Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Un meşter popular din Apuseni confecţionează opinci la fel ca pe vremea strămoşilor. Încălţările tradiţionale au ajuns și peste hotare

Un meşter popular din Apuseni, Cîmpeni, confecţionează opinci la fel ca pe vremea strămoşilor. Iosif Trifuţ realizează opinci folosind unelte inventate în urmă cu sute de ani, reuşind să menţină tradiţia veche de mii de ani.

Foto Facebook

Iosif Trifuţ este singurul meşter din această zonă care confecţionează aceste obiecte vestimentare, ilustrate pe portul dacilor din cele mai vechi timpuri.
”Sunt încălţările tradiţionale pe care românii le purtau în picioare fie iarnă, fie toamnă, fie vară. Opincile nu doar că erau parte integrantă a costumelor populare, dar erau nelipsite şi de la război. manual, din piele, pe care o achiziţionez de la o fabrică. Pe lângă opinci, mai lucrez şi cizme şi pantofi pentru dansatori populari”, afirmă meşterul Trifuţ. Acesta vinde încălţămintea în special la târgurile tradiţionale, mai ales în oraşele mari din centrul şi vestul ţării: Timişoara, Deva, Arad, dar şi în Cîmpeni, Zlatna, Albac. În Banat, cei mai mulţi dintre interpreţii de muzică populară folosesc opinci şi de aceea, cererea este mai mare în această parte a ţării. O pereche costă între 65 de lei şi 150 de lei, în funcţie de mărime, model şi timpul alocat de meşter.

Iosif Trifuţ realizează trei modele de opinci: modelul cu gârgoi, adică cu vârful întors, modelul cu găicuţe, cerut în special în zona Banatului şi modelul cu talpă aplicată, cu care se poate merge şi pe stradă. Opincile realizate de meşterul Trifuţ, au ajuns şi în Franţa, Germania, Canada, Marea Britanie, cumpărate de turişti care au vizitat târgurile tradiţionale la care a participat acesta. Cei mai mulţi cumpără opincile pentru a fi purtate la diverse evenimente, dar mulţi le achiziţionează şi pentru a le avea pur şi simplu acasă.

Foto Facebook

”Mulţi mă întreabă cum le fac şi atunci stau şi le povestesc procesul de fabricaţie. Unii se miră de faptul că încă mai există meşteri care fac încălţămintea pe care o purtau strămoşii”, mai spune meşterul din Cîmpeni. Cizmele din piele realizare de acesta ajung până la 300 de lei perechea, iar pantofii pentru dansuri se vând cu 180 de lei. Iosif Trifuţ are şi o pagină pe Facebook denumită Opinci Câmpeni, unde îşi promovează produsele şi unde pot fi făcute comenzi de către clienţi.

Sursa

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie