Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Cîrstina de la Studina în „Dialogul colecţiilor” la Galeria „Irecson” sau secţiuni în visele artistului

de Ana Amelia Dincă, critic de artă

În dinamica cercetărilor sale asupra peisajului psihedelic, selenar, acvatic sau în relaţie cu figurativul obiectiv, Cîrstina de la Studina îşi conduce opţiunea plastică în direcţia unui spirit ludic, a cărei logică de structurare compoziţională nu dispare complet, ci se adaptează întotdeauna percepţiei personale asupra a două elemente neantagonice: visul şi realitatea. Acestea se îmbină într-un tot armonios conform laturii senzitive a pictorului, pentru care motivul artistic al peisajului focalizat de ochiul său imaginar este raportat la propria percepţie şi capacitate de transpunere a elementelor receptate din universul imediat.

Afis Mai 2iManifestarea de la Galeria „Irecson” continuă în mod firesc demersul expoziţional de până acum, care demonstrează preocupările pictorului în direcţia sugestiei unor forme complex colorate, în tonalităţi cuprinzând zone ale expresionismului prin transmiterea unui sentiment, prin corespondenţe între real şi imaginar, prin forma hibridă a lumii neatinsă de contemporaneitate.

„Colecţii în dialog”, aşa cum şi-a intitulat autorul această personală, cuprinde lucrări dăruite de artist sau achiziţionate de iubitorii picturii sale: „Lumea nemărginită”, „Amurg marin”, „După ploaie”, „Vârf de munte”, „Liniştea munţilor”, „Crângul fermecat” etc.

În acestea identificăm conţinutul unor recipiente cu esenţe cromatice peste care aerul plimbă materia, relevă suavitatea nisipului, forţa arborilor, necuprinsul întinderilor marine sau telurice, evocând reveriile coloristice şi formale ce par secţiuni în visele artistului.

Dinamismul metamorfozelor, note ale imaginarului, spaţiile deschise ale cerului, mării şi dealurilor, elaborate în galben, albastru, verde, ocru, sunt contrapunctate uneori de claustrarea repunând în discuţie tendinţa pesimistă a firii pictorului, pentru care întoarcerea la geneză şi visarea sunt revelaţii in nuce ale spiritului său contemplativ.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 + 2 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie