Cum s-au atribuit locuințele ANL, dacă pe liste apar nume de funcționari publici, rude sau apropiați ai acestora
Elisabeta Genoa
Cursa pentru închirierea unui apartament construit prin Agenția Națională a Locuinței (ANL) s-a încheiat. Listele cu cei care au adunat punctajul au fost făcute publice. Repartizarea locuințelor prin ANL la Oltenița ridică niște semne de întrebare. Pe lista cu persoanele care s-au încadrat condițiilor cerute, în urma anchetelor făcute de comisiile numite de primar, se află printre alții, tineri cu numele angajaţilor Primăriei, sau apropiați ai aleşilor locali.
Pe ce criterii s-au împărțit aceste locuințe? Cum va justifica primarul Petrică Țone împărțeala, în fața celorlalți solicitanți de locuințe ANL?
Pentru necunoscători și pentru cei care pot fi păcăliți ușor cu scopuri precise, locuințele ANL nu sunt construite nici de Țone și nici de alți aleși locali din banii personali ori din împrumuri ale acestora, pe care să le ramburseze mai târziu din câștigurile lor. Locuințele sunt construite prin Agenția Națională de Locuințe (ANL), iar fondurile utilizate pentru realizarea lucrărilor de construcție sunt asigurate de la bugetul de stat, din credite interne sau externe, sume rezultate din vânzarea locuinţelor pentru tineri, realizate în anii anteriori, precum şi din alte surse legal constituite.
Listele cu cei 74 de beneficiari de locuințe ANL:
Pentru obţinerea unei locuinţe cu chirie construită prin Agenţia Naţională de Locuinţe, solicitanţii trebuie să îndeplinească cumulativ criteriile de acces stabilite prin Anexa 11 din Hotărârea Guvernului nr. 962/2001 cu modificările şi completările ulterioare, după cum urmează:
1. Titularul cererii de repartizare a unei locuințe pentru tineri, destinată închirierii, trebuie să fie major, în vârstă de până la 35 de ani la data depunerii cererii, şi să poată primi repartiție pentru locuință în cel mult 36 de luni de la împlinirea acestei vârste.
Cererea de locuință se efectuează numai individual şi în nume propriu.
2. Titularul cererii de locuinţă şi ceilalţi membrii ai familiei acestuia – soţ/soţie, copii şi/sau alte persoane aflate în întreţinerea acestuia – trebuie să nu deţină şi să nu fi deţinut o altă locuinţă în proprietate şi/sau să nu fie beneficiarul unei alte locuinţe cu chirie, proprietate de stat, proprietate a unităţii administrativ-teritoriale sau a unității în care îşi desfășoară activitatea, în municipiul Bucureşti.
3.Titularul trebuie să-şi desfăşoare activitatea profesională în raza administrativ- teritorială a municipiului, cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată, respectiv titular pe post în cazul celor din învăţământ şi similar, excepţie făcând rezidenţii şi stagiarii a căror durată de stagiu este de minim doi ani. Calitatea de angajat în condiţiile de mai sus cu excepţia celor din învăţământ şi sănătate să fie de cel puţin 60 zile la data depunerii dosarului, şi se va face prin adeverinţă de la locul de muncă însoţită de o copie după carnetul de muncă înregistrat la Inspectoratul Teritorial de muncă sau copie după contractul de muncă, titularizarea pe post în cazul celor de învăţâmânt respectiv ordinul de repartiţie pentru rezidenţi sau stagiari, (copiile vor fi certificate pentru autenticitate de către unitatea emitentă a adeverinţei).
4. Titularul cererii trebuie să facă dovada domiciliului, respectiv reşedinţei şi calitatea de,,tolerat în spaţiu” sau ,,chiriaş”. În cazul că are calitatea de chiriaş este necesar ca acest statut să fie cel puţin de la ocuparea locului de muncă menţionat în documentele de la art.14 sau cu cel puţin 30 zile înainte de data depunerii dosarului. Calitatea de chiriaş în spaţiu din fondul locativ privat va fi atestată prin contract de închiriere cu proprietarul/ deţinătorul spaţiului, luat în evidenţă la Administraţia Finanţelor Publice locale, iar adresa de reşedinţă să fie consemnată în cartea de identitate. În cazul contractului de comodat, acesta este considerat ,,tolerare în spaţiu”.
5. Dovedirea stării civile şi componenţei familiei se va face prin copie după actele oficiale de stare civilă eliberate de autorităţile statutului în domeniu. Persoanele aflate în întreţinere, altele decât membrii familiei, dacă este cazul, vor fi dovedite prin sentinţă judecătorească privind obligaţia întreţinerii sau prin contract de întreţinere autentificat notarial, cu îndeplinirea prevederilor din Codul Familiei cap. IV ,,obligaţii de întreţinere”.
6. Solicitarea de locuinţă pentru tineri, destinată închirierii construită prin programul ANL, se ia în evidenţă pe bază de cerere tip, completată şi semnată de titularul cererii de locuinţă numai individual şi în nume propriu, care trebuie să se înscrie în condiţiile prevăzute de actele normative.
Listele cu admiși și respinși sunt afișate la avizierul primăriei Oltenița. Cei nemulțumiți pot depune contestații, însă reanalizarea nu va schimba componența listei cu cei care au obținut undă verde la locuințe. Mai ales că este an electoral.
Mai jos listele cu cei respinși:
Programul de locuințe prin ANL se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani la data depunerii cererii pentru repartizare, persoane care nu își permit să cumpere sau să închirieze o locuință de pe piața liberă.
Autorităţile locale sau centrale pun la dispoziție terenurile pentru construcție și asigură utilitățile, iar terenul din Bd. 1 Dec. 1918 era destinat de mult timp construcției de locuințe pentru tineri.