Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Amenzi de peste 2.000 de lei pentru stăpânii de câini. Vezi ce eşti obligat să faci

Toate persoanele care au caini trebuie sa-i identifice prin microcipare si sa-i inregistreze in Registrul de Evidenta a Cainilor cu Stapan, prin intermediul medicilor veterinari, conform prevederilor legale aflate in vigoare.

Cainii neidentificati si neinregistrati care se afla in spatiile publice sunt considerati a fi fara stapan si, prin urmare, sunt tratati ca atare de autoritati.

Caini cu stapan

Cainii pot sa circule in spatiile publice numai daca sunt identificati, inregistrati si daca proprietarii au asupra lor carnetul de sanatate al acestora. Identificarea se face prin microcipare, iar inregistrarea se face in Registrul de Evidenta a Cainilor cu Stapan (RECS), la medicii veterinari. Eliberarea carnetului de sanatate se face odata cu identificarea si inregistrarea.

Potrivit avocatnet.ro, persoanele care nu se prezinta la medicii veterinari pentru inregistrarea cainilor pe care-i au, risca sa fie sanctionati cu amenzi cuprinse intre 2.000 si 5.000 de lei. Totodata, cei care nu-si identifica animalele prin microcipare pot fi sanctionati cu sume cuprinse intre 5000 si 10.000 de lei.

Persoanele care detin caini nou-nascuti sunt obligate sa-i identifice si inregistreze in cel mult 90 de zile de la fatare. Totusi, indiferent de cat timp a trecut de la fatare, acest lucru trebuie facut inainte de vanzarea, donarea sau scoaterea in spatii publice a cainilor.

Totodata, cei care cumpara caini din pet shop-uri, canise (crescatorii de caini) sau expozitii trebuie sa notifice veterinarului ca sunt noii proprietari in cel mult sapte zile.

Proprietarii de caini adulti au avut obligatia de a-i inregistra pe acestia pana la data de 1 ianuarie 2015.

Cainii care apartin rasei comune, dar si metisii acestora, trebuie sa fie sterilizati. Exceptie de la aceasta regula fac, de exemplu, cainii utilitari (adica cei folositi de politie, jandarmerie, persoanele cu dizabilitati etc.).

Proprietarii care nu-si sterilizeaza cainii, desi sunt obligati s-o faca, risca sa fie amendati cu sume cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei. Aceeasi sanctiune este valabila si pentru persoanele care nu mentin „igiena in spatiile publice, in spatiile adiacente acestora, in holurile si caile de acces ale spatiilor locative”, potrivit actului normativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 1 = 1

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie