Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Cum este corect – ghișeuri sau ghişee?

La cum se rezolvă problemele în administratia publică românească, e aproape sigur că fiecare dintre noi La Ghiseuam avut sau avem treabă la mai multe dintre spaţiile special amenajate în uşa, în peretele sau în interiorul unui birou, prin care publicul poate lua contact direct cu funcţionarii unei instituţii (DEX).
Am auzit de multe ori, dar şi o simplă căutare pe Google arată că mulţi vorbitori de limba română ezită în alegerea corectă a formei de plural a substantivului din titlul articolului – ghișeuri sau ghişee?

Carti AripiCuvântul ghişeu este un împrumut din limba franceză – fr. guichet – şi singura formă corectă de plural este ghişee.
Aşadar, se va spune corect, de exemplu: Pentru a-mi achita facturile, a trebuit să stau la rând, la mai multe ghişee.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 1 = 1

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie