Autoritățile locale și consilierii oltenițeni încurcați de problemele orașului și ale Termourban / Marea debranșare continuă
În Oltenița încă mai există locuințe racordate la sistemul centralizat de încălzire, deși in ultimul timp s-a constatat o creștere a celor prevazute cu centrale proprii. Cu toate că Guvernul a dus o campanie îndelungată împotriva introducerii centralelor de apartament, lupta încă nu s-a terminat. Termourban a observat că din ce in ce mai multe persoane apelează la centralele de apartament și se debranșează de la sistemul de încălzire centralizat, deși multe familii sunt încă restante la plata facturilor emise prin societatea de distribuție apă caldă-căldură. Din informațiile noastre aflăm că Guvernul se folosește de toate mijloacele, chiar și de normele europene, pentru a întrerupe numărul masiv al celor care se debranșează de la sistemul centralizat. Și totuși la Oltenița lucrurile par să stea altfel, sau cel puțin așa spun gurile rele că debranșarea este făcută intenționat pentru ca apartamentele să se despartă de Termourban și să-și achiziționeze centrale de apartament, afacere care să umple buzunarele celor două firme private din Oltenița, ce-și primesc partea de la ”împărăție”, fiecare câte o instituție, iar acum împărțirea făcându-se pe apartamente. Firma Baxi Romania, unul dintre principalii furnizori de echipamente termice din țara noastră și inițiatorul proiectului “Marea Debranșare”, apreciază că majorarea prețului gigacaloriei în orașele din țară face ca încălzirea să fie inaccesibilă pentru multe persoane și validează ineficiența termoficării edilitare. În conformitate cu normele europene, nu pot exista într-un ansamblu de locuințe două sisteme de încălzire, precum și acelea în care autoritățile locale se pot implica în reabilitarea termică a clădirilor. Pentru a intra în posesia centralelor de apartament, persoanele în cauză trebuie să achiziționeze aceste aparate numai dacă au emblema europeană, iar instalarea trebuie efectuată de persoanele autorizate de Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat. Până una alta, locatarii de la blocuri plătesc căldura din pereții care sunt încălziți prin sistemul centralizat.
Mihai Manciu vrea cazane în condensație de la Piatra Neamț
La ședința ordinară desfășurată de curând la Primăria Oltenița, la capitolul ”prezentarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2015 a Termourban”, autoritățile locale au arătat câteva din aspectele ce au generat situația critică financiară prin care trece societatea de distribuție apă caldă – căldură din Oltenița. Viceprimarul Mihai Manciu arată că s-au format echipe care să meargă la fiecare scară de bloc, în general nemulțumirile mari fiind legate de impunerea la plata căldurii de la părțile comune. ”Pe unii i-am convins că va urma probabil o perioadă mai proastă vom începe încasările după data de 10, iar în maxim 3 săptămâni vom avea situația pe fiecare apartament și doleanțele celor cu probleme.” declară Manciu. Acesta mai spune că s-a primit de la Primăria Piatra Neamț o ofertă. ”Am primit o ofertă de containere ce conțin cazane pe diferite puteri. Voi pleca cu directorul adjunct al Termourban Cornel Ștefănescu la Piatra Neamț pentru a aduce niște cazane în condensație, încercând cu rezerve de cazane în special, datorită faptului că acum cazanele din centrale sunt de putere calorică mare” spune Manciu, completând cu faptul că la această oră Termourban folosește cazanele mici. Manciu mai spune că se va lua o decizie în privința Termourban într-o lună, întreg sistemul ajungând la dezechilibu prin debranșări.
Țone intervine și spune că a citit un comunicat al Ministerului Dezvoltării care anunță că gazul se va scumpi cu peste 40%. ”Va deveni extrem de dificil să ai centrală proprie. Cel mai bun sistem va fi tot cel centralizat dar trebuie remediate multe probleme. Nu vom mai putea da energie pentru 3 apartamente într-un bloc pentru că e pierderea mare. Toți recunosc că se fură, dar niciunul nu reclamă vecinul.” spune Petre Țone. Ca de obicei, cum de altfel a devenit obișnuință și un fel de ”top laudă”, Țone întoarce lucrurile astfel încât prin învăluire nu toți să știe despre ce este vorba de fapt, sau printr-un sistem păgubos de administrare care să dea peste cap oamenii obligați să stea în frig, să pună pe hârtie cifre care să arate o altă realitate: ”Din cele 28 de miliarde, acele creanțe de la oamenii săraci care majoritatea sunt chiriași la Primăria Oltenița, întreaga datorie este de 3 miliarde și jumătate, foarte mică comparativ cu suma totală. Și dacă am cerut atunci analiza am cerut și pe ani. Singurii ani cu peste 100% încasare au fost 2013-2014” afirmație completată de Cercel cu amendamentul că acest rezultat amintit de Țone este urmare a faptului că locatarii apartamentelor nu au primit căldură, astfel încât la o producție mică apare și o valoare mică de încasat. De aici discuțiile au degenerat, Țone încercând să se disculpe sub alte intervenții, dorind mai voalat să arunce pisica în curtea fostei administrații, apoi acuzând faptul că directorul Termourban, Marian Șumudică, a fost cel care a spus că apa caldă se plimbă în circuit în așa fel încât produce pierderi uriașe în sistem, soluția găsită de ei fiind sistarea apei calde.
La finalul acestor discuții Șumudică spune că anul acesta, după ce se va opri căldura, locatarii apartamentelor vor avea apă caldă sâmbăta și duminica.
Pentru toamna 2015, Țone crede că se va mări subvenția la căldură.
”Tu-mi spui mie că raţa-mpunge, când ea măcăie şi fuge? ” / Una se discută, alta e realitatea
Realitatea din afara clădirii Primăriei Oltenița este însă alta. Nici Țone, nici Manciu și niciunul dintre bravii de consilieri nu ar fi fost capabili, nu ar fi suportat și îndurat frigul din apartamentele oltenițenilor, obligați să stea învârtoșați toamna-iarna aceasta, ori să treacă prin furcile caudine ale lipsei de apă caldă, unii neavând boilere tot pe motiv că posibilitățile financiare sunt foarte mici. Nivelul de trai este pentru mulți locuitori de apartamente sau garsoniere din Oltenița unul al celui din lumea a treia africană. Oamenii sunt supărați de asemenea fiindcă există diferențe mari între facturile la căldură din același bloc cu repartitoare, ca să nu mai vorbim de cei care nu înțeleg de ce trebuie să plătească părțile comune. Totodată, oamenii nu înțeleg faptul că în același bloc cu repartitoare, proprietarul unui apartament plătește 754 sau 380 de lei pentru căldură, în timp ce altul achită 61 sau 62 de lei, în funcție de cât a strâns robinetul la calorifer. Mulți oltenițeni consideră că firma ElSaco Brunata este cealaltă parte din sistem care a încurcat ițele, societatea reușind să fie doar o căpușă în toți anii de când aceasta există.
De cealaltă parte, reprezentanții firmei de repartitoare Elsaco Brunata spun că proprietarii plătesc ce consumă.
Laura Suzeanu
One Response to Autoritățile locale și consilierii oltenițeni încurcați de problemele orașului și ale Termourban / Marea debranșare continuă