Dialogul Structurat cu TINErii, în acțiune la Oltenița / Forumul Tinerilor din România se oprește pentru câteva ore la malul Dunării
Prima întâlnire a tinerilor propusă de Ramona Omet în cadrul programului-forum a avut loc la Oltenița. Și așa cum era de așteptat pentru o activitate la care participă tineri alături de invitații evenimentului, atmosfera a fost una veselă, proaspătă, plină de umor, caldă. Ramona Omet, ambasador pentru Dialogul Structurat cu TINErii, a organizat prima acțiune în cadrul Caravanei Naționale a Dialogului Structurat împreună cu Eliza Chirilă, studentă la Facultatea de Drept în cadrul Universității Româno-Americane din București.
Cele două voluntare doresc prin activitățile lor ca tinerii să fie în fruntea multor acțiuni de importanță pentru ei și societate, care să vină în sprijinul unei reale democrații.
Una dintre invitatele primului forum de dezbateri a fost profesor Liliana Niculiță de la Liceul Tehnologic ”Nicolae Bălcescu” Oltenița. Profesoara de istorie este una dintre organizatoarele de acțiuni de voluntariat și participant alături de tineri. Niculiță a prezentat elevilor o imagine a ceea ce presupune ”voluntariatul„ îndemnându-i să se remarce în astfel de activități.
Profesor de sport Cristiana Drăgan, un alt invitat al evenimentului, prezintă elevilor munca sa în cadrul Asociației Județene Sportul pentru Toți Călărași, unde este președinte, dar și importanța mișcării în viața tinerilor, adulților. Profesoara Drăgan promite sprijinul său pentru toate activitățile pe care tinerii implicați în programul-forum le vor desfășura. Cristiana Drăgan mai vorbește despre câștigarea unor proiecte pe fonduri europene și despre parteneriatul acesteia în cadrul International Sport and Culture Association – ISCA Danemarca, despre proiectul Pierre de Coubertin dar și despre alte proiecte printre care unul ce se va desfășura în grădinițe, sportul fiind o activitate umană foarte important ce trebuie exersată și exploatată încă din copilărie.
Invitata Ramonei Omet și colegă, Eliza Chirilă, pornește un dialog cu tinerii, un joc de imaginație, provocându-i la discuții și inițiative.
Voluntariatul rămâne în atenția celor prezenți la Forum.
Ce presupune Facebook-ul și cum vine în sprijinul tinerilor este una dintre temele discutate în cadrul acțiunii de la Oltenița, fiecare dintre cei aflați în sală considerând rețeaua de socializare și spațiul public electronic al relațiilor umane, un mijloc de informare divers.
Eliza Chirila a incitat tinerii la diferite opinii și dispute, ea cerând acestora să răspundă singuri la întrebările lor privind nevoile societății oltenițene. Eliza Chirila povestește celor din sală cum a ajuns în Statele Unite ale Americii la ONU și cu ce inițiative vine, ce înseamnă să fii ambasador al unei țări, al tinerilor dintr-o țară europeană pe alt continent.
S-a vorbit despre tinerii ce ar putea veni cu inițiative privind problemele locale și despre inexistența unui cinematograf în Oltenița. Unul dintre elevii Liceului Basarab spune că își dorește un cinematograf în oraș, iar fostul Cinematograf Flacăra nu poate fi folosit din cauza problemelor încă nerezolvat de natură administrativă și politică.
Se propune formarea unui Consiliu Local al Elevilor ce ar putea activa și colabora cu Consiliul Local. În același timp s-a vorbit despre atitudinea ostilă a autorităților locale când s-a propus o colaborare, un sprijin al activității de voluntariat a Diviziei Civice Voluntare Foișorul de Foc.
Eliza Chirilă are 23 de ani este delegat de Tineret la ONU, studentă la Facultatea de Drept a Universității Româno-Americane și vicepreședinte pe Relații Externe a Uniunii Studenților din România. Eliza Chirilă a vorbit la New York în numele tinerilor din România despre nevoile acestei generaţii: sistem educaţional modern, locuri de muncă şi salarii motivante.
Până la 15 decembrie Ramona Omet, ambasadorul Forumului Tinerilor din România pentru zona noastră, va reprezenta judeţul Călăraşi, aceasta dorind astfel să aducă în atenţie problemele tinerilor din județ, în special ale celor din Oltenița. Principala temă a Uniunii Europene este aceea ca tinerii să aibă acces la drepturi și să se implice în activitatea politică, de aceea Ramona Omet își dorește ca aceștia să nu mai fie marginalizați.
Forumul Tinerilor din România este o federație neguvernamentală, apolitică, non-profit, ce reprezintă 155 de organizații de tineret din România (6 naționale și 149 locale).
Viziunea organizației este o lume în care tinerii își pot atinge întregul potențial. Prin organizațiile neguvernamentale Forumul Tinerilor, potrivit statutului său, încurajează, susține, implică și reprezintă tinerii din România.
Laura Suzeanu
Lasă un răspuns