Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Concursul ”Plaiuri Dunărene” continuă tradiția locală. Copii din Oltenița au împărtășit experiențe și bucurii cu ceilalți din țară

Ziua de 29 iunie a fost o sărbătoare cu dublă semnificație pentru Oltenița. Evenimentul creștin religios al prăznuirii Sfinților Petru și Pavel s-a împletit sub cele mai bune auspicii cu celebrarea Dunării.

Clubul Copiilor Nr. 1 Oltenița, în colaborare cu Direcția de Cultură Oltenița, Inspectoratul Școlar Județean Călărași și Primăria Municipiului Oltenița au organizat a XIV-a ediție a Festivalului Concurs Regional de Folclor, Tradiții și Obiceiuri “Plaiuri Dunărene”.

Publicul prezent în sala de spectacole a Direcției de Cultură Oltenița a fost conectat la programul oferit de grupuri de dansatori veniți din zece județe ale țării. Ca o gazdă primitoare, Oltenița s-a remarcat la organizare, probabil una dintre cele mai reușite de până acum. Experiența emoționantă a actului artistic de pe scena sălii Casei de Cultură a mobilizat participanții atât pentru a demonstra talentul fiecăruia în parte, cât mai ales pentru a se bucura de trofeele reprezentative evenimentului dunărean.

Pe scenă au evoluat copii ce aparțin unor școli și asociații: Școala de dans Interactiv Târgoviște (Dâmbovița); Școala Gimnazială Pietrișani (comuna Puchenii Mari, Prahova); Școala de dans ,,Valy Stanciu “ Oltenița (Călărași); Școala Gimnazială ,,Grigore Moisil” Ulmeni (Călărași); Asociația Culturală dans și muzică ,,Bucuria” (București); Școala Gimnazială nr. 2 Stancea Spanțov (Călărași); Școala Gimnazială nr. 1 Curcani (Călărași); Liceul Tehnologic ,,Nicolae Bălcescu” Oltenița (Călărași); Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Giurgiu; Clubul Copiilor Nr. 1 Oltenița (Călărași); Asociația ,,Astăzi pentru Viitor Ialomița” Mihail Kogălniceanu (Ialomița); Școala Gimnazială nr. 1 Copăceni (Ilfov); Școala Gimnazială Izbiceni (Olt); Școala Populară de Arte Giurgiu; Centrul de Cultură și Tradiție Populară ,,Stan Rizescu” Brănești (Dâmbovița); Școala Gimnazială Vădăstrița (Olt); Căminul Cultural ,,Malu cu Flori” (Dâmbovița); Școala Gimnazială ,,Constantin Teodorescu” Șoldanu (Călărași); Asociația ,,Împreună pentru oameni, împreună pentru Glodeni” (Dâmbovița); Școala Gimnazială nr. 1 1 Decembrie (Ilfov).

Arta populară este o bogație pentru toți cei care-și iubesc originea, neamul și locurile natale. Tradiția populară rămâne tezaurul cel mai de preț al nostru, astfel că într-o lume din ce în ce mai robotizată și mai înclinată spre facilități electronice distructive, dezvoltarea interesului pentru cunoașterea, păstrarea și transmiterea portului tradițional devine o necesitate. Participanții la concursul organizat la Oltenița au descoperit diversitatea lui în funcție de regiune, au observat că folclorul românesc oglindește mai mult decât o combinație de bucăți de textile prin costumele lucrate cu migală. Folclorul prin costumul popular reprezintă fondul de valori al creației originale, exprimă sentimentele și gândurile poporului nostru.

Așadar, asocierea, interfața Dunăre-folclor reprezintă o enciclopedie cultural-tradițională românească, bucata aceea de traseu prin care trece bătrânul fluviu Dunărea. El semnificaă mai mult decât un hotar. Este viața în mișcarea ei. Marele fluviu ne leagă de lumi și culturi diferite, transportând odată cu el toată istoria neamurilor teritoriilor străbătute. Iată și o temă pentru viitoarele concursuri dedicate Dunării: diversitatea folclorului ținuturilor pe care aceasta le străbate până la vărsarea în Marea Neagră.

”Am continuat tradiția organizării acestui concurs. Puntea de legătură de la o zonă la alta, între sat și oraș, legătura dintre zone diferite dar care sunt unite sub aceleași valori spirituale, acestea ne sunt preocupările în relația cu elevii, moștenirea culturală să fie de înțeles mai ușor astfel pentru ei. Și mai responsabil.” declară pentru oltenitainfo.ro directorul Clubului Copiilor Oltenița, Elena Stoica.
Promovarea valorilor tradiționale este unul dintre obiectivele pe care se bazează activitatea Clubului școlar din Oltenița, unde copiii sunt înscriși la diferitele cercuri de curs. Relevanța activităților se exprimă în promovarea tinerilor cu aptitudini cultural-artistice. “Noi, cei implicați în acest proiect, ne dorim nu să excelăm, dar să ajungem în punctul unde copiii să își manifeste dragostea, respectul pentru adevăratele valori, acelea care reprezintă identitatea unui popor. Stimularea interesului pentru activități de genul acesteia sau asemănătoare constituie un obiectiv al nostru.” mai spune Elena Stoica.

Așadar, la Oltenița scopul majorității activităţilor este cultivarea sentimentelor de respect şi de dragoste faţă de patrimoniul spiritual, față de tezaurul brut național și local prin promovarea valorilor în cadrul tuturor activităţilor cultural-artistice.

Paralel cu acest concurs național, la Turnul de Apă Oltenița s-a deschis tot ieri, de la ora 11,00, expoziția temporară de fotografie ”Pe malul Dunării”. Arta fotografică aparține lui Florin Rădulescu. Expoziția va putea fi vizitată până la 29 iulie a.c.

 

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie