Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Codul Fiscal și anomaliile dintr-un sistem bolnav peste nătângeala românească

În luna ianuarie a acestui an au apărut în Monitorul Oficial  normele de aplicare ale Codului Fiscal. Privit eu-editorialîn ansamblu, actul normativ este unul de mari dimensiuni cu multe nebuloase, dar mai ales viduri economice. Așa cum ne bubuise Ponta cu taxa pe stâlp la începutul mandatului său de prim-ministru, tot așa acest șmecheraș dintr-un partid de care țara nu va scăpa curând și asta tot din vina turmei ce votează, a reușit să ne șocheze cu niște normative de căzuți în cap. Românii din străinătate sunt taxați în țară prin noul Cod Fiscal al găștii din PSD, în frunte cu pe atunci prim-ministrul Victor Ponta. Asta probabil ca o răzbunare a votului românilor din străinătate de la prezidențiale. Stai așa, mon șer, că minciuna are picioare scurte, chiar dacă prostul care te votează plătește…pentru votul lui, firește. Dar nu-i bai că scoate banul de la ciorap ”Ia, mânca-l-ar mama de băiat, ce mai băiat vuvuzeaua asta de Ponta, să-i dau eu bănuții mei, că merită.” Trebuia scos tot jaful lor, mascaraua de pe stadion, minciunile de zi cu zi din televizor și de pe teren, bașca minciunile alor lui din orașe și sate. ”Ia să ne depășim pe noi înșine și să facem cel mai expresiv Cod Fiscal, că românul e așa de prost că nu înțelege și plătește. Bagă capul în pământ, apoi își ascunde capul țuguiat după degete, și își dă bănuțul la fel de expresiv precum Codul”…nu al lui da Vinci și nici al lui Oreste ci unul Fiscal. Acel normativ conceput de cea mai dizgrațioasă clasă politică, sistematic cu gânduri de gropar, cea mai elucubrantă teorie fiscală ce a existat vreodată pe teritorul ăsta fost dac cu Decebal, că mai bine era fost roman cu Traian.
Un Cod Fiscal pe care mințile strălucite cu idei de stânga și-au exersat mușchii, dar în niciun caz pe cei ai inteligenței.
Persoanele fără venituri vor fi obligate, cu câteva excepţii, să depună la ANAF o declaraţie prin care Fiscul le va stabili ce sumă au de plătit pentru contribuţia pentru sănătate (CASS), potrivit noului Cod Fiscal. Până acum persoanele care nu realizau venituri nu erau obligate să depună la fisc o declaraţie, iar pentru a beneficia de servicii medicale în sistemul public, acestea plateau CASS-ul pe şase luni în urmă. Contribuţia la sănătate pentru persoanele fără venituri se calculează luându-se ca bază salariul minim pe economie, acestea urmând să plătească 792 de lei pe an. În principiu, obligativitatea depunerii declaraţiei va atrage după sine şi sancţiuni, nefiind exclus ca Fiscul să ajungă chiar la executări silite. Mai exact, persoanele fără venituri vor trebui să plătească lunar CASS, în valoare de 5,5% din salariul minim brut pe ţară. Adică 66 de lei pe lună, respectiv 792 de lei pe an, în condiţiile în care acea persoană nu încasează niciun ban. Contribuţia este calculată în funcţie de salariul minim brut de 1.200 de lei, anunţat de autorităţi pentru 2016. Excepţie fac, printre alţii, elevii şi studenţii în vârstă de până la 26 ani, femeile însărcinate, lăuzele şi persoanele cu handicap.
Este doar unul dintre exemplele de sorginte socialo-pseudodemocratico-comunisto-leninisto de strâns curea jagardea.
Dacă până acum se impozitau clădirile la persoane fizice în funcție de tipul de proprietar, adică dacă era persoană fizică avea o anume cotă de impozitare, dacă era persoană juridică avea altă cotă de impozitare, de anul acesta se impozitează clădirea în funcție de destinația finală, folosința acesteia. Pe principiul acesta, clădirile pot fi încadrate în trei categorii: categoria de clădiri rezidențiale, categoria de clădiri nerezidențiale și categoria de clădiri mixte. Impozitele pe clădiri au crescut diferențiat. La o clădire aflată într-un bloc – ne referim la blocurile construite până în anul 1990, unde nu sunt individualizate suprafețele comune – unde nu avem o suprafață desfășurată calculată, sau măsurată, creșterea e de 25%. Pentru casele pe pământ, creșterea impozitului este de 8%. La blocurile construite înainte de 1990 intervine un coeficient care s-a majorat de la 1,2 la 1,4. La case, acel coeficient nu intervine, pentru că se pot măsura suprafețele desfășurate ale proprietăților, pe exteriorul clădirii. Este o altă găselniță de formă de plată.
Regula generală de anul acesta în legătură cu plățile este că dacă ai o amendă neachitată, trebuie să o achiți inainte de a plăti impozitele. Dacă contribuabilul trimite dovada plății, amenda este clasată și apoi el poate plăti impozitele. Nu își plătește amenda, nu își poate plăti impozitele. Dacă amenda este contestată în instanță, contribuabilul poate aduce la Biroul de Impozite și Taxe Locale dovada contestării printr-un certificat de grefă. Și apoi poate plăti impozitul.
Legislaţia fiscală mai conţine o serie de aberaţii printre care se numără taxarea cu sume mai mari decât venitul impozitat, finanţarea şoselelor de către transportatorii feroviari, includerea pădurilor în categoria agenţilor poluanţi sau taxarea în cascadă a produselor accizabile.
În 2015, părinţii care acumulau în conturi bancare alocaţiile copiilor s-au trezit cu decizii de impunere din partea Fiscului, având exact aceeaşi factură. Li s-au cerut 39 de lei lunar, cu toate că „investiţia“ lor era de 42 de lei lunar – alocaţia copilului.
De la 1 ianuarie 2016 au crescut taxele datorate de un PFA statului. Uneori venitul net obținut nu-i același lucru cu profitul, pentru că anumite taxe cerute de stat sunt considerate tot cheltuieli, se scad apoi din venitul net obținut și se rezultă venitul net impozabil, din care se ia impozitul pe profit. Persoanele fizice autorizate ce nu erau și salariate pe undeva oricum plăteau CAS și înainte, dar până acum alegea fiecare ce sumă să plătească lunar “la pensii”. Suma se alegea între niște limite minime și maxime, limite calculate printr-o formulă complexă legată de salariul mediu pe economie, dar majoritatea PFA-urilor alegeau să plătească la limita minimă. Acum se va plăti direct procentual din venitul net și, dacă alegeți să plătiți contribuția întreagă, vă dați seama ce înseamnă ca 26,3% din bani să meargă direct la stat.
Ca să nu ne mai facem rău, e mai bine să ne oprim, și cum această populație demnă de milă a orașului, implicit a României habar nu are pe ce lume trăiește, ba mai mult, se și bucură când plătește la stat crezând că le vin banii înapoi, oricum nu va pricepe prea mult.
Pe scurt, este un Cod Fiscal ce ar uimi pe cel mai slab finanțist, este un Cod Fiscal ce otrăvește orice, care ”suge sângele poporului”, vorba lui Caragiale, și care, dacă nu se va modifica ”prin punctele esențiale”, va condamna un popor la sărăcie maximă. Și, deși e un popor slab tare la logică și gândire, tot îmi e milă de el. Că merită ce i se pune pe tavă și ce alege, primari să-i mănânce copți sau alt fel de politicieni de câțiva ani încoace, asta e clar. Dar parcă când îl vezi pe român netot așa, ți se face o milă de te doare. Dar și dacă încerci să-l ajuți pe bolovan să treacă de necazuri, el tot mormoloc moare, că așa e structura cerebrală: fără orizont, deschidere, inteligență, fler.
De anul acesta contribuabilii plătesc impozit pentru tot terenul, inclusiv pentru terenul pe care se află o locuință. Problema este că, pentru a închide o verigă slabă a legii, statul a lovit în mod egal în sistemul PFA. Le-a dat în cap la toți cu niște taxe mari, făcând viața destul de grea pentru liber-profesioniștii adevărați, cei care muncesc pe cont propriu. Mai mult, noul Cod Fiscal dă în cap și antreprenoriatului care de obicei așa începe, cu un PFA ce încearcă să crească o afacere pe care ulterior o poate transforma în firmă, poate angaja alți oameni ș.a.m.d.
Am cam terminat cu exemplele și nu vreau să mă întind prea mult, fiindcă nu am de gând să fac o analiză a Codului Fiscal. Nu degeaba am venit cu exemple, ca să nu mai vorbim de slaba procedură a administrației locale de a informa un cetățean pentru ce are de făcut. Bani aruncați pe hârtii și poștă după care te trezești cu alte cerințe, specific amețelii românești. Să vorbim despre harababura din Primărie, iar îmi fac dușmani, toți acești oameni inconștienți nerealizând că fac parte din haosul produs în urma unor proaste calcule de administrare, că vor fi la un moment dat victimele lor și ale celor ce i-au atras în capcana lor, ei fiind în același timp și cei care stau în spinarea contribuabililor pentru a-i plăti.
Ce vreau să spun și este foarte important este că părțile otrăvitoare din acest Cod Fiscal s-au ascuns cât s-a putut de către cei din breasla PSD fiindcă este an electoral, erau alegeri locale, să nu se afle că de la PSD se trag multe rele în țara asta, etc. Iată că după 9 luni embrionul a devenit făt, un făt ce zgârie, țipă, o progenitură ce ține mai degrabă de o anomalie. Și dacă nu a fost dus la analize, nu a fost pus sub control și atenție, s-a ajuns la deviere. Ne-am trezit toți cu adrese prin poștă de modificări ale unor taxe și impozite pe care să le suportăm acum, deși noul Cod Fiscal a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2016 sau de la 8 ianuarie să spunem, când se termină cu statul din vacanța și sărbătorile de iarnă. De atunci nu s-a pomenit nimic, politicienii au găsit că e mai șmecher dar și avantajos să dea vina pe tehnocrați, ăștia la rândul lor, buimaci, au tras ponoasele. Și dacă cei din PSD au conceput cel mai prost Cod Fiscal din toate timpurile, crezând că vor rămâne veșnic la putere, frecând ei cum vor poporul, dar de partea cealaltă știind să-și facă campanii, să se laude cum doar ei știu de au vrăjit același popor nătâng cu televizorul și pe jaf național să-și plătească câștigurile, este că li s-a permis. Li se permit toate neroziile tot de către cei limitați. În mod normal, trebuia să se regleze ceva încă din lunile de început ale acestui an, dar cum se pregăteau alegerile, cum se făceau săpături grele să câștige tot foștii primari și să sufoce același PSD o nație surdă și oarbă, atunci nu s-a făcut public nimic din Codul Fiscal. Și nu se făcea nici acum când urmează celelalte alegeri, dar mai e prea puțin până la sfârșitul de an și deja s-a sărit calul mult prea mult.
Să vă văd, dragi oltenițeni, dragi aliați ai PSD-ului și implicit ai lui Ponta, Dragnea, Mazăre sau Țone, dragi și minunați concetățeni, cum veți plăti taxe și impozite din urmă, în funcție de situații, cum veți primi vestea și veți plăti gunoiul la Oltenița mai scump cu 30% sub aceeași conducere care, credeți-mă că dacă nu v-a vrăjit cu zbor de mături, cu siguranță v-a pus cu botul pe labe prin acea mentalitate disjunctă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twenty − five =

− 5 = 1

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect – “costum de haine” sau “costum”? Structura …
Corespondenta la redactie