Voluntarii dunăre.EDU au rămas pe-afară…Sediul unde aceștia au activat, va fi scos la licitație
Laura Suzeanu
Organizația nonguvernamentală dunăre.EDU din Oltenița a rămas fără sediul din Parcul Central, unde își desfășura activitatea din anul 2009. Tinerii voluntari și-au făcut bajagele din locul unde zi de zi au creat, au organizat activități naționale și internaționale, acțiuni îmbogățite cu puterea exuberanței lor.
Locul oferit gratis de fosta administrație locală a devenit ceva care deranjează pe alții de acum. Încă nu se știe exact motivul real pentru care tinerii de la dunăre.EDU au fost obligați să părăsească căsuța portocalie, sunt doar speculații. Însă atunci când o autoritate locală dorește să sprijine activități pentru comunitate, nimic nu poate îngrădi aceste dorințe. Până acum se știe doar că Primăria nu a avut cum să-i mai lase să-și desfășoare activitatea gratis în spațiul din căsuța portocalie, iar locul va fi scos la licitație pentru concesionare, prețul de pornire fiind 450 de lei pe lună. A fost scoasă în față Curtea de Conturi care cere recuperarea prejudiciului.
La ce se referă prejudiciul?
ONG-ul dunăre.EDU a lucrat în exclusivitate pentru comunitatea oltenițeană, toți cei de acolo, de la mic la mare, au organizat acțiuni de voluntariat, fără să aibă acces la surse financiare de vreun fel. Proiectele voluntarilor au fost susținute financiar de cea care a dat viață proiectului. Atunci când au mai apărut finanțări, acestea au fost insuficinte pentru angajări sau pentru ca tinerii să-și permită un sediu ori altă cheltuială. Pentru acel loc, cheltuielile la utilități erau minore. Despre ce prejudiciu vorbesc autoritățile locale? În ce constă acest prejudiciu, atâta timp cât grupul de tineri a lucrat benevol și pentru comunitatea oltenițeană?
Atunci, poate au și oltenițenii acces la cheltuielile generale din Primăria Oltenița, cu salariile mărite ale celor peste 230 de angajați ai guvernării PSD, primar și viceprimar, secretar, city manager, inclusiv cei angajați la Evidența Populației, poate vor fi informați oltenițenii despre cheltuielile acelorași angajați cu utilitățile, cu consumabilele, cu benzina și motorina pe bani publici, etc.
Fundațiile și asociațiile sunt obligate să publice la fiecare 6 luni o declarație detaliată de venituri și cheltuieli
Proiectul de lege inițiat de parlamentarii PSD Liviu Pleșoianu și Șerban Nicolae, care introduce modificări dure pentru organizațiile neguvernamentale a fost adoptat tacit anul trecut de Senat. Proiectul prevede că fundațiile și asociațiile sunt obligate să publice, la fiecare șase luni, o declarație detaliată de venituri și cheltuieli în care să fie menționată fiecare persoană care a dat bani respectivei fundații sau asociații și valoarea acestui venit. Dacă acest lucru nu se întâmplă la timp, ONG-ul respectiv își încetează “de îndată” activitatea. Guvernul a dat un aviz negativ acestui proiect. Proiectul, care avea termen de adoptare tacită 20 noiembrie 2017, a fost adoptat în forma inițială.
În ultimii doi ani, ONG-urile au primit lovitură după lovitură. Mai întâi au pierdut posibilele donaţii de 20% din impozitul pe profit de la companii. Apoi s-a micşorat şi mai mult marja donatorilor persoane juridice, prin creşterea plafonului la microîntreprinderi şi introducerea impozitului pe cifra de afaceri. În cazul persoanelor fizice, privind redirecţionarea celor 2% din impozitul pe venit, lucrurile au devenit şi mai birocratice, respectiv prin faptul că fiecare contribuabil trebuie să îşi depună personal această declaraţie la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).
Prin modificările aduse Codului fiscal, multe companii dispuse să ajute nu mai beneficiază de facilitatea care le permitea să direcţioneze 20% din impozitul pe profit către o cauză socială. De asemenea, persoanele fizice care direcţionau în trecut 2% din impozitul pe venit către un ONG sunt descurajate să mai facă acest lucru, prin obligarea lor de a se prezenta personal la sediul ANAF pentru a preda formularul.
Așadar, existența unei astfel de organizații este în prezent una aproape imposibilă ori extrem de greu de ținut în viață.