Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Ştefan Serban, un pictor împlinit

de Ana Amelia Dincă
Critic de artă

Expoziţia lui Şerban Stefan reuneşte o serie de portrete şi peisaje, creaţii ale ultimei perioade, când pictorul a devenit extrem de profilic, semn că dexterităţile sale în mânuirea penelului au atins un nivel ridicat.

Desc¦rcareAdept al figurativului, plasticianul structurează armătura compoziţiilor sale astfel încât pasajele cromatice să îi permită o desfăşurare mai liberă a tuşelor, cu un grad ridicat de picturalitate.
Lui Şerban Ştefan îi place să redea detalii, să insiste pentru a scoate în evidenţă un anumit motiv, o idée, un gest, întrucât este un perfecţionist al formei având o experienţă de peste 30 de ani în faţa şevaletului.

Chipurile pe care publicul le va admira în Sala „Arcadia” a Centrului Cultural UNESCO „Ionel Perlea” din Slobozia începând cu data de 3 septembrie 2015, aparţin unor personalităţi ale ortodoxiei, ale cunoscuţilor, ale prietenilor din breaslă. Portretul, nefiind o temă uşor de realizat deoarece presupune o stăpânire a desenului, o cunoaştere a anatomiei faciale şi o capacitate de observare şi transpunere pe pânză a trăirilor interioare ale modelului, Ştefan Şerban dă aici întreaga măsură a ştiinţei sale legată de acest subiect, îndrăznind cu mult curaj şi siguranţă de sine să realizeze o întreagă expoziţie de portrete şi într-un timp relativ scurt. Căutările plastice ale artistului se pot detecta în modul cum diversifică pensulaţia atunci când redă podoaba capilară, barba sau zone din vestimantaţia personajelor ce se proiectează pe fundalurile atacate cu multă grijă în scopul neutralizării figurii şi a punerii în evidenţă a conturelor. Simeza este completată de o serie de peisaje unde observăm o mai mare liberatate de expresie, un discurs mai poetic şi mai nuanţat. Aceste compoziţii sunt realizate în plein-air sau în atelier, unde memoria pictorului brăilean deliberează sensibile aspecte ale naturii într-un stil care oscilează între figurativ şi interpretări la limita abstractului.

Ştefan Serban este o prezenţă activă în cadrul manifestărilor expoziţionale de la Slobozia, din 2014 fiind membru al Uniunii Artiştililor Plastici-Filiala Slobozia Ialomiţa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

7 − 1 =

82 + = 91

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect – interregional sau inter-regional, nonvaloare sau non-valoare, …
Corespondenta la redactie