Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Sunt momente în care inima vede mai bine şi mai departe decât ochii cei mai ageri.

Sunt momente în care inima vede mai bine şi mai departe decât ochii cei mai ageri.

Inteligenţa nu este cu adevărat apreciată decât prin comparaţie.

Frica paralizează inteligenţa.

Cei ce învaţă pe alţii se învaţă şi pe ei în acelaşi timp.

Dacă trăieşti prezentul, repari trecutul şi câştigi viitorul.

Puţine lucruri se pot obţine cu brutalitate, în timp ce cu blândeţea obţii foarte mult, dacă nu, chiar totul.

Cu atenţie şi cu ascultare ajungi să faci orice.

Mâine sau poate peste câteva zile, vei ştii foarte bine ce ai de făcut. Atunci va trebui să-ţi aduci aminte ce-ai simţit acum şi să te prefaci că simţi ceea ce sigur n-o să mai simţi.

Eşti tot ceea ce eşti şi vrei să fii, eşti toţi oamenii care te-au ajutat şi care nu, eşti toţi cei pe care i-ai întâlnit şi îi vei întâlni, eşti profesorul care te-a picat şi profesoara care ţi-a dat curaj.

Ce suntem noi? Artişti, nu-i asa? Comedianţi care, doar prin aspectul lor, trebuie să provoace curiozitatea. Crezi că, dacă ne vom duce în piaţa publică îmbrăcaţi ca nişte burghezi sau ţărani, i-am putea face pe oameni să ne privească şi să se apropie de noi? Nu, nu-i aşa? Aş vrea să înveţi că în viaţă, aparenţa este câteodată hotărâtoare; este neplăcut, dar asta este…

Cât de sărac este graiul buzelor faţă de cel al ochilor. Cât de reci şi goale sunt cuvintele în comparaţie cu ochii.

Mâine, sau poate peste câteva zile, vei ştii foarte bine ce ai de făcut. Atunci va trebui să-ţi aduci aminte ce-ai simţit acum şi să te prefaci că simţi ceea ce sigur n-o să mai simţi.

Hector Malot

A scris mai multe romane, dar este cunoscut mai ales pentru romanul “Singur pe lume“. A fost dedicat fiicei lui, Lucie. 
Hector Malot, scriitor francez, s-a născut pe 20 mai 1830 în La Bouille, în apropiere de Rouen, în vecinătatea râului Sena. A studiat dreptul la Rouen și la Paris, apoi a activat un timp ca notar. A cochetat cu literatura încă din perioada studenției, continuând să scrie și după absolvire. A colaborat cu articole și încercări literare la diverse publicații și, în cele din urmă, renunță la cariera juridică în favoarea celei literare. La început a fost critic de teatru pentru „Lloyd Français”, apoi, critic literar pentru „L’Opinion Nationale”. A publicat prima carte, „Amanţii”, în 1859.
În 1853 se mută la Paris, dorind să-și facă intrarea în lumea literară ca dramaturg, însă fără succes. Pentru a-și asigura traiul de zi cu zi scrie articole pentru câteva publicații locale, însă, după un timp, este nevoit să se întoarcă în casa părintească, unde începe să scrie la romanul Amanții (Les Amants), cu care își face debutul. Acest roman, alături de volumele Soții (Les Epoux) și Copiii (Les Enfants), formează trilogia Les Amours de Jacques.
De-a lungul carierei sale, Hector Malot a scris un număr impresionant de romane, peste șaptezeci, fiind comparat din punct de vedere al productivității cu Alexandre Dumas. Deși a scris peste șaptezeci de volume, scriitorul este renumit pentru romanul Sans famille (Singur pe lume), pentru care a fost premiat de Academia Franceză.
Hector i-a dedicat volumul fiicei sale, Lucie Malot, cu menţiunea: „În timp ce scriam această carte, mă gândeam tot timpul la tine, copila mea, şi numele tău îmi venea în fiecare clipă pe buze. O să-i placă lui Lucie? O va interesa pe Lucie? Tot timpul Lucie. Numele tău, pronunţat atât de des, trebuie să fie înscris la începutul acestor pagini: nu ştiu ce soartă vor avea, dar, oricare ar fi aceasta, ele îmi vor da o mulţumire care valorează cât tot succesul, satisfacţia de a mă gândi că tu le poţi citi, bucuria de a ţi le oferi”. Dacă i-a plăcut lui Lucie sau nu, n-avem de unde să ştim, dar „Singur pe lume” este considerată una dintre cărţile de suflet ale copiilor de pretutindeni. Rémi este băieţelul de zece ani, care trăia liniştit alături de Tuşa Barberin, până într-o zi când, bărbatul acesteia, rămas schilod în urma unui accident de muncă, l-a vândut lui signor Vitalis, care deţinea o trupă de „artişti” ambulanţi din care făceau parte maimuţica Sufleţel, cu un cap mare negru, cu faţa lată şi scurtă, cu nasul cârn şi cu buzele galbene, căţeluşul alb Capi, care şi-a salutat audienţa ridicându-se pe lăbuţele din spate şi încrucişându-le pe cele din faţă pe piept, câinele cu blana neagră, signor Zerbino (Cavalerul) şi căţeluşa gri, Dolce, „blândă şi cu un aer şmecher “.
,,Singur pe lume” de Hector Malot este romanul care-ţi trezeşte compasiune, te face mai bun şi mai tolerant, te inspiră să iubeşti, să preţuieşti părinţii, prietenii, casa părintească şi viaţa în ansamblul ei.
Remi, băieţelul fără părinţi şi fără rude, vândut pe bani de bărbatul care l-a luat la un moment dat din stradă şi l-a adăpostit, află la o vârstă destul de fragedă cât de crudă este lumea şi cât de periculos este să trăieşti de pe o zi pe alta, fără mâncare şi fără acoperiş deasupra capului.
Situaţiile tensionate prin care trece îl fac pe Remi mai puternic şi mai dormic de viaţă, îl îmbărbătează şi îi dau curaj să reziste, să spere, să lupte. Meseria de cântăreţ ambulant, dacă o putem numi meserie, îl ajută să supravieţuiască şi să se hrănească. Cartea este voluminoasă dar face tot efortul de a o citi integral.

Cărți scrise de Hector Malot: Un beau-frere (1869), Une belle-mere (1869), Romain Kalbris (1869), Une Bonne affaire (1870), L’amour Dominateur (1896), Pages choisies (1898), etc.
Hector Malot a murit pe 17 iulie 1907, în Fontenay-sous-Bois.


Surse:
artline.ro
adevarul.ro
autori.citatepedia.ro
youtube.com

 

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie