Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Avertismentul medicilor: Cum iti afecteaza zapada pielea

Medicii avertizeaza ca ultravioletele reflectate de albul zapezii ard pielea cu aceeasi intensitate ca ultravioletele de vara si, chiar si intr-o zi noroasa la altitudine, exista riscul modificarii culorii, de aceea este obligatorie folosirea cremelor de protectie.

Peisaj Iarna„In sezonul rece, timpul indelungat petrecut pe partii, la derdelus sau pur si simplu la o plimbare la altitudine poate lasa semne la nivelul pielii. Ultravioletele reflectate de albul zapezii ard pielea cu aceeasi intensitate ca si ultravioletele de vara. Chiar si intr-o zi noroasa la altitudine exista riscul modificarii culorii pielii. Este bine cunoscut ca bronzul de munte este intens si rezistent. Persoanele cu modificari de culoare a pielii, cum ar fi melasma, sufera o accentuare a discromiei din cauza ultravioletelor de iarna”, explica dermatologul Mihaela Leventer, intr-un comunicat remis, luni, agentiei MEDIAFAX.

In aceste conditii, se impune folosirea cremelor de protectie, banale in sezonul cald, uitate cu desavarsire in sezonul rece. Petele, arsurile si chiar cancerul pot afecta persoanele care nu se protejeaza corect.

„Persoanele care stau mult in aer liber dezvolta cu usurinta cuperoza, ridurile li se accentueaza, iar riscul dezvoltarii unor leziuni precanceroase sau chiar a unor carcinoame cutanate este mare. Schiorii profesionisti si alti sportivi care isi petrec mult timp in aer liber sunt mai susceptibili la dezvoltarea cancerelor cutanate la nivelul fetei. Se intalneste frecvent si cancerul de buza, daca zona este traumatizata, pe langa lumina, de dentitie defecta sau de nicotina din tigari”, a precizat si medicul Maria Dumitrescu.

Medicii ii sfatuiesc pe amatorii sporturilor de iarna sa invete sa detecteze orice semn al pielii cu potential periculos pentru sanatatea organismului. Leziunile care nu mai trec, fisurile persistente ale buzelor, culoarea lor anormala trebuie semnalate urgent dermatologului.

„Toate aceste semne sunt caracteristice keratozelor actinice, leziuni precanceroase si carcinoamelor spinocelulare care pot afecta usor buza inferioara. Carcinoamele bazocelulare care apar frecvent pe nas, pleoape, urechi, dar si pe restul fetei pot debuta cu o bubita translucida si vascularizata care seamana cu un cos, dar care creste treptat”, spune Mihaela Leventer.

Mare atentie si in cazul copiilor. Se stie ca pielea copilului este mai vulnerabila atat la temperature scazute, vant, umezeala, cat si la radiatii UV.

„Copiii care isi petrec multe ore la derdelus, la schi sau in aer liber trebuie protejati de frig, dar si de expunerea la lumina intensa de la altitudine. Cremele grase creeaza o bariera protectoare si impiedica uscarea si ranirea suprafetelor cutanate expuse, iar daca au in compozitie si ingrediente fotoprotectoare feresc de arsura solara”, concluzioneaza medicul Mihaela Leventer.

La ora actuala, cancerul de piele se poate vindeca daca este depistat si tratat la timp.

Sursa :
fresh24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

65 − 61 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie