Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

E preferabil să spui întotdeauna adevărul, bineînţeles doar dacă nu eşti un mare mincinos.

E preferabil să spui întotdeauna adevărul, bineînţeles doar dacă nu eşti un mare mincinos.

Studierea omenirii depăşeşte forţele omului. Numai nebunii o încearcă.

Prietenii mei şi cu mine vorbeam despre obiceiuri bune şi rele. “E greu, zicea el, până te deprinzi cu ceva, dar când te-ai deprins… Uite, după primele câteva luni, nu trebuie să-ţi dai mai multă osteneală ca să fii un sfânt decât ca să fii un păcătos. Devine, pur şi simplu, o chestie de obişnuinţă.”

Îmi place munca, mă fascinează. Pot sta ore în şir să mă uit la ea.

Există două soiuri de iubire: cea care îngenunchează şi înalţă ochii la cer şi cea care priveşte în jos şi mângâie. Pe cea de a doua o consider mai durabilă.

Femeile vicioase au puţine vicii, dar în niciun caz nu sunt abjecte.

O viaţă nu valorează nimic, dar nimic nu valorează cât o viaţă.

Trăia odată un bărbat, iar o femeie îl iubea.

O doamnă: Un bărbat nu se schimbă niciodată în bine. Secătura rămâne tot secătură!

Nu am reuşit să ne ducem la îndeplinire programul în totalitatea lui, pentru motivul binecuvântat că realizările omului rămân întotdeauna de căruţă faţă de intenţiile sale.

Egoismul este pur și simplu un alt nume dat voinței.

Nu poţi prosti cu vorba o pisică aşa cum poţi prosti un câine.

Înjuratul este o supapă de siguranţă prin care nervii bărbatului se descarcă sub formă de aburi inofensivi.

Bărbaţii nu păcătuiesc cu femei cuminţi.

Fiecare are vârsta pe care o simte.

Un om nu e un personaj, e o duzină de personaje.

Pălăvrăgim despre civilizaţia şi omenia noastră, însă acei dintre noi care nu duc ipocrizia până la autoînşelare ştiu că dedesubtul cămăşilor noastre scrobite pândeşte sălbaticul, cu toate instinctele lui sălbatice intacte.

O pereche de îndrăgostiţi traversează parcul, ţinându-se de mână. Mai târziu vor trece din nou pe aici, dar vor avea o altă expresie în ochi şi un alt înţeles în strânsoarea mâinilor lor. Acum puritatea zorilor este în ei.

De ce nu-ţi iei o fată cu totul nouă? Nici o fată! Aduc mai mult necaz decât merită! Alea pe care le vrei nu le poţi avea, iar cele pe care le poţi avea nu le vrei.

Bărbaţii la care ne gândim, explică domnişoara R., se pot împărţi în două clase: bărbaţi care ar trebui să ne placă, dar nu ne plac, şi bărbaţi care nu au niciun motiv să ne placă, dar ne plac.

Dragostea e o afacere femeiască.

Natura nu a fost făcută pentru a fi schimbată.

Nenorocirea unui om este şansa altuia.

O doamnă: Sunteţi nişte creaturi foarte curioase, voi, bărbaţii. Habar nu aveţi ce vă poate capul şi din cauza asta nu ştiţi niciodată ce vreţi.
Un bărbat: Draga mea doamnă, acuzaţi pe cine nu trebuie. Mărturisesc că nu prea ştiu ce îmi poate capul şi puţinul care îl ştiu despre el nu îmi place. Nici nu l-am făcut eu, nici nu l-am ales eu. Sunt mai nemulţumit de el decât puteţi fi dumneavoastră. Pentru mine constituie un mister mai mare decât pentru dumneavoastră şi trebuie să îl accept aşa.

Pot vedea partea amuzantă a lucrurilor şi mă bucur de umor atunci când apare; uită-te, însă, în orice direcţie şi vei observa mai multă tristeţe decât fericire în viaţă.

Dragostea e ca pojarul: toţi trebuie să trecem prin ea.

Nu există fericire deplină! – spuse omul când soacra i-a murit şi i s-a prezentat nota de plată a înmormântării.

După ce am căutat fără să găsim, se întâmplă să găsim fără să căutăm.

Bârfa zboară repede prin comunităţile mici.

O fată când se căsătoreşte crede întotdeauna că a câştigat un iubit, dar de cele mai multe ori îşi dă seama că l-a pierdut.

Jerome K. Jerome

Prin proza sa umoristică, a manifestat înțelegere pentru slăbiciunile omenești și capacitatea de a descoperi partea comică a neplăcerilor domestice. A fost unul dintre fondatorii revistei The Idler.

Jerome Klapka Jerome s-a născut la 2 mai 1859, Walsall, Staffordshire. A fost eseist, romancier și umorist englez. Este cunoscut in mod special pentru romanul sau satiric Three men ina boat –to say nothing about the dog, tradus in romana ca Trei intr-o barca (fara a mai socoti si cainele). Acesta a beneficiat si de o continuare, respectiv Three men on the bummel – Trei pe doua biciclete.
S-a născut și a crescut în sărăcie la Londra, într-o casă, care este astăzi un muzeu dedicat lui.
Alte titluri cunoscute sunt: colecția de eseuri “Gândurile trândave ale unui pierde-vară” și “Trei pe două biciclete”, o continuare a romanului “Trei într-o barcă”.

Three Men in a Boat publicată în 1889 a fost scrisă după ce s-a întors din luna de miere cu o barcă pe râul Tamisa. Ceilalţi doi protagonişti ai povestirii sunt inspiraţi de figurile a doi buni prieteni cu care pleca deseori în călătorii cu barca.

Imediat după apariţie, cartea a devenit un bestseller şi în primii 20 de ani de la publicare s-au vândut peste un milion de exemplare în toată lumea, fapt ce i-a asigurat confortul financiar. Datorită acestui succes copleşitor Jerome s-a hotărât să scrie şi o continuare, intitulată Three Men on the Bummel publicată în 1900, inspirată de o scurtă şedere în Germania. A continuat să scrie eseuri, nuvele şi piese de teatru, dar nu a reuşit să egaleze succesul obţinut cu Three Men in a Boat.

În timpul primului război mondial s-a oferit ca voluntar, dar din cauza vârstei sale (56 de ani) a fost respins. A servit totusi ca şofer de ambulanţă pentru armata franceză. După încheierea războiului, şi-a scris memoriile sub titlul My Life and Times publicată cu un an înainte de moartea sa (1926).

Stilul său scriitoricesc cald, glumeţ şi nepretenţios l-a ajutat să devină popular şi să influenţeze numeroşi umorişti şi satirişti englezi şi străini. Observator si povestitor, dar si personaj, autorul realizeaza o satira la adresa mentalitatii germane, surprinsa in manifestarile ei comice, ca si a ordinii sociale prusace riguroase, satira punctata in contrapondere cu subtile ironii fata de optica britanica.

Cei trei eroi ai romanului ”Trei pe Două Biciclete” : autorul, George şi Harris, (fără a mai socoti şi câinele) pornesc să petreacă două săptămâni pe apele Tamisei, întru a se întrema de sutele de boli de care li se năzare că suferă. Situaţiile comice prin care trec aceste personaje te binedispun şi te încurajează să citeşti cu pas galopant. Felul cum îşi pregătesc bagajele pentru călătorie, tendinţa autorului de a uita întotdeauna periuţa de dinţi, încercările nereuşite de a deschide o conservă, ciocnirile amuzante cu tot felul de indivizi stranii pe parcursul călătoriei, comicul situaţiilor când pregătesc mâncarea, când aleg unde să doarmă şi când se ciondănesc cu ,,Eu muncesc mai mult decât toţi”, toate astea şi încă multe altele îţi dezvăluie stilul umoristic bine individualizat al autorului.

Şi mai sunt incursiunile interesante în care se amintesc mai multe întâmplări amuzante din viaţa eroilor, precum cea cu branza cu miros insuportabil, care a scos afară pe toţi pasagerii dintr-un compartiment de tren, sau cea cu instalarea unui tablou pe perete, unde s-au implicat mai multe persoane la cererea celui care ,,vroia să facă totul singur”, etc. Romanul impresionează nu doar prin comicul situaţiilor, ci şi prin identităţile bine conturate ale celor trei prieteni. Harris intotdeauna ştie ,,un locşor după colţ unde se găseşte ceva ce nu s-a mai pomenit in materie de băutură”, George iubeşte să doarmă mult şi se pare că este cu adevărat treaz doar când se adună toţi să mănânce, iar câinele iubeşte să se ia la harţă cu ceainicul şi să latre şi el când se face vreun toast.”

Umorul lui Jerome – uneori cu o urma de sentimentalism, alteori sententios – cunoaste o gama larga de nuante, de la absurd si caricatural pana la ironia fina. Conservator si anarhic in acelasi timp, profund implicat, dar si detasat, acest umor pastreaza un simt al echilibrului comic, a carui normalitate se bazeaza pe perspectiva ironica asupra timpului – calauza, filosoful, prietenul si bufonul lui Jerome, „bunul invatator Timpul“, caruia ii este dedicata cartea ”Trei pe Două Biciclete”.

In general, stilul sau este caracterizat de o intelege calda si lipsita de verdicte in ceea ce priveste slabiciunile umane, precum si de abilitatea de a gasi umorul in neplacerile cotidianului.

Romane

 • Idle Thoughts of an Idle Fellow (1886, Leneșele gânduri ale unui trândav)
 • Three Men in a Boat (1889, Trei într-o barcă), cel mai celebru roman al său
 • The Diary of a Pilgrimage (1891)
 • Novel Notes (1893)
 • Second Thoughts of an Idle Fellow (1898)
 • Three Men on the Bummel (aka Three Men on Wheels) (1900, Trei hoinari)
 • Paul Kelver, a novel (1902)
 • Tommy and Co (1904)
 • They and I (1909)
 • All Roads Lead to Calvary (1919)
 • Anthony John (1923)
 • The Love of Ulrich Nebendahl (1909)
 • The Philosopher’s Joke (1909)

Non fiction

 • My Life and Times (1926, Viața și opera mea)

Povestiri

 • The Haunted Mill (1891)
 • The New Utopia (1891)
 • The Dancing Partner (1893)
 • Christmas Eve in the Blue Chamber
 • Silhouettes
 • The Skeleton
 • The Snake
 • The Woman of the Saeter

Piese de teatru

 • The Maister of Wood Barrow: play in three acts (1890)
 • The Night of 14 Feb.. 1899: a play in nine scenes
 • Miss Hobbs: a comedy in four acts (1902) – cu Evelyn Millard
 • Fanny and the Servant Problem, a quite possible play in four acts (1909)
 • The Master of Mrs. Chilvers: an improbable comedy, imagined by Jerome K. Jerome (1911)
 • The Soul Of Nicholas Snyders : A Mystery Play in Three Acts (1925)
 • The Celebrity: a play in three acts (1926)
 • Robina’s Web (“The Dovecote”, or “The grey feather”): a farce in four acts
 • The Passing of the Third Floor Back (1908) (ecranizată prima oară în 1918, apoi în 1935)

Surse:
legileluimurphy.ro
ro.wikipedia.rog
bestseller.md
youtube.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

63 + = 65

Editorial
 • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

  Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

  “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

 • Pastila de gramatică

  Pastila de gramatică

  Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie