Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Cum este corect – ghișeuri sau ghişee?

La cum se rezolvă problemele în administratia publică românească, e aproape sigur că fiecare dintre noi La Ghiseuam avut sau avem treabă la mai multe dintre spaţiile special amenajate în uşa, în peretele sau în interiorul unui birou, prin care publicul poate lua contact direct cu funcţionarii unei instituţii (DEX).
Am auzit de multe ori, dar şi o simplă căutare pe Google arată că mulţi vorbitori de limba română ezită în alegerea corectă a formei de plural a substantivului din titlul articolului – ghișeuri sau ghişee?

Carti AripiCuvântul ghişeu este un împrumut din limba franceză – fr. guichet – şi singura formă corectă de plural este ghişee.
Aşadar, se va spune corect, de exemplu: Pentru a-mi achita facturile, a trebuit să stau la rând, la mai multe ghişee.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 + seventeen =

95 − 93 =

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

2 octombrie 2019

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

Laura Suzeanu Primarul Petrică Țone este în continuare generos cu echipa de fotbal din spatele Asociației Club Sportiv Municipal Oltenița. Este generos, dar pe banii oltenițenilor, în timp ce profesorii care se mai încumetă să organizeze activități școlare, caută surse externe pentru premii și diplome. Deși jucătorii provin din alte zone, altele decât Oltenița, din bugetul local vor pleca din nou 150.

Corespondenta la redactie