Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Accent pe istorie: Tristan Tzara –,,Trist în țară’’ sau cum istoria naște (și) artă

Pe lângă sărbătoarea Paștelui, sfârșitul săptămânii trecute, mai exact data de 16 aprilie, marchează și un  eveniment important din istoria artei , mai exact, nașterea cunoscutului  Tristan Tzara,  promotorul curentului aristic numit dadaism.
Românul evreu Tristan Tzara s-a născut pe 16 aprilie 1896 în localitatea Moinești, județul Bacău.


Ce înseamnă Dada și ce legătura are cu istoria?

Dadaismul a reprezentat o mișcare artistică anti-război, născându-se practic din revolta artiștilor împotriva unei societăți războinice, dar și împotriva discriminărilor, mai ales a rasismului. Toate acestea pe fondul istoric al Primului Război Mondial, care i-a determinat pe unii artiști să-și părăsească țările angrenate în luptă și găsească refugiu în Elveția neutră, unde erau feriți de consecințele conflictului. Printre aceștia s-a aflat și românul, evreu de origine, Samuel Rosenstock, cunoscut sub pseudonimul Tristan Tzara. Asupra provenienței acestui pseudonim, rămas în istoria artei, există mai multe teorii, printre care și aceea că numele Tristan ar fi fost ales pentru a face trimitere la celebra opera a lui Wagner. Se pare că în realitate numele a fost ales pentru a exprima starea de spirit pe care poetul o avea în România: trist în țară.
Revenind în Elveția, dacă am fi mers în cafeneaua Cabaret Voltaire din  Zurich, prin februarie 1916, am fi putut găsi acolo un grup de tineri intelectuali din diferite părți ale Europei care organizau lungi întâlniri în care își exprimau liber viziunile artistice. Mișcarea care a luat naștere în acest mod trebuia să primească și un nume, ales, desigur, în aceași manieră menită să spargă canoanele tradiționale. Astfel, unul dintre artiștii prezenți în Cabaret Voltaire a deschis la întâmplare, folosind un cuțit pentru hârtie, un dicționar franco-german, la cuvântul dada. În limba franceză se traduce prin căluț de lemn, iar în limba română reprezintă afirmația da, dublată. Așadar, cuvântul a fost considerat potrivit pentru a desemna noua mișcare artistică.

Dada s-a exprimat în diverse zone ale artei

Estetica Dada, care ridiculizează atitudinile naționaliste și materialiste și este un manifest împotriva ororilor războiului, s-a exprimat în diverse zone ale artei, de la poezie, până la fotografie, sculptură sau pictură și s-a raspândit rapid în multe orașe din Europa, dar și în afara continentului, la New York.

Din 1919, mișcarea artistică Dada a început să își piardă din influență, odată cu apariția și consoliarea suprarealimsului, dar moștenirea sa a rămas o contribuție importantă în arta modernă și contemporană la fel ca promotorul său, Tristan Tzara, care a murit în decembrie 1963 în Paris.

Nu uitați, istoria continuă…

Sursa:
rfi.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one × one =

5 + 2 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect – interregional sau inter-regional, nonvaloare sau non-valoare, …
Corespondenta la redactie