Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

De ce ni se face pielea de gaina in unele situatii

Asa-numita piele de gaina in limbaj popular nu este nimic altceva decat un fenomen fiziologic mostenit de la stramosii nostri indepartati, fenomen care lor le era folositor, dar care pe noi nu prea ne mai ajuta. Acest fenomen atavic apare sub forma incretirii si ridicarii pielii din jurul fiecarui fir de par, atrofiat sau nu, de pe corpul omenesc. Micile ridicaturi sunt provocate de contractia muschilor miniaturali care sunt atasati fiecarui fir de par.
Contractiile provoaca de asemenea ridicarea firelor de par atunci cand organismul simte senzatie de frig sau pe cea de teama. Fenomenul este mult mai vizibil la mamiferele cu blana, atunci cand acestea isi zbarlesc blana, iar stratul de aer aparut intre peri si piele serveste ca un un strat suplimentar izolator contra frigului. Cu cat mai gros si mai des este stratul de blana, cu atat mai multa caldura este retinuta.
Parul mamiferelor cu blana se mai ridica si in momentul in care acesteainfoiat sunt atacate, pentru ca astfel animalul respectiv pare mai mare si mai periculos pentru potentialul agresor. In timpul formarii „pielei de gaina” organismul este incalzit suplimentar de tensiunea musculara provocata de piloerectie.
Oamenii experimenteaza senzatia de piele de gaina nu doar cand resimt frigul, dar si in situatii cu mare incarcatura emotionala, cum ar fi atunci cand participa la propria nunta, stau pe un podium si asculta imnul national, asculta un cantec care le trezeste amintiri care i-au marcat profund sau vizioneaza filme din categoria horror.
Denumit in termeni medical-stiintifici cutis anserina sau reflexul pilomotor, acest fenomen fiziologic nu apare doar atunci cand organismul resimte frigul sau senzatiile de teama si cele incarcate emotional, ci este si un simptom clasic al unor afectiuni precum epilepsia, unele tumori ale creierului sau ale hiper-reflxului autonom. Reflexul pilomotor este omniprezent si in cazul consumatorilor de droguri de inalt piele gainarisc precum heroina si se manifesta atunci cand aceste persoane nu-si procura in timp dozele.
La oameni, reflexul pilomotor apare cel mai frecvent pe antebrate, dar poate apare si in regiunea pieptului, gatului, picioarelor sau altor zone corporale cu pilozitate. La unii oameni se poate manifesta si in regiunea fetei sau pe cap.

descopera.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

7 + 2 =

55 − 53 =

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

Corespondenta la redactie