Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Chakrele – Centri de energie în practicile orientale

Termenul de „Chakra” este foarte des utilizat în terapiile alternative holistice (terapii care urmăresc să vindece omul pe toate planurile problematice).
Chiar dacă a început să fie acceptat și des utilizat în diverse domenii care tratează omul sau analizează natura, spiritualitatea și universul, existența chakrelor nu este validată sau invalidată  științific. Originea sa se regăsește în medicina tradițională indiană și cel mai adesea este asociată cu tehnici din Yoga.

Chakre

Termenul de chakră se traduce cel mai adesea prin roată și reprezintă un concept potrivit căruia în interiorul omului există șapte astfel de „roți” energetice. Rolul lor este de legătură a omului cu universul; fiecare dintre chakre este responsabilă de un anumit tip de energie.
Potrivit medicinii tradiționale indiene, chakrele se rotesc (unii identificându-le ca niște vârtejuri, vortex-uri). Prin mișcarea lor, rafinează sau accesează un anumit tip de energie, reacție sau informație.
Există șapte chakre de bază, situate de-a lungul coloanei vertebrale. Ele sunt definite spațial ca niște zone mai mari sau mai mici, uneori identificându-se cu anumite organe. Acestea sunt: Muladhara sau Chakra Rădăcină (situată în coccis); Swadhisthana sau Chakra Sacrală (situată în zona organelor genitale interne); Manipura sau Chakra plexului solar (în zona buricului); Anahata sau Chakra inimii (în zona inimii); Vishuddha sau Chakra gâtului (zona gâtului); Ajna sau Chakra frunții, al treilea ochi (corespunde glandei pineale); Sahasrara sau Chakra coroanei (corespunde glandei hipofize).

Toate chakrele se manifestă în plan fiziologic, mental, emoțional și spiritual.

Muladhara este responsabilă de energiile și comportamentele instinctuale (securitate, supraviețuire, sexualitate, dorință etc.). Este cea care alimentează reacțiile și acțiunile de supraviețuire. Fiziologic, această chakră este responsabilă de sexualitate, mental de stabilitatea-echilibru, emoțional de senzualitate și spiritual de simțul securității.

Swadhisthana este responsabilă de reproducere, fiind asociată cu organele sexuale și glandele suprarenale. Se consideră că fiziologic această chakră controlează reproducerea, în plan mental controlează creativitatea, în plan emoțional controlează bucuria și în plan spiritual controlează entuziasmul.

Manipura este responsabilă de metabolism și sistemul digestiv. Această chakră controlează fiziologic digestia, mental puterea caracterului, emoțional extrovertirea și spiritual creșterea si dezvoltarea. Funcționarea deficitară a acestei chakre generează frica, anxietatea, introvertirea și transformarea emoțiilor de bază și simple în unele complexe.

Anahata este responsabilă fiziologic de circulația sângelui, emoțional generează dragostea necondiționată, mental controlează pasiunea și spiritual devotamentul. Deficiența în funcționarea ei generează emoții complexe și puternice, afectează iubirea și echilibrul spiritual.

Vishuddha este chakra responsabilă fiziologic de capacitatea de comunicare, emoțional de capacitatea de a fi independent, mental de capacitatea de gândire și spiritual de simțul securității. Deficiențe în funcționarea acestei chakre se reflectă în dificultăți de vorbire-exprimare și de personalitate.

Ajna este chakra care controlează fiziologic echilibrul, responsabilă mental de conștiință, emoțional de claritate și spiritual de intuiție. În general toate acestea sunt cu referire predominantă către o latură spirituală care se manifestă și fizic. Intuiția, de exemplu, își are sursa din accesarea informațiilor din planul spiritual. De asemenea și claritatea în a vedea lucrurile așa cum sunt.

Sahasrara este o chakră specială, având ca principală funcție aceea de a accede la nivele superioare ale conștiinței. Accesarea ei determină înțelepciunea și are legătură cu eliberarea de karma și cu moartea. Accesarea ei se face prin meditație, conducând la conștientizarea legăturii cu conștiința unitară și universală.

Potrivit tradițiilor indiene, fiecare chakră are o culoare anume. Sahasrara este albă, Ajna este violet sau albastru închis, Vishuddha este bleu, Anahata este verde sau roz, Manipura este galbenă, Svadhisthana este portocalie, iar Muladhara este roșie.

Cele 7 chakre au o legătură directă, ele alimentându-se din aceeași „energie de bază”, kundalini. Purificarea și dezvoltarea fiecărei chakre (pornind de jos, de la Muladhara) asigură energia cantitativ și calitativ pentru următoarea, care la rândul său o rafinează, făcând-o compatibilă și accesibilă următorului nivel de dezvoltare.
Puritatea și intensitatea culorii fiecărei chakre exprimă nivelul de sănătate, de dezvoltare și puritate spirituală a fiecărei persoane. În medicina tradițională indiană, maeștrii pun diagnostice privind afecțiunile pacientului în funcție de aceste culori ale chakrei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

66 − = 64

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie