Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Arta literară nu cunoaște granițe: Clubul Profesionist de Cultură și îngemănarea mentalului manierat al discursului

Dan Cristea, Nicolae Prelipceanu și Varujan Vosganian s-au alăturat scriitorului și avocatului oltenițean Liviu Capșa într-un briefing cultural: Clubul Profesionist de Lectură. Raportul final: ecoul lăsat la Oltenița după veșmântul cultural aruncat peste auditoriu, concluziile după lansarea cărții lui Varujan Vosganian „Povestiri despre oameni obișnuiți” și a volumului de poeme „Funá Maro”, de Nicolae Prelipceanu. Invitații s-au armonizat fără doar și poate, auditoriul a savurat momentele cum și-a propus, oaspeții au declanșat în sală mirajul construcțiilor ciclopice ale frumosului artistic.

Bagheta lui Liviu Capșa i-a îndrumat în relatările acestora pe calea dintre ficțiune și realitate, dintre asumarea prezentului cu tehnologia care domină, devenind necesitate și parte din oameni, apoi nostalgia trecutului când se răsfoiau pagini de carte într-o nesfârșita dorință de îmbogățire a spiritului.

Criticul literar Dan Cristea, voce blândă și intensă într-un spirit viu și o prezență plină de muzicalitate literară, a abordat subiectele principale ale întâlnirii, deslușind problemele esențiale din activitățile celor doi oameni de cultură: Nicolae Prelipceanu și Varujan Vosganian.

Misterele rămân. Rămân peste timp, peste timpul nostru, cu ce nu a putut fi înțeles. Cultura, din orice unghi o privim, arta în general, vibrează de sensuri, culminând cu aura strălucitoare ce ni se transmite, învăluindu-ne ca o mare bucurie.

Nicolae Prelipceanu este poet și publicist. A fost distins cu Premiul Asociației Scriitorilor din Cluj pentru vol. 13 iluzii (1971), cu Premiul pentru publicistică al Uniunii Scriitorilor (vol. Dialoguri fără Platon, 1976), Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor (vol. De neatins, de neatins, 1976 și Fericit prin corespondență, 1983), dar și cu Premiul Asociației Scriitorilor din Cluj pentru vol. de proză Tunelul norvegian (1980) și cu Premiul Uniunii Scriitorilor pentru volumul Binemuritorul (1996). În 2013 i se decernează Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia.

Varujan Vosganian este economist, om politic și scriitor român de origine armeană. Este președintele Uniunii Armenilor din România și prim-vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România din 2005. Cărțile sale au fost traduse în peste 20 de limbi, după cum a subliniat și Dan Cristea.

Dan Cristea este poet, prozator, critic şi teoretician literar, director al revistei Luceafărul de Dimineaţă a Uniunii Scriitorilor din România. Între cărţile sale se numără „Un an de poezie” (1974), „Faptul de a scrie” (1980), „Versiune şi subversiune – paradoxul autobiografiei” (1999,  2012), „Autorul şi ficţiunile eului” (2004), „Citind cărţile de azi” (2014; Premiul Academiei Române), „Caii lui Ahile şi alte eseuri” (2016), „Cronicile de la Snagov” (2017). Este un apropiat al spiritului eminescian, un iubitor al operei lui Mihai Eminescu.

„Sunt prins de-o viață în această alergare absolută, care e scrisul literar, alerg pe culoarul meu, însingurat și onest și vreau, cu cât talent mi-a fost dat și neapărat cu onoare, să duc această cursă până la capăt […], alerg cu dăruire totală, preocupat doar să-mi depășesc nenumăratele limite, slăbiciuni ce dau să mă podidească și să scriu cât mai bine.” Dan Cristea

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie