Un teren de 200.000 de mp din Oltenița va fi concesionat unei firme arabe pe 49 de ani
Ședința de Consiliu Local sau ”ședința pe fugă” după modul cum se organizează și cum se anunță, a avut trei hotărâri pe ordinea de zi. Una dintre acestea se referă la concesionarea unui teren de 200.000 de mp aflat în intravilanul municipiului Oltenița. Primarul Petre Țone vorbește despre investiția unei firme arabe pe construcție de rafinărie uleiuri uzate. Hotărârea amintită conține și aprobarea unui studiu de oportunitate privind concesionarea prin licitație publică a terenului și aprobarea documentației de atribuire a contractului de concesiune și anume caiet de sarcini și instrucțiuni pentru ofertanți. Durata concesiunii este pe o perioadă de 49 de ani cu posibilitatea prelungirii, iar prețul minim de pornire a licitației este de 1,5 lei/mp/an.
Pe lângă faptul că hotărârea amintită nu a fost prezentată consilierilor și presei cu un raport de specialitate al comisiei care se ocupă cu întocmirea documentației și nici o motivație argumentată legal și economic privind investiția, ședința a fost anunțată pe fugă și nu cu 3 zile înainte cum spune legea. De aceea unul dintre consilierii care a lipsit de la ședința din 31 martie a.c. declară pentru oltenitainfo.ro că maniera actuală de lucru din primărie generează suspiciuni și motive de a crede că nu se respectă legea. ”Dacă spui cuiva un lucru de mai multe ori și nu înțelege ce îi spui, riști să devii papagal. Și nimănui nu i-ar conveni să fie luat de ceilalți drept papagal” spune râzând consilierul.
Astfel, scrisoarea de intenție este prezentată într-o lumină roz, extrem de favorabilă pentru municipiu. Primarul Petre Țone vorbește de sume ca 3 miliarde de lei pentru chirie, despre faptul că în scrisoarea de intenție se arată că investiția va duce la 30-50 de milioane de dolari cheltuială. Potrivit calculelor lui Țone și viselor acestuia de viitor, primăria va încasa 13 miliarde și jumătate pe clădire plus impozitul pe teren astfel numai de aici se vor încasa în total în jur de 15 miliarde și jumătate de lei.
Potrivit informațiilor noastre neoficiale, terenul se află la confluența râului Argeș cu fluviul Dunărea, numită în scriptele Biroului de Urbanism tarlaua 87/1 lotul 3.
Această suprafață era proiectată de fosta administrație locală pentru un viitor platou de dezvoltarea industrială. Așadar, actuala administrație îi conferă terenului o altă destinație, iar pe lângă documentația incompletă faptul că ședința s-a făcut pe grabă naște de asemenea suspiciuni. Ca să înstrăinezi așa o suprafață de teren este nevoie de multă analiză și atenție.
Oltenița este obișnuită cu concesionări dubioase pe perioade lungi
Astfel de concesionări fabuloase au fost făcute pe perioade de peste 40 de ani și în mandatul primarului de aceeași sorginte social-democrată, Dumitru Ștefan, care a încheiat două astfel de contracte: unul cu Compania Națională Administrația Porturilor Dunării Fluviale Giurgiu și este vorba de o suprafață de peste 8 ha de teren de la malul Dunării, tranzacție care a adus numai dezastru și dezavantaje orașului nostru, apoi un alt contract încheiat în același mandat social-democrat cu Aurel Gazu pentru clădirea de patrimoniu a orașului, altădată cinematograful Flacăra, o jignire adusă locuitorilor municipiului și o sfidare gravă a legii ținând cont că acea construcție are o istorie imprimată în ea și a fost construită din fondurile locuitorilor orașului de la acea vreme. Și dacă tot vorbim de contracte pe perioade lungi încheiate în defavoarea orașului nostru, fostul cinematograf Flacăra reprezintă o pierdere uluitoare pentru oraș ce a dat mari bătăi de cap celor care au vrut să salveze clădirea și s-o readucă în patrimoniul Consiliului Local și care, din motive pur politice și de presiuni de găști, au avut puse numai bețe-n roate pentru a fi împiedicați să o facă.
Sperăm totuși ca aceste ghinioane sau intenții răuvoitoare, penibile și egoiste să nu se mai repete, astfel Oltenița riscă să dispară ușor ușor de pe harta României.
Hotărârea de Consiliu Local a fost votată de cei 12 consilieri, unii dintre ei aduși cu mari insistențe de pe unde se aflau și prin alte măsuri luate în umbră de primarul Țone, ca să îndeplinească cvorumul de 12 cât avea nevoie ca Hotărârea să treacă.
Laura Suzeanu
One Response to Un teren de 200.000 de mp din Oltenița va fi concesionat unei firme arabe pe 49 de ani