Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Din ciclul ”Clubul Profesionist de Lectură”, o abordare de suflet cu oameni-model și cărțile lor

Unul dintre atuurile de mare stil ale culturii este acela de a aduce oamenii împreună și a depăși orice granițe impuse, social sau politic, este o performanță ce creează un cerc comun de idei și principii printr-un standard de calitate.

Cultura este esențială într-o familie, între oameni, într-o urbe și comunitate. Povești și puneri în discuție, descrieri de situații de viață transpuse în file tipărite, memorii, subtilități în gânduri și standarde de calitate în slove… Astfel se desfășoară frecvent întâlnirile literare dorite de scriitorul nostru oltenițean, Liviu Capșa.

La fel de concentrată a fost întâlnirea de zilele trecute cu autori contemporani de cărți, o ediție apropiată de sufletele iubitorilor de carte și de literatură de la Oltenița, așteptată cu sufletul la gură de înfometații de cultură.

Un alt fel de ediție a ”Clubului Profesionist de Lectură” a îmbrățișat gusturile pentru frumos ale celor prezenți la întâlnirea cu doi importanți scriitori contemporani, unul dintre aceștia autor de cărți, critic literar și profesor universitar.
O inedită întâlnire își șlefuiește simțurile pentru frumos în acordurile sunetelor elevate de limbaj, un parfum și o estetică de bonton care au adus alãturi, personalități de marcă ale literaturii și culturii noastre și publicul oltenițean, acea parte pasionată și amatoare de evenimente de calitate spirituală.
Criticul literar, scriitor și profesor universitar Răzvan Voncu alături de soția sa, Hanna Bota, scriitoare și elevat om de cultură cu studii inclusiv în Teologie, ne-au conectat sub semnul firescului uman și ne-au copleșit cu grație spre conexiuni literare ale unei lumi necontaminată de consumerism și de artificial.
Scriitorul-avocat Liviu Capșa este cel care ni-i aduce în fața noastră, ca un cadou, pe cei care să ne încânte sufletul.

Cărțile oferite atenției noastre au fost ”Să spui sau să nu spui” de Hanna Bota, ”O istorie literară a vinului în România” de Răzvan Voncu și ”Corăbierul norilor” de Liviu Capșa. Acesta din urmă a fost moderator, ca de fiecare dată la acest gen de evenimente.

Întâlnirea aduce în secvențe de atenție un format deosebit de prezentare, după cum explică Liviu Capșa.

Răzvan Voncu este una dintre prezențele de marcă ale evenimentelor culturale organizate de Liviu Capșa și colaboratorii săi. Spirit fin, critic prin excelență reflexiv și cu tehnică de nuanță, un profesionist în materie care surprinde pasajele cele mai importante din expunerile scriitorilor, un scriitor-cititor sofisticat, cu o oratorie fluentă și amplă, a devenit unul dintre prietenii publicului oltenițean iubitor de cultură.

Răzvan Voncu afirmă despre romanul „Să spui sau să nu spui” al Hannei Bota „că își propune o galerie de personaje mai puțin obișnuită în proza noastră contemporană, cu zone de vârste și categorii sociale care își trăiesc existența potrivit codului lor”:

Miza cărților Hannei Bota este să plece de la povești reale pe care le transformă în romane verosimile ce oferă cititorului, pe lângă o poveste, și ceva de meditat:

Răzvan Voncu spune că titlul cărții lui Liviu Capșa este excepțional și îl definește ca om și definește și poezia scriitorului. Una dintre calitățile poeziei lui Liviu Capșa este controlul discursului, mai spune Voncu. Acesta îl numește pe Capșa ”un poet complex, intelectual, care știe filosofie clasică, care știe filosofia dreptului care este formidabilă, de aceea reflecția sa este profundă”. O poezie care te pune pe gânduri…

Ultima parte a prezentării critice-literare, Răzvan Voncu o dedică cărții sale ”O istorie literară a vinului în România”:

Hanna Bota aduce o strălucire aparte literaturii noastre. Autoarea ne imprimă o stare de bine prin cărțile sale, are o rigoare analitică, este înzestrată cu umor fin, iar rafinamentul cu care așează slovele pe hârtie surprinde esențialul literar în profunzimea sa. Inteligentă și elegantă în gesturi, Hanna Bota copleșește. Te înconjoară cu mister, reprezintă un reper pentru alți autori de cărți:

Ingredientul principal al întâlnirilor de la Oltenița este vizibila dragoste pentru literatură, pentru carte.

Întâlniri de genul acesta sunt cele care contează cel mai mult, aici putând să devii pentru scurt timp prizonier de frumos, aici invariabil întâlnești oameni cu o altă calitate, într-o nuanță senină și generoasă de stil existențial.

 

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie