Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Cu cât mai mult studiez religiile, cu atât mai mult sunt convins că omul nu s-a închinat la nimic niciodată, decât lui însuşi.

Cu cât mai mult studiez religiile, cu atât mai mult sunt convins că omul nu s-a închinat la nimic niciodată, decât lui însuşi.

Insulele mici sunt toate închisori spaţioase: nu te poţi uita la mare fără să-ţi doreşti să ai aripi de rândunică.

Dacă ai de gând să faci gunoi, măcar să fie cel mai bun gunoi.

Galezii sunt toţi actorii. Sunt răi doar cei care devin profesionişti.

Falsele prietenii se descompun; dar adevarata prietenie e ca o viaţă nouă.

Trebuie să mă gândesc serios până să pot numi un om interesant care nu bea.

Un actor este ceva mai puţin decât un om, în timp ce o actriţă este ceva mai mult decât o femeie.

Eu beau ca să mor, dar Liz a supravieţuit. Ea are lumea ei. A mea este doar teatrul.

Când interpretam roluri de beţivi trebuia să rămân treaz, pentru că nu ştiam cum să le joc dacă eram beat.

Prieteniile false sunt ca iedera, descompun și distrug zidurile pe care le îmbrățișează; dar adevărata prietenie oferă viață nouă și animație la tot ceea ce sprijină pe ea.

Aș putea fugi de ea o mie de ani dar ea rămâne încă copilul meu. Dragostea noastră este atât de furioasă că ne arde reciproc.

Un om care strânge bogății și nu se bucură de ele, este ca un măgar care duce în spate aur și mănâncă mărăcini.

Sunt pe vecie condamnat de zei . Mi s-a dat focul, iar eu încerc să-l sting. Focul, draga mea, eşti tu.

Ieri a fost o altă zi teribilă. M-am comportat mai rău decât o zână prevestitoare a morţii, care pare dulce şi bună pe lângă mine.

Acest diamant are atâtea carate că este aproape ca un nap.

Am insultat-o pe Elizabeth, beat, mă scuzam şi apoi iar o tratam dur. Câteodată semăn atât de mult cu tatăl meu, că mă înfior.

Am făcut cel mai cumplit gunoi, pentru a avea un loc unde să merg dimineața.

Ce ciudate sunt trucurile memoriei, care-s, deseori tulburi ca un vis la cele mai importante evenimente din viața unui bărbat, dar păstrând evlavios o privire sumară asupra fleacurilor.

Și-au uns cărțile lor ușoare cu grăsimea muncii altora.

Am tot avut noroc în viaţa mea, însă cel mai mare noroc dintre toate a fost Elizabeth. M-a transformat într-un om model, însă nu într-un îngâmfat, este o iubită-amantă incredibilă, este timidă şi şireată, nu poate fi păcălită de nimeni.

