Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Autorități opace sau rea intenție ?

Una dintre scrisorile sosite la redacție ne determină pe mulți dintre noi, care încă mai avem discernământ și rațiune, să ne punem diverse întrebări.
Oare trăim în Vestul Sălbatic ? Oare ne-am întors în urmă cu mii de ani ? Oare autoritățile locale sunt atât de obtuze să nu înțeleagă niște aspecte ale realității noastre ori este o rea intenție? Oricare ar fi răspunsul la aceste întrebări, cea mai mare parte a locuitorilor acestui oraș este cu desăvârșire nemulțumită de prestația primarului Petre Țone și de felul cum procedează în relația cu cetățeanul, de modul cum tratează legile. Astfel, cititorul nostru ne descrie momentele neplăcute prin care acesta a trecut pe tot parcursul cererii sale:

”Gradul de transparență decizională din cadrul instituțiilor publice oltenițene este îngrijorător de mic. În Primăria municipiului Oltenița există o secretomanie greu de înțeles. În această instituție publică există persoane care merg pe premisa că legile sunt făcute pentru a fi încălcate. Încă din luna august a anului trecut încerc să aflu câteva informații garantate de Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, dar fără prea mare succes. În urma solicitării din 03.08.2015, pe site-ul Primăriei au început să fie anunțate ședințele Consiliului Local Oltenița și au început să fie postate proiectele Hotărârilor Consiliului Local, acestea fiind doar o parte dintre informațiile cerute.
Ulterior, am trimis o solicitare în luna septembrie și pentru că nu am primit niciun răspuns oficial, am făcut o reclamație administrativă în data de 30.10.2015 prin care solicitam primarului municipiului Oltenița să reexamineze decizia sa de a nu răspunde cererii de publicare a declarațiilor de avere și interese ale consilierilor și funcționarilor instituției pe care o conduce, listelor cu autorizațiile de construcție, listelor cu certificatele de urbanism și dispozițiile primarului (neactualizate din luna aprilie 2015), nici atunci nu am primit răspuns, primarul expunându-se riscului de a-l acționa în instanță pentru nerespectarea Legii nr. 544/2001.

Dialog Mircea cu Maria Sa Raymond
După mai multe săptămâni, au fost postate pe site-ul Primăriei câteva declarații de avere și interese ale consilierilor, dar documentele publicate sunt vechi de 3 sau 4 ani. Când am întrebat de ce nu se publică informațiile actualizate, mi s-a răspuns că anumiți consilieri refuză să depună declarațiile prevăzute de lege.

Copie site al Primariei

În ceea ce priveste dispozițiile primarului, se refuză cu încăpățânare realizarea obligației de publicare, ultima dispoziție postată este din luna aprilie 2015. Nici la alte solicitări nu s-a răspuns, de exemplu, la cererea din 08.11.2015 privind afișarea modelului de cerere pentru organizarea și desfășurarea adunărilor publice astfel cum este prevăzută în Anexa din Legea nr. 60/23.09.1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice atât în format electronic pe site-ul oficial, cât și la sediul Primăriei Oltenița.
Primarul municipiului Oltenița manifestă un real dezinteres față de cetățeni prin refuzul îndeplinirii obligației de informare a noastră cu privire la deciziile luate de actuala administrație locală, transformând această primărie într-o instituție opacă. Nu înțeleg de ce nu se respectă principiul fundamental al relației dintre persoane și autorități, prin care toți oamenii au acces liber și neîngrădit la orice informație de interes public. Încep să cred că actualul primar acționează cu rea voință pentru dezinformarea sau neinformarea oltenițenilor încălcând principiile Legii nr. 52 din 2003 privind transparența decizională în administrația publică.
Un om neinformat este mai ușor de manipulat.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 − 7 =

50 + = 60

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie