Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

ALERTĂ! Cel mai mare bazin de coronavirusuri din lume de unde poate exploda o pandemie

De multe ori se crede că pădurea amazoniană este neatinsă de oameni. Un nou studiu sugerează că acest lucru nu este valabil, ba dimpotrivă, realitatea este total opusă. Băştinaşii au modificat copacii care erau cultivaţi de aceştia.
Cercetătorii spun că urbanizarea zonelor cândva sălbatice contribuie la apariția bolilor zoonotice, cele care se transmit de la animale la oameni, relatează msn.ro.

Aici este inclus și noul coronavirus, despre care o serie de oameni de știință cred că provine de la lilieci și apoi a fost transmis la oamenii care au urbanizat rapid provincia Hubei.

Aceleași procese sunt în desfășurare în bazinului Amazonului

Următoarea pandemie ar putea veni din pădurea amazoniană, avertizează ecologistul brazilian David Lapola, care spune că invazia umană în habitatele animalelor – un probabil vinovat pentru epidemia de coronavirus – este în creștere din cauza defrișărilor masive.
Lapola, în vârstă de 38 de ani, care studiază modul în care acțiunea umană va modela viitoarele ecosisteme ale pădurilor tropicale, spune că aceleași procese sunt în desfășurare în bazinului Amazonului. „Amazonul este un rezervor imens de viruși”, a declarat David Lapola într-un interviu. „Ar fi bine să nu ne forțăm norocul.” Cea mai mare pădure tropicală din lume dispare într-un ritm alarmant.
Anul trecut, în primul an în care Jair Bolsonaro a fost președinte în Brazilia, defrișarea în Amazonul brazilian a crescut cu 85%. Tendința de creștere continuă și în acest an.  Aceasta este o veste proastă, nu doar pentru planetă, ci și pentru sănătatea umană, a declarat Lapola. „Când creați un dezechilibru ecologic, atunci un virus poate sări de la animale la oameni”, a mai spus el.
David Lapola a amintit că HIV, Ebola şi febra dengue au făcut sau mai fac încă ravagii pe glob. “Este istoric, toate acestea au fost virusuri care s-au răspândit pe scară largă pornind de la dezechilibrele ecologice”, a subliniat el. Cercetătorul a precizat că, potrivit studiilor, aceste transmisii au loc mai frecvent în Asia de Sud şi Africa, unde trăiesc anumite familii de lilieci.

Popoarele băştinaşe au influenţat biodiversitatea amazoniană

Nigel Pitman, co-autor al studiului de la Field Museum din Chicago susţine că „unele dintre speciile de copaci care sunt numeroşi în pădurile amazoniene de astăzi, precum arborele de cacao, açaí sau nucul brazilian sunt răspândite probabil pentru că au fost plantate de oamenii care trăiau acolo cu mult înaintea sosirii coloniştilor europeni”.
Echipa a făcut această descoperire prin suprapunerea datelor cu privire la diversitatea pădurii şi cele cu privire la siturile arheologice descoperite. Prin compararea alcătuirii pădurii la diverse distanţe de siturile arheologice, analiza a generat prima imagine de ansamblu a modului în care popoarele băştinaşe au influenţat biodiversitatea amazoniană, relatează Science Daily.
Studiul s-a concentrat pe 85 de specii de arbori cunoscuţi pentru faptul că au fost cultivaţi de popoarele amazoniene pentru hrană, adăpost şi alte utilizări de-a lungul mai multor mii de ani. Cercetătorii au descoperit că prin toată pădurea amazoniană aceste specii aveau o ocurenţă de cinci ori mai ridicată în altitudinile mai înalte şi în apropierea siturilor arheologice.

digi24.ro
descopera.ro

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

2 octombrie 2019

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

Laura Suzeanu Primarul Petrică Țone este în continuare generos cu echipa de fotbal din spatele Asociației Club Sportiv Municipal Oltenița. Este generos, dar pe banii oltenițenilor, în timp ce profesorii care se mai încumetă să organizeze activități școlare, caută surse externe pentru premii și diplome. Deși jucătorii provin din alte zone, altele decât Oltenița, din bugetul local vor pleca din nou 150.

Corespondenta la redactie