Cum se toarnă asfaltul la Oltenița în premieră națională : în decembrie, la temperaturi scăzute, noaptea și pe teren umed
La Oltenița s-au asfaltat în ultimele zile câteva străzi, preludiul acestor asfaltări fiind făcut cu mult timp în urmă în secvențe departajate în timp prin care s-au tasat străzile, s-a aruncat cu pietriș și s-au întors bordurile invers, pentru a mai trece timpul, să ajungem să vedem asfaltare în luna decembrie, lună când sub nicio formă nu se execută astfel de lucrări, indiferent de metodele folosite cu care pentru a se salva și a-și ascunde greșelile, există și autorități care spun că se poate turna bitum la temperaturi scăzute.
Drumurile noastre toate – bogate în gropi
Vedem cum Oltenița, ca de altfel zone întregi de drumuri din România, abundă în gropi ce se formează în îmbrăcămintea asfaltică. Motivele le aflăm de la un inginer constructor care ne declară că în anul 2008 Compania de Autostrăzi a emis un ordin prin care asfaltatorii sunt obligați să folosească în compoziția asfaltului bitumul cu polimeri. Un alt factor care duce la deteriorarea asfaltului o reprezintă, spune inginerul, modul în care se fac deszăpezirile. “Sarea care se aruncă pe șosele afectează asfaltul. Există soluții cum ar fi clorura de calciu. În Germania soluția este împrăștiată pe asfalt înainte să înceapă ninsoarea, la noi totul se face în pripă. Tot în Germania asfaltul se toarnă peste o pânză specială, metodă încă nefolosită în România”, declară inginerul constructor. Mai sunt și persoane care consideră că starea proastă a carosabilului din țara noastră este cauzată de contractele date preferențial clientelei de partid și de lucrările executate slab. Astfel, după ce se anunță licitația, vine politicianul, apoi tot felul de firme fantomă și fac lucrările după care imediat acestea se strică. Nimeni nu urmărește lucrările iar recepțiile fie lipsesc, fie se fac greșit, de mântuială. “O tonă de bitum normal costă 250 de lei pe când cel cu polimeri ajunge la 450-500 de lei. Îl folosesc cei care au cerința asta în caietul de sarcini și în proiect.”, ne mărturisește inginerul.
La Oltenița una se scrie și se semnează, alta se face și se execută
În Caietul de Sarcini al Primăriei Oltenița la punctul ”Recepția mixturii” este specificat ”La fiecare tranșă de livrare a mixturii se va verifica existența documentelor de certificare a calității și a caracteristilor esențiale (cantitatea, temperatura mixturii, ora plecării) și se va recurge la examinatrea vizuală și măsurarea temperaturii mixturii. Mixtura asflatică livrată în teren trebuie să aibă o temperatură de minim 145 grade. În următoarele 7 zile recepția fiecărei tranșe se va solicita furnizorului prezentarea buletinului de analiză și încercări privind caracteristicile mixturii livrate. La recepția fiecărei tranșe de livrare se vor avea în vedere deficiențe ale mixturii asfaltice, ce constituie motiv de refuzare a livrării” după care sunt enumerate variantele de la mixtură prea fierbinte, mixtură prea rece, mixtură cu bitum în exces au bitum insuficient, mixtură cu malaxare neuniformă, până la mixturi cu agregate grosiere în exces sau mixturi cu agregate fine în exces. Pe lângă cele redate mai sus există în Caietul de Sarcini, ce reprezintă cadrul legislativ al operațiunii, multe alte condiții pentru realizarea lucrării asfaltice, ce obligatoriu trebuie îndeplinite și respectate. Noi ne întrebăm cât s-au respectat toate acestea, inginerul coordonator neoferindu-ne prea multe detalii aruncând totul pe seama primarului și cum s-au respectat celelalte puncte din Caiet, atâta vreme cât marți noaptea, muncitorii firmei Dimar lucrau de zor la împrăștierea asfaltului, orele serii pînă spre ora 22,00 fiind intervalul de timp de vârf când firma cu lucrările de asfaltare pe străzile rămase neîmbrăcate ca C.A.Rosetti, 23 Aprilie, Digului, o parte din Nicolae Bălcescu își executa opera de turnare.
Este cunoscut faptul că asfaltul la cald nu se realizează în lunile de iarnă din cauza temperaturilor scăzute ce împiedică să se facă priza dintre asfaltul turnat și materialul peste care se toarnă: nisip sau pietriș. Mai mult decât atât, în Caietul de Sarcini întocmit de firma Comprest SRL se arată cum se face ”Așternerea mixturii asfaltice”, toate subpunctele din acest Caiet fiind extrem de importante și obligatoriu întocmite pentru a se respecta, altfel se încalcă nu doar legea, dar banii publici cheltuiți greșit sau prost ori aruncați inutil trebuie justificați. Dacă nu, Inspecția în Construcții sau DIICOT trebuie să înceapă negreșit cercetări, să pornească să facă verificările încadrate în termenii și lucrarea de specialitate, să se sesizeze în caz de anomalii și nerespectări de cadru legislativ.
Astfel, cităm: ”Așternerea mixturii asfaltice este permisă între lunile martie-septembrie (octombrie). Mixtura asfaltică nu trebuie așternută :
– când temperature aerului sau temperature suprafeței pe care se așterne mixtura sunt mai mici de 10 grade Celsius
– pe orice suprafață udă sau înghețată
– când condițiile meteo împiedică o așternere sau finisare adecvată a mixturii.
Temperatura mixturii asfaltice înainte de punerea în operă trebuie să fie de minim 145 grade Celsius…Grosimea la așternere va fi în așa fel aleasă încât după compactare stratul să fie de 6 cm.”
Aceasta este o parte din prevederile conținute în Caietul de Sarcini pentru ”asfaltare străzi” în Oltenița. Ținând cont de faptul că începând cu luna noiembrie, temperaturile în Oltenița s-au modificat, vremea rece fiind predominantă, cu zile când s-a ajuns ca temperatura să fie sub 0 grade , în seara zilei de marți, 16 decembrie a.c., temperatura la Oltenița era între o și -2 grade Celsius, potrivit ANM. Ca să nu mai vorbim de faptul că plouase în urmă cu câteva zile iar pământul nu a apucat să se usuce, de asemenea peste umezeala ploilor trecute s-a așternut și umezeala ceții de zile întregi. După asfaltarea din seara-noaptea zilei de marți, miercuri, 17 decembrie, s-a continuat cu asfaltarea pe celelalte străzi din prelungirea părții C.A.Rosetti pe o temperatură apropiată celei de miercuri seara și pe un pământ umed.
Exceptând faptul că atât firma care a realizat lucrările de asfaltare și Primăria Oltenița nu au respectat Caietul de Sarcini ceea ce este foarte grav, o formulă de specialitate arată că asfaltul turnat la temperaturi scăzute, pe ploaie sau pe lapoviţă, are afectată calitatea şi durabilitatea.
Potrivit inginerului care a coordonat lucrările de asfaltare, Primăria Oltenița a stabilit ca înlocuirea bordurilor să se facă 50%, adică o treabă pestriță, neclară, neplăcută din punct de vedere estetic, un fel de bătaie de joc, dat fiind că bordurile noi au fost fixate la capăt de stradă, iar cele vechi în continuarea străzilor, multe dintre acestea din urmă ciobite, scurte, inegale, roase de timp și precipitații sau grosolane.
Deși treaba pute rău, nu miroase-a bine deloc, primarul Țone se laudă cu multă emfază
Cu toate aceste încălcări de legi, aspecte inestetice, lucrări greșit întocmite și lipsite de calitate și tehnică, primarul Țone se bate cu pumul în piept de realizările sale cu orice prilej se ivește, în special în timpul desfășurării ședințelor de Consiliu Local. Laudă fără precedent, fie din iubirea de sine exagerată, fie pentru a acoperi golurile și greșelile din activitate, aceasta de multe ori devine puerilă și ridicolă, iar dacă ne vom trezi la primăvară sau la vară cu asfaltul lăsat și cu găuri în el, (déjà în unele locuri acum prezintă niște pete dovadă a turnării lui greșite) suntem extrem de curioși ce va mai spune primarul orașului Oltenița și cum va interpreta sau cum se va scuza acesta în cazul în care se va observa slaba calitate a îmbrăcăminții asfaltice rutiere. Ținând cont că și aici sunt investiți mulți bani publici, este foarte important cum se vor justifica banii, cum ni se va explica nouă contribuabililor, cum au fost cheltuiți acești bani.
Laura Suzeanu
One Response to Cum se toarnă asfaltul la Oltenița în premieră națională : în decembrie, la temperaturi scăzute, noaptea și pe teren umed