internet sau jocuri video. Lipsa activitatilor fizice omoara la fel de multi oameni ca si fumatul. Lipsa activitatilor fizice scade 7 ani din viata”, se arata in Expunerea de motive a acestei legi.
In consecinta, noua lege vrea sa introduca sportul ca materie obligatorie la Bacalaureat, dar si sa mareasca numarul de ore de sport din scoala.
Ce spune noua lege?
2.    La articolul 77, alineatul (4) se completeaza si va avea urmatorul cuprins:
–    proba E practica de evaluare a competentelor motrice formate pe durata invatamantului liceal, pentru elevii apti din punct de vedere medical sa desfasoare activitati de educatie fizica si sport.
egea nr. 69/2000 educatiei fizice si sportului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 200, din 9 mai 2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Articolul 5 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Art. 5
(1)    Educatia fizica scolara este disciplina obligatorie, prevazuta in planurile de invatamant cu un numar de ore diferentiat, conform curriculumului stabilit de comun acord intre Ministerul Tineretului si Sportului si Ministerul Educatiei Nationale.
(2)    Educatia fizica in invatamantul preuniversitar este cuprinsa in trunchiul comun al planurilor de invatamant si in curriculum la decizia scolii astfel:
1.    la invatamantul prescolar care cuprinde grupa mica, mijlocie si mare, minim 3 ore de activitati psihomotrice saptamanal pentru fiecare grupa de copii in institutiile cu program normal sau prelungit.
2.    la invatamantul primar care cuprinde clasa pregatitoare si clasele I-IV, minim 3 ore de educatie fizica saptamanal in trunchiul comun pentru fiecare clasa.
3.    la invatamantul gimnazial care cuprinde clasele V-VIII, minim 3 ore de educatie fizica saptamanal in trunchiul comun si 2 ore de colectiv sportiv (sport competitional) la curriculum la decizia scolii, care se va desfasura sub diferite forme, in functie de specificul fiecarei unitati scolare pentru fiecare clasa.
4.    la invatamantul liceal care cuprinde clasele de liceu IX-XII/XIII, minim 3 ore de educatie fizica saptamanal in trunchiul comun si 2 ore de colectiv sportiv (sport competitional) la curriculum la decizia scolii, care se va desfasura sub diferite forme, in functie de specificul fiecarei unitati scolare pentru fiecare clasa.
(3)    la invatamantul superior, educatia fizica este disciplina de invatamant obligatorie, complementara, cu frecventa de minim 2 ore saptamanal pe parcursul fiecarui semestru pentru fiecare an de studiu pentru ciclul de studii de licenta, prevazuta in planurile de invatamant peste numarul de ore alocat pe profiluri, si optional 2 ore de colectiv sportiv (sport competitional) pe ramura
de sport sau grupe sportive”.
Cine vor fi profesorii care vor preda sportul?
La articolul 27, dupa alineatul 7 se introduce un nou alineat, alineatul (8), cu urmatorul cuprins:
1. “(8) Personalul didactic din unitatile de educatie timpurie anteprescolara organizeaza minim 2 ore de activitati psihomotrice saptamanal pentru fiecare grupa de copii”.
La articolul 263, alineatul (7) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“(7) Orele de educatie fizica din invatamantul primar, prevazute in planurile de invatamant pot fi predate de invatator/invatatoare, institutor/institutoare, fiind incluse in norma acestora”.
La articolul 263, dupa alineatul (7) se introduce un nou alineat, alineatul (7A1), cu urmatorul cuprins:
“(7A1) Orele de educatie fizica din invatamantul primar pot fi predate si de profesorii pentru invatamantul primar de la grupa sau clasa respectiva, in cadrul activitatilor postului, daca fac dovada calificarii prin diploma de studii ori certificatul de competenta. in cazul in care profesorii pentru invatamantul primar de la grupa ori clasa respectiva, nu fac dovada calificarii prin diploma de studii sau prin certificatul de competenta, orele de educatie fizica din invatamantul primar vor fi predate si de profesorii cu studii superioare de specialitate, fiind incluse in norma acestora, sau prin plata cu ora”.
Deocamdata aceasta lege este in stadiul de proiect legislativ, fiind inregistrata la Camera Deputatilor pentru dezbatere.
Pana la data de 28 decembrie se pot depune propuneri sau sugestii, asteptandu-se si puncte de vedere de la Guvern sau Consiliul Legislativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

59 − = 50

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie