Antreprenoriatul, o şansă pentru tinerii fără loc de muncă
În condiţiile în care şomajul în rândul tinerilor a atins în România un nivel record în primul trimestru al acestui an, antreprenoriatul rămâne una dintre soluţiile pentru “generaţia pierdută” a tinerilor fără loc de muncă, susţine www.jurnaluldeafaceri.ro, în contextul unei analize recente realizate de EY România şi Academia de Studii Economice Bucureşti. Bazată pe chestionarea unui eşantion de 765 de tineri şi pe date importante obţinute din zona antreprenorială, analiza reliefează că:
– În ţara noastră, deşi anul trecut rata şomajului în rândul tinerilor era sub media europeană (15,7% în statele OECD şi 23,4% în rândul ţărilor Uniunii Europene), în primul trimestru această rată a atins 25,7%, după o creştere continuă în ultimele trei trimestre
– 76% dintre antreprenori spun că intenţionează să-şi extindă forţa de muncă în acest an, faţă de 31% dintre executivii din marile corporaţii
– 90% dintre antreprenorii români chestionaţi consideră dificil sau foarte dificil accesul la finanţare al antreprenorilor tineri (sub 40 de ani)
– 58% dintre antreprenori consideră că educaţia antreprenorială s-a îmbunătăţit în 2013, în timp ce 80% dintre antreprenorii respondenţi au declarat că mentorează în medii formale sau informale întreprinzători aflaţi la început de drum
– 72% dintre antreprenorii români au considerat că mediul de reglementare şi fiscal s-a înrăutăţit în 2013
– 59% dintre antreprenori consideră că mentalităţile şi valorile româneşti nu susţin antreprenoriatul, astfel că sprijinirea imaginii antreprenorilor români este deosebit de importantă
– 45% dintre antreprenorii români fac parte din cluburi sau asociaţii de antreprenori, faţă de 63% la nivelul UE
– 52% dintre studenţii români vor să înceapă propria afacere în următorii doi ani.
”Prin Centrul de resurse pentru iniţiativă şi acţiune – Olteniţa, ne-am propus să susţinem antreprenoriatul ca soluţie de luat în calcul pentru tinerii fără un loc de muncă, pentru revitalizarea unor aspecte din economie, pentru comunităţi mai mici sau mai mari”, precizează deputatul Raluca Surdu.
Principala problemă a celor care declară că doresc să fie antreprenori este finanţarea. Dar cum se face că nu obţin această finanţare de care au nevoie, în condiţiile în care fonduri pentru această direcţie există? Unul dintre răspunsurile pe care le-am identificat este lipsa unei culturi antreprenoriale care să vină şi să potenţeze spiritul antreprenorial, o educaţie antreprenorială care să ofere minimum de garanţii potenţialilor finanţatori că cei finanţaţi ştiu cum să abordeze riscurile, ştiu cum să planifice şi să acţioneze, ştiu cum să atragă resurse, altele decât cele financiare, ştiu cum să abordeze limitele proprii, constrângerile externe, posibilii aliaţi şi resursele deja existente. Este ca în tenis, dacă nu ai partener, eşti singur pe terenul de joc şi alternativa pe care o ai este să joci la zid. La un moment dat te vei plictisi ş vei spune stop. Atât antreprenorii, cei cu experienţă sau cei aflaţi la început de drum, cât şi noi la Centru, avem nevoie de parteneri de discuţie şi de acţiune, de oameni care doresc să pornească pe acest drum al antreprenoriatului, sau de cei dispuşi să împărtăşească din experienţa lor, de cei care au interesul de a explora răspunsuri la întrebări legate de direcţiile de acţiune, de competenţele necesare – abordarea şi soluţionarea problemelor, managementul timpului, relaţionare eficientă, eficienţă personal, flexibilitate şi adaptare la schimbare, creativitate, luarea deciziilor, vânzare, managementul echipei, motivare, indicatori de performanţă şi aşa mai departe. Noi, partenerii noştri, suntem încă dispuşi să rămânem pe terenul de joc, cu atât mai mult cu cât avem şi expertiză valoroasă din zona consultanţei de afaceri şi a dezvoltării profesionale şi personale. Dar timpul înseamnă bani, după cum o ştiu toţi cei care au pornit pe calea antreprenorială. Propunem astfel nu doar să vorbim despre ratarea unei generaţii întregi, despre stimulente pentru investitorii cu capital de risc, despre incubatoare de afaceri şi business angels, sau despre legislaţia şi povara administrativă sufocante, ci să acţionăm în sensul asigurării unui ecosistem antreprenorial activ, mai ales în perspectiva faptului că afacerile conduse de antreprenori vor genera mai multe locuri de muncă decât marile corporaţii în 2015, după cum relevă experţii.
O formă de sprijin pe care noi am întrevăzut-o şi chiar pus-o în aplicare este şi pregătirea forţei de muncă la care antreprenorii vor dori să aibă acces, în sensul dobândirii unor competenţe utile în orice mediu organizaţional, astfel ca acest aspect să reprezinte o grijă în minus pentru angajatori sau pentru cei dispuşi să acţioneze şi care au nevoie de susţinere din zona ”cum se face”. Aceasta mai ales în condiţiile în care discuţiile din domeniu scot la iveală faptul că în cadrul mecanismelor de finanţare, fie derulate de guverne, fie sprijinite de acestea, mentoratul şi educaţia financiară tind să devină condiţii esenţiale de finanţare. Uitându-ne pe cifre, observăm că în ţara noastră accesul la finanţare al antreprenorilor rămâne o problemă generalizată, în condiţiile în care antreprenorii cu experienţă consideră capitalul de risc, business angels şi fondurile de investiţii de tip private equity ca având cel mai mare potenţial impact pentru dezvoltarea antreprenoriatului în România pe termen lung, după creditele bancare.
În ciuda ştirilor care ne prezintă procente ridicate de eşec la bacalaureat, tineri care dau buzna la ajutorul de şomaj fără a fi avut vreo zi de contribuţie, rate ridicate de închidere sau de suspendare a activităţii firmelor, falimente răsunătoare sau ”ţepe” usturătoare, retrageri de firme mari internaţionale din investiţii începute sau realizate în România, noi credem în continuare în capacitatea noastră, în drumul pe care singuri ni-l construim. Aceasta mai ales că tot ştiri şi studii mai echilibrate, plus exemple din proximitatea noastră, scot la lumină capacitatea şi dispoziţia tinerilor români de a munci din greu pentru ceea ce îşi doresc, fie că o fac aici sau peste graniţe. Încrezători fiind în concluzia studiului citat de Jurnalul de Afaceri conform căreia antreprenorii români intenţionează să utilizeze în viitor mai intens întâlnirile şi workshop-urile pentru antreprenori, precum şi programele guvernamentale pentru startup-uri şi alte programe destinate lor, noi ne pregătim în continuare şi suntem dispuşi să facem ceea ce ne-am propus: crearea unui spaţiu de discuţie, de împărtăşire de experienţe, de dobândire de cunoştinţe şi competenţe. Am sădit, cultivăm, iar roadele vor veni în timp, cu siguranţă.
Material realizat de Centrul de resurse pentru iniţiativă şi acţiune – Olteniţa
Surse de documentare: www.jurnaluldeafaceri.ro şi www.ey.com/ro
Lasă un răspuns