Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Cartea unei călătorii dintre Amintire și Uitare: Mozara de Stela Anghel, la Oltenița

Iubitori de carte din Oltenița, elevi, profesori, alți invitați au asistat joi, 11 martie la un eveniment cărturăresc: lansarea romanului Mozara de Stela Anghel.

Profesor Cristiana Drăgan, directorul Liceului Tehnologic ”Nicolae Bălcescu” din Oltenița, a făcut inițierea în desfășurarea momentelor dedicate cărții. Alături de autoarea cărții au vorbit profesorii de limba română Marian Ursu, Geanina Podocea, Amalia Eftimie din Oltenița, profesor de română Aurel Militaru din Budești. Autoarea l-a avut alături pe soțul său, autor de literatură non-ficțiune, scriitorul și ziaristul Ion Anghel Mânăstire și a fost însoțită de elevul Ștefan Oprea de la Colegiul Național ”Barbu Știrbei” Călărași, care a interpretat la vioară scurte fragmente muzicale. Un alt moment muzical a fost oferit de Bogdan Niculiță, care a interpretat la chitară cântece folk.
Această apariţie editorială, la prima vedere unică în peisajul literar local, ne oferă posibilitatea de a descoperi fluența prezentării personajelor din paginile cărții, personalitatea unei scriitoare iubitoare de oameni, de catedră, de călătorii, un explorator de spirite. ”Mozara reprezintă îndoielile fiecăruia dintre noi, este un fel de oglindă stendhaliană, reflectă lumea prin fragmentarismuldrumului și destinului, în legătură cu realitățile” notează autoarea în introducere, invitând astfel la lectură.

Din toate acestea se desprinde, puternic și ușor acaparator, mândria noastră că Stela Anghel este de aici, din zona noastră, de lângă noi.
Stela Anghel prezintă cartea sa, Mozara, dar inițiază și dialogul cu cei prezenţi despre noblețe, înţelepciune, valori morale, arta de a trăi frumos:

Eftimie Amalia, profesor de limba și literatura română, director la Liceul Tehnologic ”Ion Ghica” Oltenița:

Maria Ursu, profesor de limba și literatura română, director la Colegiul ”Neagoe Basarab” Oltenița:

Geanina Podocea, profesor de limba și literatura română, director adjunct Liceul Tehnologic ”Nicolae Bălcescu” Oltenița:

Criticul și istoricul de artă, scriitorul Pavel Șușară, are o viziune de ansamblu asupra cărții și autoarei. Acesta constată că timpul se dilată și spațiul se comprimă. ”Întocmai ca Isis care culege fragmentele disperate din trupul lui Osiris pentru a reconstitui întregul, ea (Stela Anghel n.r.) adună cioburile unei realități disperse, ale unor lumi suprapuse, ale unor spații clivate dramatic, pentru ca prin juxtapunere, prin transparență sau, pur și simplu, prin mixaj să reconstituie coerența și misterul unei realități mereu ocultate și profund indecelabile.” scrie Șușară în prefața de pe coperta cărții.

”Ne aflăm în dimensiuni contradictorii, într-o realitate în infinită interacțiune. Un joc al planurilor narative, un joc al personajelor cu timpul și spațiul, ”firul” acțiunii rămânând imprevizibil.” profesor Nicoleta Ioana despre cartea ”Mozara”.
”Situată într-un exotism halucinant, aventura Ideii sau a lui Mozara dezvăluie, de fapt, o căutare labirintică a sinelui scindat într-o oază cu două izvoare, pe un drum al cavernelor spirituale.” prof. Simona Mihai.
”Am descoperit în ”Mozara” un amestec interesant și atractiv între două lumi, așa cum nu mi s-a mai arătat decât la Elif Shafak, o trecere lină, abia simțită între culturi, un aer parfumat de Orizont și amețitor de străduțe franceze. Și un miros de pagini de carte ca la Herman Hesse, pe care îl iubesc până peste poate, un fel de joc, dar nu cu ”mărgele de sticlă”, ci cu palimpseste.” prof. Monica Mustățea.

Stela Anghel s-a născut pe 24 iulie 1950 în comuna Radovanu, judeţul Călăraşi. Este absolventă a Facultăţii de Filologie din Bucureşti (1975). A urmat cursuri postuniversitare la Strassbourg (Franţa) – 1995-1996 şi la Quebec (Canada) – 1999. Înainte de 1989 a fost profesor de limba şi literatura română în comunele Ciocăneşti şi Ştefan Vodă din judeţul Calaraşi, a fost director al Şcolii Generale nr. 2 din Călăraşi, iar în perioada postdecembristă a ocupat funcţiile de inspector general adjunct (1991–1996), inspector general (1996–2001) în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Călăraşi şi profesor vizitator în instituţiile de învăţământ din Dep. Charente Maritime (Franţa).


Stela Anghel a mai scris ”Proteze pentru ingerii” (Editura Agora, 2001), Glosar barbian-barbilian (Editura Agora, 2002), Zapping pentru Nobel (Editura Arienta, 2013), Vânătorii de stele (Editura Semne 2014). Autoarea a publicat importante cărți pentru copii, teste grilă de limba română și culegeri de texte literare, exerciții și texte literare pentru dezvoltarea vorbirii: Texte literare pentru copii, Proză vol. I (Ed. Didactică și Pedagogică, 1994), Texte pentru copii, Poezie, vol. II (Ed. Didactică și Pedagogică, 1994), “Exerciții și texte literare pentru dezvoltarea vorbirii” (Editura Accent, 1992), “Teste de limba română pentru Bacalaureat, Examenul de admitere în învățământul superior-elevii capabili de performanțe″ (Editura Agora 2000), “Teste de limba română pentru admiterea în învăţământul superior” (Editura Agora, 2001), Pregătire completă la limba și literatura română (sugestii pentru rezolvarea subiectelor pentru examene și concursuri), Editura Bren, 2005. Pe lângă acestea, scriitoarea a publicat şi articole pentru reviste de specialitate şi este autor de programe şcolare pentru gimnaziu în România şi în străinătate. Stela Anghel a primit titlul de ”Cetăţean European” din partea Institutului de Cultură Europeană din Franţa. A fost preşedinte al Societăţii de Ştiinte Filologice din judeţul Călăraşi.

Parteneri ai evenimentului: Liceul Tehnologic ”Nicolae Bălcescu” Oltenița, Primăria și Consiliul Local ale municipiului Oltenița

Partenerii media: oltenitainfo.ro

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie