Greenpeace avertizează că incendiul din Siberia ar putea fi cel mai mare din istorie
Un incendiu care a izbucnit în urmă cu câteva zile în nord-estul Siberiei (Rusia) ar putea deveni cel mai devastator din istorie, au declarat experți ai ONG-ului de mediu Greenpeace pentru publicația Moscow Times.
Regiunea Iakuția, cea mai întinsă din Rusia, este devastată de câteva săptămâni de incendii care au afectat suprafețe mai mari decât cele din Grecia, Italia și Spania la un loc.
În regiune este instaurată starea de urgență, iar fumul degajat de incendii a ajuns în localități aflate la mii de kilometri depărtare. Cel mai mare incendiu acoperă deja 1,5 milioane de hectare de vegetație din Siberia.
Înainte de a ajunge deasupra Polului Nord, fumul dens a acoperit zone întinse din Siberia, de unde populația a fost evacuată. Fumul rezultat în urma incendiilor de vegetație s-a întins deasupra a 1.300 de orașe și așezări din regiunea Krasnoiarsk din centrul Siberiei, după cum au anunțat sâmbătă reprezentanții serviciilor de urgență. În plus, fumul a ajuns inclusiv în zone din Mongolia, vestul Groenlandei și nordul Canadei. O cantitate record de 505 de megatone de dioxid de carbon a fost emisă până acum de incendiile de vegetație din republica Iacutia, alimentate de valul de caniculă și de cea mai severă secetă din ultimii 150 de ani, conform datelor serviciului UE de monitorizare prin satelit Copernicus.Expertul ONG-ului arată că un astfel de incendiu este imposibil de stins de către oameni, fiind nevoie de o ploaie pentru a stopa extinerea flăcărilor.