Richard Burton

Fiul unui miner galez a „forat“ după aurul a şapte statuete la Hollywood. N-a primit niciuna, dar a avut-o pe Elizabeth Taylor mireasă de două ori, iar extraordinarul lui talent de actor shakespearian şi viaţa pe care a trăit-o cu atâta pasiune alcătuiesc una dintre cele mai incitante legende.
A trăit doar 58 de ani. Dar n-ar mai fi avut energie pentru mai mult. Viciile şi zbuciumul vieţii îl obosiseră.Richard_Burton Dar ce parcurs ex­traordinar e acela al unui băiat provenit dintr-o familie săracă, de mineri, din Ţara Galilor, care a ajuns să cutremure lumea cu Ham­letul lui! Richard Walter a fost cel de-al doispreze­celea copil al familiei Jenkins din satul galez Pon­trhydfen. S-a născut la 10 noiembrie 1925, la Pontrhydyfen, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord. O familie numeroasă, cu multe nevoi, şi o mamă epuizată de atâtea naşteri. Doi ani mai târziu, venirea pe lume a celui de-al treisprezece­lea urmaş i-a fost fatală lui Edith Maude Jenkins, care a murit la 43 de ani. O misiune grea pentru tatăl rămas singur, alcoolic şi cartofor. Aşa încât copiii mai mici s-au răspândit pe la casele rudelor, Richard ajungând în grija surorii lui mai mari, Ce­cilia, măritată tot cu un miner. Însă de unde numele de Burton, care l-a consa­crat? De la cel pe care Richard l-a considerat ade­văratul său tată, căci deşi începuse să fumeze de la opt ani şi să consume alcool de la 12 ani, profesorul lui, Philip Burton, care ţinea un atelier de teatru, a văzut în el potenţial. Şi, îndrăgindu-l foarte tare, a devenit mai târziu tutorele lui legal. Richard îşi câştiga banii de buzunar curăţând grajduri şi era foarte bun la rugby, dar cel mai tare strălucea în piesele puse în scenă la şcoală. Philip Burton, profesorul și mentorul său, a fost cel care l-a învățat operele clasicilor și l-a scăpat de accentul scoțian. De la el a împrumutat Richard numele de “Burton”.
Richard_Burton_King_ArthurÎn 1943, la 18 ani, a fost admis pentru o bursă de şase luni la Oxford. În acel moment, RichardRichard-Burton-in-Equus-(1977) dezvoltase deja o obsesie pentru Shakespeare. Ulterior, despre marele actor se povestea că umbla la el cu o geantă în care avea operele complete ale dramaturgului britanic şi că putea oricând să continue din memorie orice re­plică din piesele lui Shakespeare.
A debutat în teatru cu piesa “Druid’s Rest”, în 1943, în Liverpool, chiar înainte de intrarea la facultate. Între anii 1944 și 1947, Burton a fost pilot, pentru ca următorul an să îi aducă debutul în cinematografie cu filmul “The Last Days of Dolywn”, moment în care își cunoaște prima soție, Sybil Williams.
Legenda spune că Richard s-ar fi culcat cu câte trei femei pe săptămână, ajungând la un palmares de 2.500 de frumuseţi, rivalizând cu playboy-ul Warren Beatty. Dar, desigur, faima de afemeiat e mereu cu câţiva paşi înaintea perso­najului. „Richard nu implora femeile. El impunea tacit subjugare totală“, îşi amintea scriitorul Ruth Waterbury, care i-a fost prieten actorului. Iar Frank Ross, care a produs două dintre filmele lui, completează: „Femeile erau absolut uluite – în pri­mul rând de norocul de-a fi în preajma lui şi apoi de neşansa de a-l fi pierdut. Dar când le abandona, se mulţumeau cu cât primiseră“.
O singură femeie i-a fost, însă, fatală mariaju­lui: superba Elizabeth Taylor, pe care a Richard-Burton-Elizabeth-Taylor-and-Taylors-daughter-Liza-on-the-set-of-Cleopatra-Rome-1962-13cunoscut-o pe platourile grandioasei pelicule „Cleopatra“, cel mai scump film hollywoodian la acel moment.
Cu mult înainte de Brad Pitt şi Angelina, au fost Liz şi Dick, preferaţii Hollywoodului şi-ai întregii lumi, actori în propria viaţă presărată cu accente de film noir şi dramă shakespeariană. „Poate că ne-am iubit prea mult“, spunea femeia cu ochi violeţi, justificând finalul – însă doar pe cel palpabil – căci povestea lor a intrat deja în legendă.

