Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Bela Lugosi, actorul care i-a dat viață lui Dracula și a murit crezând că era vampir

În zilele noastre, puțini știu că Bela Lugosi, celebrul actor maghiar care i-a dat viață contelui Dracula pe marele ecran, născut la 20 octombrie 1882 într-o familie înstărită din Lugoj, a fost în viața reală un lider sindical și antifascist care a luptat împotriva unor adevărați monștri.

În ciuda faptului că a fost încoronat de industria celuloidului ca „prinț al întunericului”, Bela Lugosi a fost un outsider în industria cinematografică.

A ajuns să iubească atât de mult personajul pe care l-a interpretat, încât a murit crezând că era contele Dracula.

La fel ca mulți actori din lumea filmului de la acea vreme, a dus o viață cu excese, relații amoroase scandaloase, droguri și falimente. Într-un declin lent, la bătrânețe, Lugosi a fost nevoit să se mulțumească cu roluri în filme „de mâna a doua”, cu buget redus.

Bela Lugosi face primii pași în teatru

Numele său real era Bela Ferenc Dezso Blasko, iar familia sa se bucura de o poziție socială și economică bună în țara natală (tatăl său era bancher).

Curând, a început să arate gustul pentru actorie, dar această situație idilică a fost întreruptă de moartea tatălui lui, când Bela avea doar 12 ani.

Economia familiei a avut de suferit odată cu moartea capului familiei, astfel că tânărul Bela a fost obligat să lucreze ca miner în condiții foarte grele.
În afară de miner, Bela a lucrat ca muncitor la calea ferată. Deși se credea că a avut parte de o copilărie fericită, în mai multe interviuri pe care actorul le-a acordat ani mai târziu, a comentat subtil că a fost abuzat psihologic de tatăl său, despre care se spune că era un bărbat dominator.

Când situația familială s-a stabilizat, Bela a început să studieze actoria la Academia de Muzică și Arte din Budapesta, iar la vârsta de 19 ani era deja o vedetă în țara sa natală, unde a adoptat numele de scenă Arisztid Olt.
El i-a interpretat pe Iisus Hristos, Romeo, Hamlet și Macbeth, precum și pe contele Weonsky din „Anna Karenina”. A jucat deseori roluri principale, iar în această perioadă a căpătat reputația de afemeiat.
Totuși, în ciuda acestui fapt, Bela era un om foarte serios și dedicat artei lui. A jucat pe cele mai bune scene din țara sa, cum ar fi Teatrul din Szeged, Magyar Szinh din Budapesta și Teatrul Național Maghiar din Budapesta, cu un profesionalism impecabil.

Bela Lugosi, sindicalistul emigrant

Pe măsură ce cinematografia câștiga popularitate ca formă de artă, Lugosi a început să joace în unele dintre primele filme mute din Ungaria.

Cu toate acestea, a rămas la Compania Națională de Teatru până în 1918, când a fost sedus de postulatele revoluționare. Lugosi a luat parte la proteste împotriva salariilor mici, exploatării prin muncă și tratamentului nedrept al tinerilor actori și a realizat în curând influența pe care artiștii o puteau avea asupra luptelor politice.

Lugosi a susținut Partidul Comunist Maghiar, înființat în decembrie 1918, a condus o demonstrație a actorilor în martie 1919 și a contribuit la înființarea Organizației Libere a Lucrătorilor de Teatru, care a devenit mai târziu primul sindicat al actorilor de film din lume, Uniunea Națională a Actorilor.

Criza politică din Ungaria sa l-a forțat să emigreze în Germania, unde a jucat în adaptări ale romanelor lui Karl May, ca partener obișnuit al actriței evreice Dora Gerson.

Succesul i-a deschis ușa pentru a lucra cu mari regizori precum Michael Curtiz, viitorul regizor al filmului „Casablanca”, și Friedrich Wilhelm Murnau (paradoxal, regizorul filmului „Nosferatu”), care i-a oferit ocazia de a apărea în primul său film de groază important, „Der Januskopft” („Capul lui Janus”), în 1920.
Dar, la începutul nazismului, situația din Germania s-a complicat, iar Lugosi a decis să emigreze în Statele Unite, chiar dacă la acea vreme vorbea greu limba engleză.

După o perioadă de instabilitate, Lugosi a obținut pe Broadway rolul vieții sale, în 1927, interpretându-l pe contele Dracula în piesa cu același titlu.

Piesa a fost un succes, iar Lugosi s-a impus ca actor, deși până atunci nu dobândise prea mult renume. Căsătoria sa cu milionara Beatrice Week, care a fost de scurtă durată din cauza aventurii lui cu starul filmului mut Clara Bow, i-a adus un plus de publicitate.

Marea șansă a lui Bela Lugosi a venit atunci când o altă legendă a filmelor de groază, Lon Chaney, nu a putut să-l joace pe contele Dracula pe marele ecran din motive de sănătate.

Mai multe detalii aici

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie