Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect: ”servici” sau ”serviciu”

Aceasta este forma normată, literară a cuvântului: serviciu și nu servici, cum tot auzim în ultima vreme!

Forma serviciu este, totodată, și singura formă consemnată în DOOM – Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române pentru acest cuvânt 1. Pluralul cuvântului este servicii, cu forma articulată de plural serviciile.

Corect este, așadar, să spunem (și să scriem, bineînțeles): Mă duc la serviciu.; serviciu de ceai; femeie de serviciu; I-am făcut niște servicii. etc., după forma salariu și nu salar. Așa cum putem spune (și ni se pare firesc!), de exemplu, serviciu de curierat, serviciu de ambulanță, tot la fel de ușor putem folosi această formă și în sintagme ca femeie de serviciu, elev de serviciu, serviciu de cafea și orice alte alăturări de cuvinte conținând acest termen. Cum peste tot e vorba de același cuvânt…

AȘA NU!

La servici (numele unui serial românesc);

Servici de ceai (titlul unui articol de pe blogul www.aliceboboc.wordpress.com);

O femeie de servici din Suedia a furat un tren, l-a deraiat și a intrat într-o clădire (titlul unui articol de știri publicat în data de 15.01.2013, pe site-ul www.napocanews.ro).

…dar AȘA DA!

„SMURD nu este un serviciu privat. Conform legii nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma sănătății, SMURD este un serviciu public integrat fără personalitate juridică, care funcționează în organigrama Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.” (www.smurd.ro);

„O femeie de serviciu a furat un tren și a intrat cu el într-o casă, lângă Stockholm” (titlul unui articol de știri publicat în data de 15.01.2013, pe site-ul www.hotnews.ro);

„DGIPI îşi pierde competenţele de serviciu de informaţii?” (titlul unui articol publicat pe site-ul www.militar.infomondo.ro);

„Câștigă un serviciu de masă din porțelan” (titlul unui articol publicat pe site-ul www.krystyana84.blogspot.ro).

În concluzie, să reținem ceva: indiferent de sintagma în care apare, se spune… serviciu(uuuuuuu)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × 5 =

− 1 = 7

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect – interregional sau inter-regional, nonvaloare sau non-valoare, …
Corespondenta la redactie