Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Un sens al vieții în întâlniri literare / La Negoești istoria îmbrățișează spiritul creator

Redacția

La Negoești s-a reluat weekendul acesta întâlnirea oamenilor de proză și poezie din zona de sud a țării. Peste 20 de iubitori de cultură au luat pulsul și temperatura vieții literare ce dă suflu cercurilor acestora create din setea de cultură.

IMG_6230
Întâlnirile îndrăgostiților de slove și literatură sunt precum o învăluire într-un joc tandru de lumină, un periplu muzical din cuvinte, care îndeamnă deopotrivă la meditaţie şi la voie bună.
Cu o fluență veselă în recital, cei care se întâlnesc la o vorbă, o poezie sau o poveste din dramaturgie, se înfruptă din bogăția de culori a sufletelor celor pe care-i regăsesc de fiecare dată veseli, dornici de călătorii imaginare prin lumile slovei.
De la vorbă şi gesturi până la bucurii și concluzii pline de umor, “scenografia” acestor întâniri îmbracă decorul ales de fiecare dată cu gust, în zile speciale, iar gândurile într-un cor aparte de scenă prin tonalităţi calde şi ritmicităţi liniștite sau alerte.
La Negoești se deapănă povești frumoase, mirifice, într-un decor pe măsură. Biserica ce păstrează istoria locului și spiritul Elinei Doamna, stă mărturie la imaginile literare din creațiile artistice. Se grăieşte româneşte, se recită, se povestește, se cântă şi toate la un loc înseamnă bucurie și emoție, regăsirea prietenilor, a apropiaților cu dor și ghes de a trăi clipa.
Poezia și dramaturgia, literatura, foame de nuanţe, este o încoronare a scriitorului ca un nimb al vieţii, poate a întregului univers care complotează în astfel de întâlniri pentru reușită, un succes.

Scriitor Maria Timuc și Dr. George Gearavela

Scriitor Maria Timuc și Dr. George Gearavela

Lia-Maria Andreiță,  delicatul amfitrion al întâlnirii, face prezentările cu grația sa recunoscută :
Părintele Nicolae Trușcă, Profesor de Limba Franceză Valeriu Vârlan, Dana Iosif și Ruxandra Stoica, Dr. George Gearavela, Scriitor și jurnalist Maria Timuc, Tânăra romancieră Mădălina Georgiana Grosu, Alexandrina Trușcă, Prof. George Mavrodin, Poetul Enache Dobre, Poet de inspirație religioasă Dobrița Spirea, Poet Profesor Mira Glodeanu, Psiholog Dumitra Ciubotăroșie, Ing. Relu Cotoban, Prof. Mircea Sofian, Poet, scriitor Ion Andreiță, Poet Silviu Cristache, Andreea Onuși, Florin Trușcă, Olga Androne.

Părintele paroh Nicolae Trușca :

Dr. George Gearavela :

Poet prof. Valeriu Vârlan :

Prof. Istorie Nicolae Mavrodin :

Dramaturg în formare Mădălina Georgiana Grosu :

Prof. Istorie Nicolae Mavrodin :

Poet de inspirație religioasă Dobrița Spirea și Prof. Poet Mira Glodeanu :

Scriitor local Relu Cotoban :

Dobrița Spirea :

Poet, prozator, eseist, ziarist Maria Timuc :

Poet Enache Dobre :

Prof. Istorie Mircea Sofian :

Prof. Geografie George Mavrodin :

Poet local Silviu Cristache :

Andreea Onuși, elevă Liceul ”Neagboe Basarab” Oltenița :

Poet și jurnalist Ion Andreiță

Părintele  Trușcă

Scriitor și artist plastic Lia-Maria Andreiță :

Punţi culturale, Cenaclurile încearcă să atingă imaginarul fascinant al unui “mânuitor” al cuvintelor desăvârşit. Ele nu se desfășoară după un anumit tipic, poveștile lor se întâlnesc odată cu cei care le concep și se întregesc devenind un tot.
Oameni devotați scrisului, stăpâni pe simțirea lor, se reinventează, forțând deseori imposibilul. E o vrajă, peste ei și peste cei care le citesc apoi cărțile publicate. Interpretarea muzicii poeziei sau a personajelor lor este atât vie, iar când un capitol se termină sau întrerupe brusc, doar ce urmează te trezește brusc din reverie.
E o plăcere să citești într-o vreme în care foarte puțini mai acceptă clasicul șezut pentru a savura o carte, când foarte puțini mai iubesc Cartea.
Haideți dar să facem o pasiune din a citi și a ne forma coloane sonore originale sau amintite din nuvele, dramaturgie, povești și poezie – acest patrimoniu cu suflet și talent al celor care încă vor să ne asigure o primăvară, o vară, o toamnă și o iarnă atât de plăcute…

Biserica-Mânăstire din Negoești, mărturie vie a culturii locale, grăiește prin patrimoniul său valoarea unui număr infinit de volume de istorie, cu evocări sugestive, un tezaur istoric lăsată nu doar ca un reper identitar al zonei, dar ca un dar de preț oamenilor locului. Simbolul ei dăinuie în timp, transmite generațiilor viitoare suflul artistic împletit cu dragostea pentru frumos :

IMG_6151 IMG_6214 Pisania Biserica din Negoesti IMG_6149

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 + twelve =

9 + 1 =

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Abuz de putere sau atac de stânga? Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari suspendate din ALDE Oltenița

2 februarie 2019

Abuz de putere sau atac de stânga? Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari suspendate din ALDE Oltenița

Consilierele Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari au primit lovituri de stânga. Nu este vorba de un film cu pugiliști în ring, ar fi fost fair play, ci de un film rupt din realitatea actuală: mutări de interese și jocuri de culise.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect – grape-fruit/ grefuit/ grep/ grepfrut? Fructul citric, …
Corespondenta la redactie