Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – “ia” sau “i-a”

Scrierea cu sau fără cratimă a unor cuvinte de felul ia/i-aiau/i-ausa/s-a, la/l-amai/m-ai etc. poate crea anumite dificultăți, dacă nu cunoaștem explicația gramaticală a acestor fapte de limbă și dacă nu suntem atenți la contextul în care apar. În cărțile de specialitate, acestea intră în categoria omofonelor – cuvinte care se pronunță identic, dar se scriu diferit. Așadar, nu este vorba de faptul că una dintre forme ar fi greșită, iar cealaltă corectă, ci de alegerea pe care o facem, într-o situație sau alta. Mai exact, ia, scris într-un cuvânt, se folosește ori de câte ori este vorba de verbul a lua (verb neregulat), la modul indicativ, timpul prezent, persoana a treia, numărul singular – el/ea ia. Conjugarea completă a verbului a lua, la acest mod și timp este : eu iau, tu iei, el/ea ia, noi luăm, voi luați, ei iau. La modul conjunctiv, timpul prezent, verbul a lua are următoarele forme : eu să iau, tu să iei, el/ea să ia, noi să luăm, voi să luați, ei/ele să ia.
De asemenea, ia se scrie fără cratimă și când cuvântul are valoarea unei interjecții, sinonima cu Iată!, Iacă!, Vezi!, care exprimă un îndemn sau o anume stare de indiferență, în formulări precum : Unde pleci ? – Ia, până la vecinul meu!
Se scrie i-a atunci când cratima marchează rostirea împreună a două părți de vorbire diferite – i (pronume personal, persoana a treia, numărul singular, forma neaccentuată) și a (auxiliarul perfectului compus al oricărui verb, la persoana a treia, singular) : El i-a spus adevărul –  a spus (verb) și i (pronume personal, formă neaccentuată – lui/ei îi, i).
În mod similar se diferențiază și alte ortograme : Ei iau masa în oraș (iau – de la verbul a lua) și Ei i-au oferit un cadou Mariei (situație în care cratima indică rostirea împreună a pronumelui personal, forma neaccentuată i și a auxiliarului perfectului compus au, din au oferit).

Sursa

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie