Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Cartea unei călătorii dintre Amintire și Uitare: Mozara de Stela Anghel, la Oltenița

Iubitori de carte din Oltenița, elevi, profesori, alți invitați au asistat joi, 11 martie la un eveniment cărturăresc: lansarea romanului Mozara de Stela Anghel.

Profesor Cristiana Drăgan, directorul Liceului Tehnologic ”Nicolae Bălcescu” din Oltenița, a făcut inițierea în desfășurarea momentelor dedicate cărții. Alături de autoarea cărții au vorbit profesorii de limba română Marian Ursu, Geanina Podocea, Amalia Eftimie din Oltenița, profesor de română Aurel Militaru din Budești. Autoarea l-a avut alături pe soțul său, autor de literatură non-ficțiune, scriitorul și ziaristul Ion Anghel Mânăstire și a fost însoțită de elevul Ștefan Oprea de la Colegiul Național ”Barbu Știrbei” Călărași, care a interpretat la vioară scurte fragmente muzicale. Un alt moment muzical a fost oferit de Bogdan Niculiță, care a interpretat la chitară cântece folk.
Această apariţie editorială, la prima vedere unică în peisajul literar local, ne oferă posibilitatea de a descoperi fluența prezentării personajelor din paginile cărții, personalitatea unei scriitoare iubitoare de oameni, de catedră, de călătorii, un explorator de spirite. ”Mozara reprezintă îndoielile fiecăruia dintre noi, este un fel de oglindă stendhaliană, reflectă lumea prin fragmentarismuldrumului și destinului, în legătură cu realitățile” notează autoarea în introducere, invitând astfel la lectură.

Din toate acestea se desprinde, puternic și ușor acaparator, mândria noastră că Stela Anghel este de aici, din zona noastră, de lângă noi.
Stela Anghel prezintă cartea sa, Mozara, dar inițiază și dialogul cu cei prezenţi despre noblețe, înţelepciune, valori morale, arta de a trăi frumos:

Eftimie Amalia, profesor de limba și literatura română, director la Liceul Tehnologic ”Ion Ghica” Oltenița:

Maria Ursu, profesor de limba și literatura română, director la Colegiul ”Neagoe Basarab” Oltenița:

Geanina Podocea, profesor de limba și literatura română, director adjunct Liceul Tehnologic ”Nicolae Bălcescu” Oltenița:

Criticul și istoricul de artă, scriitorul Pavel Șușară, are o viziune de ansamblu asupra cărții și autoarei. Acesta constată că timpul se dilată și spațiul se comprimă. ”Întocmai ca Isis care culege fragmentele disperate din trupul lui Osiris pentru a reconstitui întregul, ea (Stela Anghel n.r.) adună cioburile unei realități disperse, ale unor lumi suprapuse, ale unor spații clivate dramatic, pentru ca prin juxtapunere, prin transparență sau, pur și simplu, prin mixaj să reconstituie coerența și misterul unei realități mereu ocultate și profund indecelabile.” scrie Șușară în prefața de pe coperta cărții.

”Ne aflăm în dimensiuni contradictorii, într-o realitate în infinită interacțiune. Un joc al planurilor narative, un joc al personajelor cu timpul și spațiul, ”firul” acțiunii rămânând imprevizibil.” profesor Nicoleta Ioana despre cartea ”Mozara”.
”Situată într-un exotism halucinant, aventura Ideii sau a lui Mozara dezvăluie, de fapt, o căutare labirintică a sinelui scindat într-o oază cu două izvoare, pe un drum al cavernelor spirituale.” prof. Simona Mihai.
”Am descoperit în ”Mozara” un amestec interesant și atractiv între două lumi, așa cum nu mi s-a mai arătat decât la Elif Shafak, o trecere lină, abia simțită între culturi, un aer parfumat de Orizont și amețitor de străduțe franceze. Și un miros de pagini de carte ca la Herman Hesse, pe care îl iubesc până peste poate, un fel de joc, dar nu cu ”mărgele de sticlă”, ci cu palimpseste.” prof. Monica Mustățea.

Stela Anghel s-a născut pe 24 iulie 1950 în comuna Radovanu, judeţul Călăraşi. Este absolventă a Facultăţii de Filologie din Bucureşti (1975). A urmat cursuri postuniversitare la Strassbourg (Franţa) – 1995-1996 şi la Quebec (Canada) – 1999. Înainte de 1989 a fost profesor de limba şi literatura română în comunele Ciocăneşti şi Ştefan Vodă din judeţul Calaraşi, a fost director al Şcolii Generale nr. 2 din Călăraşi, iar în perioada postdecembristă a ocupat funcţiile de inspector general adjunct (1991–1996), inspector general (1996–2001) în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Călăraşi şi profesor vizitator în instituţiile de învăţământ din Dep. Charente Maritime (Franţa).


Stela Anghel a mai scris ”Proteze pentru ingerii” (Editura Agora, 2001), Glosar barbian-barbilian (Editura Agora, 2002), Zapping pentru Nobel (Editura Arienta, 2013), Vânătorii de stele (Editura Semne 2014). Autoarea a publicat importante cărți pentru copii, teste grilă de limba română și culegeri de texte literare, exerciții și texte literare pentru dezvoltarea vorbirii: Texte literare pentru copii, Proză vol. I (Ed. Didactică și Pedagogică, 1994), Texte pentru copii, Poezie, vol. II (Ed. Didactică și Pedagogică, 1994), “Exerciții și texte literare pentru dezvoltarea vorbirii” (Editura Accent, 1992), “Teste de limba română pentru Bacalaureat, Examenul de admitere în învățământul superior-elevii capabili de performanțe″ (Editura Agora 2000), “Teste de limba română pentru admiterea în învăţământul superior” (Editura Agora, 2001), Pregătire completă la limba și literatura română (sugestii pentru rezolvarea subiectelor pentru examene și concursuri), Editura Bren, 2005. Pe lângă acestea, scriitoarea a publicat şi articole pentru reviste de specialitate şi este autor de programe şcolare pentru gimnaziu în România şi în străinătate. Stela Anghel a primit titlul de ”Cetăţean European” din partea Institutului de Cultură Europeană din Franţa. A fost preşedinte al Societăţii de Ştiinte Filologice din judeţul Călăraşi.

Parteneri ai evenimentului: Liceul Tehnologic ”Nicolae Bălcescu” Oltenița, Primăria și Consiliul Local ale municipiului Oltenița

Partenerii media: oltenitainfo.ro

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Sensul şi originea expresiei “Patul lui Procust” În cultura română, …
Corespondenta la redactie