Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Deși interzise prin lege, petardele și pocnitorile se aud la Oltenița de la mijlocul lunii decembrie. Ce face poliția?

Deşi e interzisă prin lege vânzarea de petarde şi artificii din clase periculoase, comercianţii nu au ținut cont de vreo lege. Astfel aceștia au vândut fără teamă și cu o reală inconștiență tot ceea ce a fost interzis.

Polițiștii au mai confiscat materiale explozive, potrivit unor comunicate de presă remise redacției, dar nu suficient cât să dea lecții celor care se joacă cu focul, nu suficient cât să-i sperie pe cei care nu se gândesc la consecințe. În afara celor care s-au vândut la negru, au apărut vânzări on line, mai ales prin intermediul site-urilor de socializare. Vânzătorii şi-au deschid conturi fictive, astfel că poliţiştii nu avut soluții decât blocarea paginilor. Singurule artificii care au putut fi vândute au fost cele pentru tort, steluţele sau jerbele cu scântei.
Orice alt material exploziv se cumpără doar de persoane autorizate, de pildă, pirotehniştii. Comercianţii şi clienţii trebuiau să fie amendați cu până la 6.000 de lei și chiar să li se facă dosar penal, așa cum spune legea. Însă nu s-a întâmplat așa.
Oltenița a fost dinaintea Crăciunului până la Sf. Ion, ca un câmp de luptă, pocnitorile și petardele auzindu-se succesiv. Cei care nu realizează pericolul, ar fi trebuit să cunoască nu doar consecințele pentru cei din jur ale unor petarde aruncate greșit sau defecte, cât mai ales riscurile pentru ei personal.
Au existat destule situații de accident. În imaginea de mai jos se văd consecințele nebuniei petardelor:


Locuitorii din Oltenița au fost expuși unor zgomote nedorite de-a lungul acestei perioade, atunci farmecul sărbătorilor, rolul acestor artificii care a mai fost în noaptea dintre ani?
De ce poliția nu a îndesit controalele?
De ce poliția nu a respectat legea în perioada când riscurile acestor petarde aruncate erau însoțite de zgomote nu tocmai plăcut pentru oameni și mai ales pentru câinii, speriați de moarte?

Potrivit legii, este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.

Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:

 • între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
 • la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri;
 • la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;
 • la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
 • în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;
 • pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spațiile deschise cu aglomerări de persoane;
 • la o distanță mai mică de 500 de metri de păduri.

Cât s-a respectat din situațiile prezentate?
În conformitate cu legislația în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie.

Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Polițiștii ar fi trebuit să fie permanent pe străzi în această perioadă, ajutați de foștii gardieni publici, actuala poliție locală din Primăria Oltenița. Polițiștii ar fi trebuit să aplice legea oricărui oltenițean care se abate de la regulile ei, indiferent cine este, al cui băiat sau a cui fată este, indiferent de ce persoană sau ce cunoștință este. Dar fiecare a făcut exact ce a vrut, profitând de natura acestor sărbători. Nu în pocnitori stă farmecul Crăciunului sau al Revelionului. Nu în petarde se găsesc simbolurile unor sărbători creștine.
Și așa cum astfel de legi se încalcă fără urmă de conștiință, fără bun simț, cum să ne mai mirăm de alte legi importante nerespectate și încălcate flagrant de cei din funcții, cum să ne mai mirăm de ce în România nu mai există legi decât pe hârtie, că se fură ca în codru, iar mai nou legile se schimbă și se fac tocmai de bandiți și infractori, de către cei care nu doresc ordine și disciplină?
Am ajuns de fapt să trăim legile junglei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × 3 =

− 1 = 2

Editorial
 • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

  Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

  Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

 • Pastila de gramatică

  Pastila de gramatică

  Sensul şi originea expresiei “Patul lui Procust” În cultura română, …
Corespondenta la redactie