În­tr-o dimineaţă, Burton tocmai se refăcea după o cumplită beţie, iar mâinile îi tremurau atât de tare, încât nu-şi putea ţine cana cu cafea. Liz i-a dat să bea cu răbdare din ceaşcă şi acela a fost momentul în care privirile lor s-au întâlnit ca într-o îmbră­ţişare electrică. Deşi acela avea să fie şi un aver­tisment pentru iubirea lor: amândurora le plăcea prea mult alcoolul. Iar beţiile lor notorii, sfârşite în scandaluri monstru, combinate cu dependenţa ei de cocktailuri de calmante, analgezice şi somnife­re aveau să le afecteze grav relaţia. Se zice că pri­mul sărut filmat dintre Cleopatra şi Marc Antoniu a mai durat un Elizabeth Taylor and Richard Burtonminut după ce regizorul a strigat „Stop!“. Dragostea lor a provocat un cutremur în lumea mondenă şi în presă, cu unde de şoc până la Vatican – căci amândoi erau căsătoriţi… cu alt­cineva. După ce au divorţat, însă, şi s-au căsătorit în 1964, Liz s-a dovedit a fi singura femeie capabilă să-l strunească cât de cât pe Burton. Doar cât de cât… În timpul filmărilor la „Acolo unde se avântă vulturii“, în absenţa lui Liz, Richard nu s-a putut abţine să nu-şi reia aventura cu Mary Ure. Astfel că la următoarea peliculă a soţului, „Ana celor o mie de zile“, vigilenta Liz a stat lângă el în fiecare zi de filmare.
Dar dincolo de scăpările lui în decor, Richard o iubea fără urmă de îndoială pe Liz, scrisorile lui revelând oRichard_Burton_Elizabeth_Taylor veneraţie completă pentru femeia Liz, „mai frumoasă decât orice vis pornografic“, şi actri­ţa Taylor, cea mai talentată din câte cunoscuse. „Richard era robit de Elizabeth“, spunea fratele mai mic al actorului, Graham Jenkins.
După divorţul din 1974, provocat de infidelităţi­le lui şi scandalurile lor în stare de ebrietate, actorii s-au recăsătorit 16 luni mai târziu. Dar noul mariaj n-a durat mai mult de un an. Richard, care fusese diagnosticat cu alcoolism, a înşelat-o din nou pe Liz – de data asta cu modelul Suzy Hunt, cu care avea să se şi căsătorească ulterior. “Dragostea noastră a fost atât de înflăcărată, încât ne-a mistuit pe amândoi”, spunea Burton după divorțul de Liz Taylor. Chiar şi după cel de-al doilea divorţ dintre ei, pasiunea dintre celebra Liz, care a murit la vârsta de 79 de ani, şi Burton a continuat să existe, iar acesta şi-a exprimat devotamentul pentru fosta lui soţie în alte câteva note. “Te iubesc, femeie minunată. Dacă cineva te răneşte, e suficient să-mi trimiţi un bileţel cu un singur cuvânt, Richard Lizprecum nevoie sau necesar sau doar acel cuvânt magic Elizabeth şi voi veni la tine mai repede ca sunetul. Trebuie să ştii cât de mult te iubesc”, scria Richard Burton. Ea a fost considerată cea mai frumoasă femeie din lume şi ultimul mare star al Hollywoodului de altădată. El a fost un actor uriaş pentru care Shakespeare însuşi părea că şi-a scris piesele. Ambii – spirite măcinate de patimi şi excese care i-au unit, dar care au fost prea greu de suportat împreună. Vaticanul le-a blamat iubirea, condamnând ceea ce a considerat a fi „vagabondaj erotic“, dar au avut zile şi ani în care dragostea lor a primit binecuvântarea zeilor. Iar dacă Richard Burton n-ar fi plecat pentru totdeauna, poate a treia încercare, ca-n poveşti, ar fi fost norocoasă. 15 ani: iubire, reproşuri, certuri, despărţiri şi momente care au intrat în legendă. Cele două staruri câştigau indecent pentru acea perioadă – Richard Burton a fost primul actor cu un onorariu de un Elizabeth-Taylor-Richard-Burtonmilion de dolari –, aşa că extravaganţele nu le erau deloc străine: iahturi, bijuterii, proprietăţi în Londra, exclusivistele localităţi eleveţiene Gstaad şi Céligny. Ea i-a dăruit un tablou de Van Gogh, el a răsfăţat-o cu nestemate şi i-a oferit un inel cu un diamant care valora peste un milion de dolari şi care a devenit cunoscut ca diamantul Taylor-Burton. Erau în mod constant invitaţi la petrecerile unora dintre cei mai bogaţi şi celebri oameni din lume: familia Rothschild, Aristotel Onassis, prinţesa Grace de Monaco şi prinţul Rainier, ducele şi ducesa de Windsor. Totuşi, de multe ori evadau singuri sau preferau să petreacă o seară liniştită acasă, ca o familie obişnuită. În acea perioadă, Liz Taylor era considerată cea mai frumoasă femeie din lume, aşa că puţini şi-ar fi putut-o închipui în ipostaze domestice, gătind sau făcând curat. Şi totuşi, vedeta hollywoodiană se regăsea şi în astfel de ipostaze, alături de bărbatul iubit.

Suzy Hunt n-a fost, însă, ultima nevastă a lui Richard. Cel din urmă an al vieţii lui i-a aparţinut celei de-a patra soţii, producătorul de teatru Sally Hay. Richard Burton a avut două fete cu prima soție, Sybil Williams, pe Kate și Jessica.
Richard Burton_Actorul a murit de hemoragie cerebrală, pe 5 august 1984, la casa lui din Céligny, Elveţia. ElizabethTaylor_Fuma între 60 şi 100 de ţigări pe zi. Pe 2 august, îi mărturisea într-o scrisoare lui Liz Tay­lor că cel mai fericit a fost alături de ea. Liz a primit scrisoarea chiar la întoarcerea de la Londra, unde asistase la înmormântarea lui. Liz Taylor nu a făcut niciodată public conţinutul acelei scrisori, iar în ultimii ani din viaţă, pe când se mai mişca doar într-un scaun cu rotile, o ţinea într-un sertar, lângă pat. Se spune că-n acea scrisoare Richard Burton i-ar fi cerut încă o şansă, ultima. „„A fost un bărbat magnific din toate puncte­le de vedere. De-atunci, din primele momente, de la Roma, am fost nebuneşte îndrăgostită de el. Ni s-a dat timp, dar nu de-ajuns“, declara Taylor. Inima lui rămăsese tot a ei. Iar talentul lui a rămas moştenire întregii lumi, prin rolurile lui nemuritoare. Pe 23 martie 2011, la vârsta de 79 de ani, Liz pleca să-l reîntâlnească. Aveau tot timpul din lume. Din alte lumi.Richard Burton la BBC

Primul film american al lui Burton este “My Cousin Rachel” (1952), care îi aduce prima nominalizare la Oscar pentru “cel mai bun actor în rol principal”. Din acest punct de vedere, Richard Burton se poate înscrie în topul actorilor cu cele mai multe nominalizări (șapte), dar care nu i-au adus Oscarul.
Un an mai târziu, filmează pentru pelicula “The Robe”, urmată de “Prince of players” (1954), “The Rains of Ranchipur” (1954), “Biter Victory” (1957), “Look Back in Anger” (1959) și “The Longest Day” (1962). “Cleopatra” (1963). Lista filmelor lui Burton din această perioadă este de invidiat: “The Spy Who Come Liz si Richard CleopatraIn From The Cold” (1965), “The Taming of the Shrew”, “The Comedians” (1967), “Boom!” (1968), “Anne of the Thousand Days”, “Staircase” (1969), “Raid on Rommel” (1971), “Hammersmith Is Out”, “Bluebeard”, “Sutjeska” (1972). În anii ’80, filmografia lui Burton numără peliculele “Circle of Two” (1980), “Absolution” (1981), “Wagner” (1983) și “Ellis Island” (1984).

Surse:
brainquote.com
autori.citatepedia.ro
agerpres.ro
okmagazine.ro
adevarul.ro
youtube.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

57 − 47 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie