Consilierii oltenițeni au votat: Burse pentru elevi de 10, 15 și 20 de lei pe lună de la bugetul local
Elisabeta Genoa
La inițiativa primarului Petrică Țone, s-a stabilit cuantumul bursei lunare pentru elevi. Suma frizează ridicolul dacă ne gândim la necesitățile unui elev sau la un mod de a stimula cartea.
Cu toate astea, consilierii locali nu au dat vreun semn că i-ar deranja infima cifră și au votat. Potrivit Hotărârii de Consiliu Local, pentru 318 elevi cu media cuprinsă între 9,00 și 9,49, s-a propus o bursă lunară de 15 lei, iar pentru 325 de elevi cu media cuprinsă între 9,50 și 9,99, bursa lunară va fi de 20 de lei. Pentru 81 de elevi cu media generală 10,00 s-a propus aceeași sumă de 20 de lei, iar 192 de elevi beneficiari de burse de ajutor social vor primi 10 lei lunar, 34 de elevi, beneficiari de burse de ajutor social pentru motive medicale, vor primi 10 lei pe lună. Pentru toți acești elevi, administrația locală va scoate din buget 15.150 lunar, adică un total de 138.000 pe an școlar.
Asociatia Elevilor din Calarași (AECL) dezaprobă decizia autorității locale. Asociația citată de calarasipress.ro, atrage atenția asupra necesității sporirii sumei alocate. AECL consideră o jignire adusă elevilor aprobarea sumelor arătate mai sus prin HCL. Se amintește art. 82 din Lg. 1/2011 a Educației Naționale, prin care consiliile locale au obligația de a acorda burse școlare principalilor beneficiari ai educației care îndeplinesc criteriile impuse de OMECTS nr 5576/2011, în limitele creditelor bugetare alocate destinației de cheltuieli aferente, autorizată prin bugetul local aprobat pentru anul în curs. Asociația Elevilor din Călărași consideră că printr-o asemenea conduită aleșii locali arată că educația nu reprezintă o prioritate și că nu intenționează să contribuie la combaterea problemelor cu care se confruntă sectorul acesta, printre cele mai acute probleme fiind inechitatea socială și absența măsurilor de protecție a categoriilor sociale defavorizate.
Potrivit calarasipress.ro, Asociația Elevilor din Călărași va transmite o solicitare Consiliului Local Oltenița pentru adoptarea unei hotărâri, care să sporească suma alocată de burse școlare, asociația dorind să continuie monitorizarea demersurilor autorităților deliberative, pentru ca drepturile principalilor beneficiari ai Educației să fie respectate în mod efectiv, nu doar declarativ.
În cursul acestei părți de mandat a lui Petrică Țone s-au cheltuit 12 miliarde de lei vechi pe statuia din Parcul Central. Dacă punem și salariile angajaților primăriei, cei mai mulți aduși după 2012 în administrația locală, sumele de la buget se ridică la sute de milioane de lei lunar.
Când vine vorba de elevi sau educație, niciodată nu sunt bani pentru o formațiune politică care are cu totul alte scopuri de urmat și de atins.