Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Un penel pentru credință, ”într-o clipă de răgaz”/Picturile Ecaterinei Mitran și ale Ștefaniei Nachiu, grandoare și meditație

Iubitorii de pictură pe sticlă și îndrăgostiții de artă sacră au posibilitatea să admire expoziția ”Un penel pentru credință”, deschisă la Muzeul Civilizației Gumelnița din Oltenița.

Vernisajul a avut loc înainte de sărbătoarea creștină închinată Nașterii Mântuitorului. Mesajul este unul care izvorăște din sufletul unor artiste, cele care îndeamnă să găsim cheia înțelegerii. Și nu doar fiindcă ”omul este măsura tuturor lucrurilor” iar expoziția celor două expresioniste te invită la meditație și filosofie prin exercițiul gândirii, dar mai ales pentru că de data aceasta cele două profesoare au dorit să vină cu o surpriză de sărbători.
Miza artistică a fost de fapt o călătorie între început și drumul către infinit, sau după cum a menționat în discursul său părintele Bogdan Cipleu, prin Nașterea Mântuitorului, înțelegem, ni se relevă și Învierea Lui. Astfel, cele două importante momente care au marcat existența noastră creștină constituie un parcurs, un itinerar.
Vernisajul expoziției s-a deschis cu o slujbă de binecuvântare, oficiată de preoții Bogdan Cipleu, Adrian Postolea și Fănel Burulen. Retorica, aprecierea la ideea unei expoziții inedite, susținerea manifestării, meliorative cuvinte, au aparținut preoților invitați:

Ecaterina Mitran și Ștefania Nachiu cinstesc o colaborare cu semnificație. Profesor de artă sacră, Ecaterina Mitran, strecoară printre cuvinte ideea că ”Într-o clipă de răgaz, aceasta a încercat să aștearnă pe sticlă, bucuria sărbătorilor de iarnă, Bucuria Nașterii lui Iisus Hristos”.
Ștefania Nachiu este profesor de Artă în București. Dragostea acesteia pentru cultura noastră tradițională, talentul iconografic, sunt bogățiile pe care artista le poartă cu mândrie. Cele două cubiste au expus la Muzeul Țăranului Român creații proprii în mozaic, cu tematică religios-ortodoxă.

Icoana provine din grecescul eikon, care înseamnă imagine. Preoții spun că icoana este esenţial legată de liturghie şi rugăciune, îndemnând credinciosul spre adorarea lui Dumnezeu, într-o formă senzitivă. Extraordinar este să vezi, când tragi o linie cu creionul sau un strat de vopsea cu pensula, cum se duc singure mai departe şi alcătuiesc ceva ce nu poţi să exprimi în cuvinte, în acest caz o scenă religioasă. Și dacă este greu să descrii verbal un episod, în pictură imaginile se declanșează țâșnind geometric. Peste aceste reprezentări, suflarea divină oferă viață.

La vernisajul expoziției au fost prezente persoane pasionate de artă, elevi de liceu din Oltenița, profesor Nicolae Mavrodin, primarul localității Chirnogi, Irinel Roman, însoțit de Relu Cotoban.
Expoziția de icoane pe sticlă ”Un penel pentru credință” este deschisă în perioada sărbătorilor de iarnă, până spre sfârșitul lunii ianuarie.

No Images found.

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

2 octombrie 2019

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

Laura Suzeanu Primarul Petrică Țone este în continuare generos cu echipa de fotbal din spatele Asociației Club Sportiv Municipal Oltenița. Este generos, dar pe banii oltenițenilor, în timp ce profesorii care se mai încumetă să organizeze activități școlare, caută surse externe pentru premii și diplome. Deși jucătorii provin din alte zone, altele decât Oltenița, din bugetul local vor pleca din nou 150.

Corespondenta la redactie