Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Ştefan Serban, un pictor împlinit

de Ana Amelia Dincă
Critic de artă

Expoziţia lui Şerban Stefan reuneşte o serie de portrete şi peisaje, creaţii ale ultimei perioade, când pictorul a devenit extrem de profilic, semn că dexterităţile sale în mânuirea penelului au atins un nivel ridicat.

Desc¦rcareAdept al figurativului, plasticianul structurează armătura compoziţiilor sale astfel încât pasajele cromatice să îi permită o desfăşurare mai liberă a tuşelor, cu un grad ridicat de picturalitate.
Lui Şerban Ştefan îi place să redea detalii, să insiste pentru a scoate în evidenţă un anumit motiv, o idée, un gest, întrucât este un perfecţionist al formei având o experienţă de peste 30 de ani în faţa şevaletului.

Chipurile pe care publicul le va admira în Sala „Arcadia” a Centrului Cultural UNESCO „Ionel Perlea” din Slobozia începând cu data de 3 septembrie 2015, aparţin unor personalităţi ale ortodoxiei, ale cunoscuţilor, ale prietenilor din breaslă. Portretul, nefiind o temă uşor de realizat deoarece presupune o stăpânire a desenului, o cunoaştere a anatomiei faciale şi o capacitate de observare şi transpunere pe pânză a trăirilor interioare ale modelului, Ştefan Şerban dă aici întreaga măsură a ştiinţei sale legată de acest subiect, îndrăznind cu mult curaj şi siguranţă de sine să realizeze o întreagă expoziţie de portrete şi într-un timp relativ scurt. Căutările plastice ale artistului se pot detecta în modul cum diversifică pensulaţia atunci când redă podoaba capilară, barba sau zone din vestimantaţia personajelor ce se proiectează pe fundalurile atacate cu multă grijă în scopul neutralizării figurii şi a punerii în evidenţă a conturelor. Simeza este completată de o serie de peisaje unde observăm o mai mare liberatate de expresie, un discurs mai poetic şi mai nuanţat. Aceste compoziţii sunt realizate în plein-air sau în atelier, unde memoria pictorului brăilean deliberează sensibile aspecte ale naturii într-un stil care oscilează între figurativ şi interpretări la limita abstractului.

Ştefan Serban este o prezenţă activă în cadrul manifestărilor expoziţionale de la Slobozia, din 2014 fiind membru al Uniunii Artiştililor Plastici-Filiala Slobozia Ialomiţa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 − six =

+ 12 = 14

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Este corect “cel mai celebru”? Unele structuri lingvistice sunt atât …
Corespondenta la redactie