Arta literară nu cunoaște granițe: Clubul Profesionist de Cultură și îngemănarea mentalului manierat al discursului
Dan Cristea, Nicolae Prelipceanu și Varujan Vosganian s-au alăturat scriitorului și avocatului oltenițean Liviu Capșa într-un briefing cultural: Clubul Profesionist de Lectură. Raportul final: ecoul lăsat la Oltenița după veșmântul cultural aruncat peste auditoriu, concluziile după lansarea cărții lui Varujan Vosganian „Povestiri despre oameni obișnuiți” și a volumului de poeme „Funá Maro”, de Nicolae Prelipceanu. Invitații s-au armonizat fără doar și poate, auditoriul a savurat momentele cum și-a propus, oaspeții au declanșat în sală mirajul construcțiilor ciclopice ale frumosului artistic.
Bagheta lui Liviu Capșa i-a îndrumat în relatările acestora pe calea dintre ficțiune și realitate, dintre asumarea prezentului cu tehnologia care domină, devenind necesitate și parte din oameni, apoi nostalgia trecutului când se răsfoiau pagini de carte într-o nesfârșita dorință de îmbogățire a spiritului.
Criticul literar Dan Cristea, voce blândă și intensă într-un spirit viu și o prezență plină de muzicalitate literară, a abordat subiectele principale ale întâlnirii, deslușind problemele esențiale din activitățile celor doi oameni de cultură: Nicolae Prelipceanu și Varujan Vosganian.
Misterele rămân. Rămân peste timp, peste timpul nostru, cu ce nu a putut fi înțeles. Cultura, din orice unghi o privim, arta în general, vibrează de sensuri, culminând cu aura strălucitoare ce ni se transmite, învăluindu-ne ca o mare bucurie.
Nicolae Prelipceanu este poet și publicist. A fost distins cu Premiul Asociației Scriitorilor din Cluj pentru vol. 13 iluzii (1971), cu Premiul pentru publicistică al Uniunii Scriitorilor (vol. Dialoguri fără Platon, 1976), Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor (vol. De neatins, de neatins, 1976 și Fericit prin corespondență, 1983), dar și cu Premiul Asociației Scriitorilor din Cluj pentru vol. de proză Tunelul norvegian (1980) și cu Premiul Uniunii Scriitorilor pentru volumul Binemuritorul (1996). În 2013 i se decernează Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia.
Varujan Vosganian este economist, om politic și scriitor român de origine armeană. Este președintele Uniunii Armenilor din România și prim-vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România din 2005. Cărțile sale au fost traduse în peste 20 de limbi, după cum a subliniat și Dan Cristea.
Dan Cristea este poet, prozator, critic şi teoretician literar, director al revistei Luceafărul de Dimineaţă a Uniunii Scriitorilor din România. Între cărţile sale se numără „Un an de poezie” (1974), „Faptul de a scrie” (1980), „Versiune şi subversiune – paradoxul autobiografiei” (1999, 2012), „Autorul şi ficţiunile eului” (2004), „Citind cărţile de azi” (2014; Premiul Academiei Române), „Caii lui Ahile şi alte eseuri” (2016), „Cronicile de la Snagov” (2017). Este un apropiat al spiritului eminescian, un iubitor al operei lui Mihai Eminescu.
„Sunt prins de-o viață în această alergare absolută, care e scrisul literar, alerg pe culoarul meu, însingurat și onest și vreau, cu cât talent mi-a fost dat și neapărat cu onoare, să duc această cursă până la capăt […], alerg cu dăruire totală, preocupat doar să-mi depășesc nenumăratele limite, slăbiciuni ce dau să mă podidească și să scriu cât mai bine.” Dan Cristea