Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum pronunţăm: “analogă sau analoagă; omologă sau omoloagă”?

Potrivit normelor actuale ale limbii române, în cazul unor termeni s-a optat pentru mai multe variante de feminin, în alte situaţii s-au acceptat atât forme de feminin ori masculin, cât şi de neutru, iar alteori s-a admis un singur gen. Pentru a elimina anumite neclarităţi, ne-am propus să venim cu câteva exemple concrete în ceea ce priveşte încadrarea unor substantive în gen.

Conform Dictionarului Ortografic Ortoepic şi Morfologic al Limbii Române (DOOM), ediţia a doua, ambele variante de feminin au fost admise ca literare, cu pluralul “analoge, analoage”, respectiv “omologe, omoloage”.
esti-cool-si-daca-vorbesti-corect_1_fullsize
În cazul cuvintelor “basc/bască” (cu sensul de beretă) sau “colind/colindă” cu pluralul “bascuri/băşti”, respectiv “colinde”, sunt acceptate atât formele de neutru, cât şi de feminin.

Normele actuale ale limbii optează pentru un singur gen la substantivele “astru” (masculin, cu pluralul “aştri”), “cleşte” (masculin, plural “cleşti”), “foarfecă” (feminin, plural “foarfeci”).

De asemenea, la cuvintele “virus”, “element” sau “robinet”, se admit genurile masculin şi neutru, cu specificarea că primii doi termeni diferă, în funcţie de gen şi număr, din punct de vedere semantic. Aşadar, folosim “virus”, substantiv masculin, cu pluralul “viruşi”, când e vorba de programul de calculator şi ca substantiv neutru, cu pluralul “virusuri”, cu sensul de agent patogen.

Totodată, “element”, ca substantiv masculin cu pluralul “elemenţi”, îl utilizăm când ne referim la calorifer şi la genul neutru, cu pluralul “elemente”, când are sensul de componenţă sau fenomen.

Surse: on line
Monica Pop

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 + eleven =

2 + 6 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie