Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Ziua Culturii Naționale/Ministrul Culturii, prezent la Academia Română cu prilejul Zilei Culturii Naționale

În fiecare an, la 15 ianuarie este marcată Ziua Culturii Naţionale, data fiind aleasă în semn de omagiu faţă de poetul naţional al românilor, Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850-15 iunie 1889).

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a participat astăzi, 15 ianuarie 2020, la ora 11:00, la Sesiunea festivă cu tema „Sincroniile europene ale culturii române”, organizată de către Academia Română, cu prilejul Zilei Culturii Naționale.

În cadrul alocuțiunii sale, Ministrul Culturii a îndemnat la un moment de reflexie pentru a conștientiza, împreună, impactul culturii și al creativității asupra vieții cotidiene.

Ziua Culturii Naționale reprezintă un moment de reflexie și de dialog pentru a sublinia impactul pe care cultura și actele creative le au în viața de zi cu zi a românilor și a României. Astăzi sărbătorim 170 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu și este de datoria noastră, a instituțiilor și a administrației publice, a comunităților locale sau a societății civile, de a ne asigura că ai noștri copii nu uită de numele celor care au scris istoria și au creionat destinul național. Modul în care definim cultura românească este un proces al națiunii, dar și al fiecărui individ. Cultura, un cumul de tradiții, istorie, influențe, trăiri și emoții, o învățăm, în primul rând, de la părinții și bunicii noștri.” a punctat Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Camera Deputaţilor a adoptat, la 16 noiembrie 2010, un proiect de lege prin care ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit Zi a Culturii Naţionale, act normativ ce a întrunit 175 de voturi favorabile, unul împotrivă şi două abţineri.
Proiectul a fost iniţiat de 50 de deputaţi şi senatori PSD şi de liberalul Mircea Diaconu, care a semnat această iniţiativă. În expunerea de motive a iniţiatorilor se arată: ”Ziua Culturii Naţionale va fi, în viziunea noastră, o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar şi o zi de reflecţie asupra culturii române, în genere, şi a proiectelor culturale de interes naţional”.
Decretul pentru promulgarea Legii privind declararea zilei de 15 ianuarie – Ziua Culturii Naţionale a fost semnat la 6 decembrie 2010, iar Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010 a fost publicată în MO 831 din 13 decembrie 2010.

Ziua Culturii Naţionale este marcată şi în alte ţări europene, cu acest prilej fiind omagiaţi oameni de cultură remarcabili, reprezentativi pentru fiecare stat în parte. Astfel, în Spania, Ziua Culturii este marcată la data morţii lui Miguel de Cervantes, iar în Portugalia, în ziua în care s-a născut poetul Luis de Camoes. Şi autorităţile din Republica Moldova au hotărât ca ziua de naştere a lui Mihai Eminescu să devină Ziua Culturii Naţionale.

S-au împlinit 170 de ani de la naşterea celui mai mare poet român, Mihai Eminescu. Acesta a lăsat posterităţii o creaţie literară impresionantă, mergând de la poezie la traduceri din limbi străine, de la piese de teatru la încercări beletristice. Aparţinând unui romantism literar relativ târziu, opera sa poetică a fost influenţată de marile sisteme de gândire ale romantismului, dar şi de marile sisteme filosofice ale epocii în care a trăit. Poet, prozator, dramaturg, jurnalist, Eminescu este considerat de critica literară drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Români din ţară şi din străinătate participă la manifestările dedicate marelui poet, a cărui operă a devenit reper şi pilon al culturii româneşti, dar şi parte importantă a culturii universale.

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie