Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Dacă în drumul tău întâlneşti un om prea obosit ca să-ţi poată dărui un surâs, lasă-i-l pe al tău. Căci nimeni nu are mai mare nevoie de un zâmbet decât acela care nu-l mai poate dărui.

Dacă în drumul tău întâlneşti un om prea obosit ca să-ţi poată dărui un surâs, lasă-i-l pe al tău. Căci nimeni nu are mai mare nevoie de un zâmbet decât acela care nu-l mai poate dărui.

Dă-ţi silinţa să vezi lucrurile din perspectiva celuilat.

Ţine minte, fericirea nu depinde de ceea ce eşti sau de ceea ce deţii, ci doar de ceea ce gândeşti.

Succes înseamnă să obţii ceea ce doreşti. Fericire înseamnă să doreşti ceea ce obţii.

Când soarta îţi dă o lămâie, fă din ea o limonadă.

Dacă în inima cuiva clocotesc sentimente de ură şi de dispreţ faţă de tine, niciun principiu al logicii nu îl va face să vadă lucrurile aşa cum vrei tu.

Cele mai importante lucruri din lume au fost realizate de oameni care au continuat să încerce chiar şi când se părea că nu mai este nicio speranţă.

Aţi văzut vreodată un cal nefericit sau vreo pasăre deprimată? Unul din motivele pentru care păsările şi caii nu sunt nefericiţi este faptul că ei nu încearcă să impresioneze alte păsări sau alţi cai.

Înainte să-i critici pe ceilalţi, comentează-ţi propriile greşeli.

Dacă vreţi să adunaţi mierea, nu răsturnaţi stupul.

Când vorbeşti, spui o poveste, când asculţi, aduci o mângâiere.

Oamenii cu caracter şi autostăpânire vor găsi puterea de a înţelege şi de a ierta.

Comportă-te cu ceilalţi aşa cum vrei ca aceştia să se comporte cu tine.

Stârneşte în ceilalţi o dorinţă vie.

Permite-le oamenilor să facă lucrurile singuri. Lasă-i pe ceilalţi să înveţe pe cont propriu, să-şi corecteze singuri greşelile. Astfel le menajezi orgoliul, le dai un sentiment de importanţă, încurajezi cooperarea, nu rebeliunea.

Trebuie să ai nobleţe pentru a înţelege şi ierta.

Nu te teme de inamicii care te atacă, teme-te de prietenii care te flatează.

Nu face lucrurile bine, fă-le perfect. Fii îndrăzneţ, fii primul, fii diferit, fii corect.

Fereşte-te de linguşeli. Acestea sunt artificiale, nu vin din suflet şi sunt spuse doar pentru că celuilalt i-ar plăcea să le audă, fără ca tu să le crezi.

Evitaţi termenii de specialitate atunci când vă adresaţi unui public neavizat. Urmaţi exemplul lui Lincoln de a vă exprima atât de clar încât să priceapă şi un copil.

Nu uita, puţini oameni sunt logici. Majoritatea dintre noi suntem plini de prejudecăţi, gelozie, suspiciune şi frică şi ne e foarte greu să renunţăm la propriile păreri.

Când ne urâm duşmanii, le dăm putere asupra noastră, putere asupra somnului nostru, a poftei noastre de mâncare, a tensiunii noastre sanguine, a sănătăţii noastre, a fericirii noastre.

Adu-ţi aminte că ziua de azi e ziua de mâine pentru care ţi-ai făcut griji ieri.

