Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

De ce ni se face pielea de gaina in unele situatii

Asa-numita piele de gaina in limbaj popular nu este nimic altceva decat un fenomen fiziologic mostenit de la stramosii nostri indepartati, fenomen care lor le era folositor, dar care pe noi nu prea ne mai ajuta. Acest fenomen atavic apare sub forma incretirii si ridicarii pielii din jurul fiecarui fir de par, atrofiat sau nu, de pe corpul omenesc. Micile ridicaturi sunt provocate de contractia muschilor miniaturali care sunt atasati fiecarui fir de par.
Contractiile provoaca de asemenea ridicarea firelor de par atunci cand organismul simte senzatie de frig sau pe cea de teama. Fenomenul este mult mai vizibil la mamiferele cu blana, atunci cand acestea isi zbarlesc blana, iar stratul de aer aparut intre peri si piele serveste ca un un strat suplimentar izolator contra frigului. Cu cat mai gros si mai des este stratul de blana, cu atat mai multa caldura este retinuta.
Parul mamiferelor cu blana se mai ridica si in momentul in care acesteainfoiat sunt atacate, pentru ca astfel animalul respectiv pare mai mare si mai periculos pentru potentialul agresor. In timpul formarii „pielei de gaina” organismul este incalzit suplimentar de tensiunea musculara provocata de piloerectie.
Oamenii experimenteaza senzatia de piele de gaina nu doar cand resimt frigul, dar si in situatii cu mare incarcatura emotionala, cum ar fi atunci cand participa la propria nunta, stau pe un podium si asculta imnul national, asculta un cantec care le trezeste amintiri care i-au marcat profund sau vizioneaza filme din categoria horror.
Denumit in termeni medical-stiintifici cutis anserina sau reflexul pilomotor, acest fenomen fiziologic nu apare doar atunci cand organismul resimte frigul sau senzatiile de teama si cele incarcate emotional, ci este si un simptom clasic al unor afectiuni precum epilepsia, unele tumori ale creierului sau ale hiper-reflxului autonom. Reflexul pilomotor este omniprezent si in cazul consumatorilor de droguri de inalt piele gainarisc precum heroina si se manifesta atunci cand aceste persoane nu-si procura in timp dozele.
La oameni, reflexul pilomotor apare cel mai frecvent pe antebrate, dar poate apare si in regiunea pieptului, gatului, picioarelor sau altor zone corporale cu pilozitate. La unii oameni se poate manifesta si in regiunea fetei sau pe cap.

descopera.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ 66 = 73

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie