Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

De la parteneriate administrative la misiuni culturale și spirituale:Kalina Mihaylova, femeia primar fascinată de arta populară

Foto travelnotes.ro

Foto: travelnotes.ro

Fiecare zonă de graniță a României are o legătură cu vecinii săi de cealaltă parte a teritoriului, despărțiți fiind în unele zone de fâșii de pământ, în altele de Dunăre. Zona de sud-est a avut mereu o relație specială cu orașele de dincolo, respectiv Tutrakan sau Silistra. Prietenii bulgari din Tutrakan și zonele apropiate orașului bulgăresc sunt și cei care au devenit prieteni apropiați cu cei din zona noastră. Spre exemplu, parteneriatul dintre Primăria Chirnogi și Primăria Tutrakan a oferit deschidere pentru diverse activități culturale sau cu temă spirituală, fie că vorbim de parteneriate între școli sau de cele între biserici. De altfel, Școala nr. 3 din Chirnogi a încheiat un parteneriat între aceasta și Liceul ”Hristo Botev” din Tutrakan (Turtucaia) și așa cele două localități au sudat o legătură frumoasă, durabilă, o legătură ce vine, odată cu fiecare schimb de experiență căpătată în vizitele propuse, cu experiență educațională valoroasă, o educație interculturală cu varietate de cunoștințe. Zilele trecute primarul Tutrakanului, Dimiter Stefanov, a onorat invitația primarului Irinel Roman la Chirnogi, unde a fost însoțit de Kalina Mihaylova, primar al localității satelit a Tutrakanului, Shumenti, care, alături de soțul său, preot Mihail Mihaylov, apreciază legătura care s-a creat între bulgari și români.

kalina-mihaylovaLegătura spirituală întărește parteneriate și relații comunitare locale
Kalina Mihaylova ne-a declarat că a vizitat de multe ori România, ne-a spus și ce zone a admirat la noi, ce îi place la poporul român. Inițial, legătura s-a creat prin biserică, primele reacții au fost cele care au cimentat relațiile româno-bulgare spirituale, cu atât mai mult cu cât religia ortodoxă este comună. Una dintre artistele din Chirnogi, absolventă de artă sacră, Ștefania Nachiu, a pictat tavanul bisericii ce poartă hramul Sfântului Gheorghe, unde preotul Mihaylov este paroh.

Preotul Paroh Mihail Mihaylov

Preotul Paroh Mihail Mihaylov

Specificul bisericilor bulgărești este puțin diferit de al nostru, majoritatea bisericilor din statul vecin neavând cupole pictate sau pereți cu scene religioase. Unele au icoane așezate la iconostas.
Comunitatea din Chirnogi de asemenea are un parteneriat cu Liceul ”Decebal” din București, parteneriat care a creat oportunitatea unei perspective de a oferi iconițele pictate de elevii bucureșteni de la clasele de pictură, comunității din Tutrakan. Astfel, operele sacre au fost scoase la licitație la Casa de Cultură din Tutrakan, iar banii strânși au mers la biserica unde preotul Mihaylov este paroh.
Reușita acestor frumoase legături spirituale, culturale, constă în impulsul cu care fiecare dintre cele două comunități vine să coloreze, să învioreze civilizația respectivă.
Kalina Mihaylova este onorată să colaboreze cu administrația, cu comunitatea din Chirnogi, aceasta ne spune că are prieteni mulți în zonă, o parte din sufletul acesteia fiind aici.

la-tutrakanColaborarea cu biserica din Chirnogi este foarte importantă pentru Kalina Mihaylova, primarul și în același timp omul de cultură și dascăl din Shumenti susținând că din zona românească se încarcă cu dragoste, căldură, prietenie. Aceasta ne mărturisește că are o vastă colecție de costume populare bulgărești, dar că își dorește și costume populare românești tipice, din diverse regiuni.
Mai multe gânduri ne sunt împărtășite de Kalina Mihaylova în interviul pe care aceasta l-a oferit oltenitainfo.ro:

Kalina Mihaylova este un om de o finețe și delicatețe aparte, un primar atipic, după cum am aflat de la un apropiat al acesteia. La bază este profesor de limba rusă. Mihaylova a câștigat alegerile din Shumenti în urmă cu un an și reprezintă partidul GHERB, cel care a câștigat alegerile din Bulgaria, un partid de centru-dreapta cu ușoare principii regaliste. Kalina Mihaylova dorește să facă un muzeu etnografic în Tutrakan unde, printre altele, va expune și costumele sale populare.

kalina-mihail kalina-costumLegătura României cu Bulgaria și structura administrativă a statului vecin
Bulgaria a apărut ca stat pe harta Europei și în urma jertfei noastre de sânge care ne-a adus independența, în războiul de la 1877-1878, la Plevna, Grivița, Rahova și Smârdan. Până atunci, toți patrioții naționaliști bulgari asupriți de Imperiul Otoman își găseau refugiu și protecție în România, de unde își puteau desfășura activitatea lor naționalistă. După apariția Bulgariei ca stat pe harta Europei, la un moment dat, chiar s-a vehiculat intens ideea unirii României și Bulgariei sub sceptrul regelui Carol I, după detronarea țarului Alexandru de Battemberg (1879-1886). Chiar Stambolov, dictatorul Bulgariei, i-a oferit regelui Carol I al României coroana Bulgariei. Manifestul adresat românilor la 1885 de către patriotul bulgar Zaharia Stoianov, șeful delegației venite la București spre a pregăti uniunea personală a Bulgariei cu România, reliefa sentimentele bulgarilor față de România.
Ca peste tot în Europa de Est, și în Bulgaria reforma administrației publice a însemnat mai întâi retragerea statului din anumite sectoare în care deținuse până la începutul anilor ’90 monopolul absolut. În privința reformei administrației locale, Bulgaria era însă, încă de la începutul negocierilor, mai avansată decât România. Bulgaria își modificase deja, înainte de căderea comunismului, în 1987, structura administrației locale, combinând cele 28 de județe (okruji, sg. okrug) în nouă provincii, dintre care una era capitala, Sofia. În 1995 a fost creat un departament interministerial însărcinat cu reforma administrativă.

Sofia Centru

Sofia Centru

Vreme de câțiva ani, cele nouă regiuni ale Bulgariei au fost conduse în mod autoritar și discreționar de guvernatori numiți de guvern. Bugetul administrației regionale provenea, la rândul său, din bugetul central al guvernului. Guvernatorii dețineau puteri, atât administrative, cât și economice. Ei erau primul eșalon de răspundere imediat sub guvern și ei erau răspunzători de aplicarea legilor în regiunea lor. Tot guvernatorii erau cei care puteau bloca hotărârile luate de consiliile municipale din regiunea lor, pe care trebuiau să le trimită în fața tribunalului regional în termen de o lună din momentul în care luau cunoștință de eventualele neregularități. Nemulțumirile erau mari, iar sistemul – nefuncțional, astfel încât s-a revenit la structura pe județe, redecuparea teritorială fiind ușor modificată, astfel încât Bulgaria are astăzi, din nou, 28 de miniregiuni (județe). Guvernatorii de astăzi, având iî sarcină entități teritoriale mult mai reduse, sunt mai apropiați de cetățeni și de problemele lor și au devenit mult mai ușor de controlat. Finanțarea entităților administrative provine din bugetul guvernului. Se caută o nouă reformă care ar face ca administrațiile locale să se subvenționeze în principal din taxele locale, ceea ce ar duce la o mai mare implicare a administrației în dezvoltarea economică a regiunii pe care o are în sarcină.

Harta Administrativă a Bulgariei

Harta Administrativă a Bulgariei

Dintre cele 28 de regiuni ale Bulgariei, numai una, Sofia, este predominant urbană. Cele 28 de regiuni sunt, la rândul lor, împărțite în 264 de municipalități, fiecare municipalitate putând îngloba până la 25 de sate, cu o medie a populației de circa 30.000 de locuitori. Orașele reprezintă fiecare o municipalitate în sine.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × 5 =

− 1 = 7

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie