Vine iarna !! Ce variante alternative ieftine de încălzire să ia în calcul oltenițenii
de Laura Suzeanu
Sezonul rece vine și cu multă cheltuială. La Oltenița variantele de încălzire pentru unii sunt doar două: sistemul centralizat de încălzire prin Termourban sau prin firmele de instalații gaze montarea centralelor electrice.
Oltenițenii ar trebui să ia în calcul și alte variante de încălzire nu atât de costisitoare la consum. Dacă ne gândim bine firmele de distribuție gaze sunt cele care au avut de câștigat cel mai mult în ultimul timp datorită haosului declanșat în instituția care distribuie căldură în municipiu. Că vorbim aici de resursele limitate de bani ale oltenițenilor ce se descurcă foarte greu, ori că ajungem să credem și zvonurile referitoare la inducerea voită, forțată a Societății Termourban spre faliment și implicit să se ajungă la a determina oamenii să apeleze la firmele de distribuție gaze, mulți dintre oltenițeni au intrat într-o agitație nedorită, gândindu-se ce îi așteaptă la iarnă. Iar banii sunt din ce în ce mai puțini.
Pentru a le veni în sprijin și nu doar lor, ci și celor care au ales alte metode de încălzire a locuințelor, am avut în vedere o informare pe această temă.
Metodele alternative de încălzire a locuinţelor există deja pe piaţa din România de ceva vreme, dar puţini sunt cei care le-au luat în seamă. Preţul gazelor a fost multă vreme derizoriu și nu existau motive palpabile pentru a trece de la o centrală termică ieftină la o tehnologie avansată şi scumpă. Acum însă, după scumpiri repetate şi după toate discuţiile despre liberalizarea preţului gazelor, oamenii încearcă și alte variante. Economia pe care unele tehnologii în acest domeniu o fac este un avantaj și un câștig pentru consumatori. Iarna, viața este mult mai grea, de aceea oltenițeanul este nevoit să reducă la minimum cheltuielile pentru că factura la agentul termic lovește buzunarele.
Aparatele de aer condiționat cu încălzire nu constituie varianta potrivită, unii le folosesc la frig. Este de cunoscut faptul că majoritatea instalațiilor de aer condiționat cu încălzire funcționează până la o temperatură minimă de -5 grade, iar anii trecuți în anotimpul rece am avut și temperaturi de -20 grade.
Noi vom pune la dispoziția oltenițenilor toate variantele de încălzire. De asemenea, vom prezenta variante și pentru oltenițenii care dispun de bani și doresc să schimbe sistemul de încălzire cu altul mult mai bun :
O centrală pe peleți în cazul în care cineva nu dorește gaze este o alternativă după centrala pe gaz
Automatizarea unei centrale pe peleți are însă un cost suplimentar mare. Centrala în sine nu este totul. Este nevoie de pompe, vas de expansiune, feeder, arzător, rezervor, sisteme de protecție… Centrala pe lemne este apropiată, accesoriile sunt aceleași. Diferența este că alimentarea cu butuci este manuală și se poate folosi foarte bine rumegușul. Sistemul are avantaje financiare pentru casele mari.
Sistemul cu ventiloconvectoare nu este neapărat centralizat
Potrivit cunoscătorilor în materie el se poate rezolva cu niște senzori și un modul central de comandă. Este bun pentru o cameră cu legătură directă spre alte camere. În situația în care se dorește încalzire diferențiată pe camere ar fi greu de realizat.
O eoliană este ușor de instalat și acoperă ușor necesarul unei minime autonomii
Cine își poate permite un sistem de panouri solare, este o variantă foarte elegantă.
Montarea unui șemineu este foarte indicată
Costul inițial nu este foarte mare, efectul exterior contribuie la o imagine romantică, nu doar eficientă la cost, un șemineu relativ mic de 8-10kw ar fi capabil să încălzească suficient întreaga casă.
Plasmele termice costă aproximativ 1.500 euro pentru un apartament cu trei camere
Plasmele termice folosesc undele infraroşii pentru a încălzi corpurile din încăpere. Odată încălzite, acestea acţionează şi ele ca surse de căldură. Pentru a genera căldura, plasmele termice folosesc argintul, care este aplicat pe suprafaţa interioară a sticlei şi ionizează aerul din încăpere. Din acest motiv, producătorii promit o mulţime de beneficii şi pentru sănătate, dincolo de economia făcută: previn dezvoltarea bacteriilor, sunt igienice, nu antrenează praful în încăpere, creează un mediu prielnic pentru somn.
Panourile radiante, alternativa mai ieftină la plasmele termice
Panourile radiante funcţionează pe acelaşi principiu cu plasmele termice: folosesc energia electrică şi încălzesc cu unde infraroşii. Ele se încadrează foarte bine în design-ul locuinței. Aici însă, investiţia iniţială este ceva mai mică, preţurile pornesc de la 200 euro, iar unele companii permit chiar achiziţia sistemelor pe etape. Cu alte cuvinte, se poate cumpăra panoul pentru o singură cameră iar cine consideră că sistemul este avantajos poate lua altele şi pentru restul casei. Economia făcută este de 65%, spre deosebire de 50% cât este anunţată pentru panourile radiante.
Instalarea unor colectoare solare
Din ce în ce mai mulți oameni aleg varianta colectoarelor solare, destul de ieftină ținând cont că o astfel de instalație costă mai mult decât o centrală convențională pe gaz, dar îți amortizezi cheltuielile în câțiva ani. Există două tipuri de colectoare solare: plan plate și cu tuburi vidate. Cele cu tuburi vidate sunt mai eficiente decât cele plan plate, dar sunt puțin mai scumpe. Pentru ca un colector solar să fie eficient trebuie ca acesta să fie îndreptat spre nord.
Cazan alimentat cu gaz
Un cazan pe biomasă poate folosi în calitate de combustibil atât pelete, brichete, cât și lemne, cărbune ori alte deşeuri vegetale. Potrivit specialiștilor acest tip de cazan este ecologic și ajută la utilizarea raţională a deşeurilor vegetale. Acesta poate fi echipat opţional și cu un sistem de încălzire a apei menajere.
Convectoarele
Convectoarele funcționează pe baza faptului că aerul cald se ridică spre tavan. Convectorul este un aparat ce seamănă cu un calorifer tradițional. Aerul rece de la nivelul podelei intră singur în el, unde este încălzit de o rezistență și se ridică în sus prin cutia metalică. Există variante de convectoare de perete și de podea (fixe și respectiv mobile), cu stocare de căldură și fără stocare de căldură. Oltenițenii trebuie să cunoască faptul că varianta convectoarelor cu stocare este indicată și aduce eficiență dacă se încheie cu firma de energie electrică un contract cu tarif diferențiat pe intervale orare. Un alt avantaj este acela că nu sunt zgomotoase. Convectoarele au ca element de încălzire în interior un simplu fir: rezistenţa electrică. Acestea sunt încadrate în categoria sistemelor tradiţionale de încălzire prin convecţie. Exemplu: Convectorii TESY sunt proiectaţi pentru realizarea unui schimb de căldură rapid şi pentru circularea aerului în încăpere prin propagarea unui flux intens de aer cald.
Pompele de căldură
Pompele de căldură sunt o alternativă foarte interesantă mai ales că acestea la fel ca și colectoarele solare fac parte din familia sistemelor de energii regenerabile. Ele sunt de mai multe feluri, dar cele mai întâlnite sunt cele care folosesc căldura solului pentru încălzirea locuinței.
Centrala bio cu compost
Centrala bio este o invenție atribuită francezului Jean Pain (1928-1931) și poate fi construită de către orice gospodar, cu o investiție minimă. Sistemul inovativ pe bază de compost poate să asigure fermei, casei de la țară și solarului toată clădura și apa caldă necesară pe timp de iarnă, facilități generate în mod 100% natural. La baza centralei verzi se află proprietatea compostului de a genera căldură, temperaturile din interior putând atinge și 65 de grade Celsius. Mai este nevoie de o pompă, de țeavă și de plasă de oțel, iar sistemul bio poate asigura nevoile de încălzire pentru o suprafață de 1.500 de metri pătrați, timp de cel puțin 12-16 luni – după care compostul trebuie schimbat. Dimensiunea standard recomandată pentru acest sistem este cea cu un diametru de 5 metri și înălțime de 2,5 metri. Sistemul este folosit în multe gospodării și ferme din întreaga lume, iar în străinătate se organizează chiar și seminarii în care toți cei interesați învață cum să își contruiască singuri sursa de apă caldă și căldură.
Radiatorul din marmură
Acesta poate fi montat cu uşurinţă pe orice perete al locuinţei. Costurile maxime ale utilizării acestui sistem de încălzire ecologic sunt egale cu cele ale încălzirii clasice cu gaze. Puterea e reglabilă (prin termostate electronice), uniformă, pentru fiecare încăpere în parte, iar sistemul permite programarea pe intervale orare, reducându- se astfel consumul de energie electrică. Un alt avantaj ar fi că panourile pot fi uşor confundate cu o operă de artă.
Pentru cei care îşi doresc soluţii şi mai originale, există caloriferele prin pardoseală, care au ca avantaje faţă de sistemele tradiţionale menţinerea unei temperaturi constante, creşterea gradului de confort şi consumul de energie redus cu până la 20%.
Încălzirea din tavan, altă variantă de încălzire, se face cu ajutorul unor folii radiante, care transferă căldura spre suprafeţe cum ar fi podele, pereţi, mobilă, persoane, care, la rândul lor, o eliberează încălzind aerul din încăpere.
Variantele amintite mai sus sunt tehnologii despre care oltenițenii, românii în general, încă nu ştiu prea multe. Toate aceste variante de încălzire a locuințelor se reduc la ideea că produc căldură în locuinţă cu până la 75% mai ieftin decât centralele termice, dar cu o serie de investiţii iniţiale, unele destul de costisitoare, altele mai puțin costisitoare.
One Response to Vine iarna !! Ce variante alternative ieftine de încălzire să ia în calcul oltenițenii