Dale Carnegie

A pus în practică lucrările științifice ale psihologilor săi contemporani și și-a dezvoltat propria teorie a comunicării fără conflicte. Născut în sărăcie la o fermă din Missouri, a fost autorul cărții How to Win Friends and Influence People (Cum să câștigi prieteni și să influențezi oameni) lansată în anul 1936, un masiv bestseller care a rămas popular până în zilele noastre. De asemenea a mai scris How to Stop Worrying and Start Living (Cum să te oprești din îngrijorare și să începi să trăiești) scrisă în 1948 și alte câteva cărți. A fost un celebru autor american de cărți de literatură despre auto-îmbunătățire, salesmanship (practica de a investiga și a satisface nevoile clienților printr-un proces care să fie eficientă, echitabilă, sincer, reciproc avantajoase și care vizează pe termen lung relație productivă), vorbit în public și abilități interpersonale.
Una dintre ideile de bază în cărțile sale este faptul că este posibil să schimbi comportamentul altor oameni prin schimbarea reacțiilor lor.
Dale Breckenridge Carnegie s-a născut pe 24 noiembrie 1888 în orașul Maryville, Missouri, SUA. În 1904, familia Carnegie s-a mutat de la Meriville la Warrensburg și Dale, deși a fost foarte ocupată cu menaj, i s-a oferit posibilitatea de a primi educație gratuită la Warrensburg College of Education. Își dorea cu adevărat să devină profesor.
În anii săi de școală, Carnegie nu avea prieteni, era foarte complex din cauza situației în care se afla familia sa și pur și simplu nu a fost suficient timp pentru comunicarea informală – nimeni nu a anulat munca la fermă. Talente ascunse au fost dezvăluite de un grup de discuții în care Dale s-a înscris pentru a nu deveni izolat. Și apoi s-a dovedit că băiatul era fără îndoială elocvent și expresiv.
În anii de adolescență, deși trebuia să se trezească la 4 dimineața zilnic pentru a ajuta parinții în ferma, a reușit să obțină o educație la State Teacher’s College în Warrensburg. Primul său loc de muncă după facultate a fost vânzarea cursurilor prin corespondență pentru fermieri, apoi s-a mutat la vânzarea de slănină, săpun și untură pentru Armour & Company. Succesul lui a început prin a fi primul la vânzări în teritoriul lui South Omaha, Nebraska, mai apoi devenind liderul național pentru firma sa.
După ce a strâns 500 de dolari, Dale Carnegie renunță la vânzări în 1911 pentru a urmări visul vieții lui de a deveni un învățător pentru Chautauqua (o mișcare de educație pentru adulți în Statele Unite, foarte populară la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX).
În 1908, Carnegie a fost nevoit să părăsească facultatea din cauza eșecului examenului de latină și a început să predea cursuri de corespondență în comunicarea eficientă cu fermierii.
Un rol cheie în soarta lui D. Carnegie în 1906 l-a jucat o vizită la un grup de discuții, unde a descoperit abilitatea integrată în oratorie și și-a dat seama că arta de a vorbi în public și de a preda oratorie a fost chemarea lui în viață. Dale și-a câștigat încrederea în abilitățile sale, a scăpat de stima de sine scăzută și, după un an de a vizita cercul, a fost recunoscut drept cel mai bun vorbitor în toate competițiile de vorbire publică la Warnsburg College.
Dar timpul pentru a se preda complet afacerilor sale a venit abia în 1911, când Carnegie a acumulat aproximativ cinci sute de dolari. A renunțat la tranzacționarea urâtă și a început să învețe elementele de bază ale comunicării eficiente la școala din New York. Acum Dale, profesor de retorică și abilități scenice, își deschide curând propria școală, călătorește cu prelegeri în toată țara și scrie cărți.
Curând și-a organizat propria școală. Carnegie a dezvoltat treptat un sistem unic de formare a abilităților de comunicare și a decis să îl protejeze drept de autor prin publicarea mai multor broșuri. Prima carte, „Oratoriu și influență asupra partenerilor de afaceri”, a fost publicată în 1926. El a fost prezentatorul unui program de radio obișnuit pe acest subiect, „Fapte puțin cunoscute din viața oamenilor faimoși”. Spre sfârșitul vieții sale, Dale Carnegie era faimos în întreaga lume, iar Institutul Dale Carnegie pentru Vorbire și Relații Umane creat de el a avut birouri în sute de orașe din America și Europa. 
În 1912 este angajat de Young Men Christian Association să predea cursuri pentru adulți și descoperă, accidental, o metodă prin care poate diminua teama celor care vorbesc în fața unui public numeros. Astfel începe faimoasa carieră de orator și autor de succes a lui Dale Carnegie.
În 1922, de dragul promovării de sine, Dale a schimbat ortografia și pronunția prenumelui său din Carnegey în Carnegie (în acele zile, celebrul milionar Andrew Carnegie a folosit acest nume).
Dar, cel mai probabil, secretul succesului lui D. Carnegie a fost faptul că le-a oferit oamenilor posibilitatea de a-și rezolva problemele pur psihologice: scăparea de penibil, incertitudine, constrângere și timiditate. Aceasta a oferit oamenilor posibilitatea de a comunica productiv între ei la cursuri și prelegeri, ceea ce l-a distras de la probleme presante, a dat o nouă înțelegere a vieții și a interesului pentru aceasta.
D. Carnegie a dezvoltat sistemul de instruire în comunicare al autorului și a legalizat drepturile de autor pentru acesta. El a creat mai multe broșuri care au stat la baza publicării în 1926 a primei sale cărți: „Oratoriu și influență asupra partenerilor de afaceri”. În total, Carnegie a scris și a publicat șapte cărți.

D. Carnegie a înființat Institutul pentru oratorii eficienți și relațiile umane, având filiale în multe țări. În prezent, Universitatea Dale Carnegie operează în St. Louis, unde profesorii sunt instruiți și certificate anual. În plus, a fondat compania de formare Dale Carnegie Training, care este o organizație internațională cu birouri în peste 80 de țări și cu aproximativ 2800 de formatori. D. Carnegie, în 1947, a jucat rolul său în filmul „Jiggs și Maggie în societate”.

Dale Carnegie a tradus evoluțiile teoretice ale psihologilor într-un domeniu practic și și-a dezvoltat propria teorie a comunicării fără conflict și de succes.
Carnegie însuși s-a retras treptat și s-a bucurat de viață, de grădinărit. Numele pe care l-a făcut celebru acum a început să funcționeze pentru el. Rezultatul mulților ani de muncă Carnegie a fost Institutul pentru relații oratorice și umane eficiente. În toată țara, în fiecare stat, sucursalele sale au funcționat cu succes. Numeroși studenți și adepți au predat și le-au ținut prelegeri.


În ultimii săi ani de viață a suferit de o boală incurabilă – boala Hodgkin. Nu vom cunoaște niciodată adevărul cauzei morții unui gânditor și orator motivator de excepție, indiferent dacă este vorba despre o boală fizică sau o plecare voluntară din viață, asociată cu oboseala dintr-o boală de bază. Dale a fost înmormântat în Belton, Missouri. După moartea lui Carnegie, soția lui văduvă, Dorothy, a început să conducă Institutul pentru Oratorii și Relații Umane eficace.
De mulți ani încoace, America sărbătorește anual Ziua Prietenilor pe 24 noiembrie. Nu este întâmplător faptul că data sărbătorii a fost notificată să coincidă cu ziua de naștere a lui Dale Carnegie. Toată lumea ar trebui să cunoască lecțiile succesului de la un om grozav.
Printre lucrări – eseuri, prelegeri, cărți: „Public Speaking and Influencing Men in Business (Public Speaking and Influencing Men in Business; 1926, revizuit în 1931)”, „Little Known Facts about Well Known People; împreună cu Lowell Thomas; 1934), „Cum să faci prieteni și să influențezi oamenii” 1936 (peste 5 milioane de exemplare au fost vândute pe durata vieții autorului), ”Cum să încetezi să te îngrijorezi și să începi să trăiești” (1948), „Cum să construiești încrederea și influența oamenilor vorbind în public”, „Six Way’s win over people”.

Surse:
coonwood.ru
ro.wikipedia.org
autori.citatepedia.ro
youtube.com

 

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie