Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Ei mă consideră nebun pentru că nu-mi vând zilele pentru aurul lor și eu îi consider nebuni pentru că-și închipuie că zilele mele au un preț

Ei mă consideră nebun pentru că nu-mi vând zilele pentru aurul lor și eu îi consider nebuni pentru că-și închipuie că zilele mele au un preț.

Numai cel care transforma vocea vantului in cantec, imblanzind-o prin propria iubire, este cu adevarat deosebit.

Cand mana unui barbat atinge in treacat mana unei femei, amandoi ating eternitate.

La toamna imi voi aduna toate durerile. Cand aprilie va inflori din nou, iar pamantul si primavara isi vor celebra cununia, gradina mea va fi plina de flori minunate si rare. (Nisipul si spuma)

Florile primaverii sunt visele iernii povestite, dimineata, la micul dejun al ingerilor.

Nu uitati ca pamantul se bucura sa va simta taliple goale si vantul se joaca bucuros in parul vostru.

Dulceata prieteniei este facute din rasele si placerile impartasite.

Daca nu-ti intelegi prietenul in orice imprejurare, nu-l vei intelege niciodata.

In roua lucrurilor marunte, roua isi gaseste dimineata si se reimprospateaza.

Orice poate auzi, dar numai fiintele sensibile inteleg.

Nu este ciudat ca ne aparam greselile noastre cu mai multa inversunare decat valorile noastre?

Copiii vostri : puteti sa va straduiti sa fiti ca ei, dar nu incercati sa-i faceti sa fie ca voi.

Tristetea este un zid ridicat ingtre doua gradini.

Viata ta de fiecare zi este templul si religia ta.

Nu spuneti nicicand am aflat adevarul, ci, mai curand, am aflat un adevar.

Optimistul vede trandafirul, nu ghimpii sai; pesimistul vede numai ghimpii, uitand de trandafiri.

Frumusețea nu constă în aparență. Frumusețea este o lumină ce se află în suflet.

Am învățat tăcerea de la vorbăreți, toleranța de la cei intoleranți și bunătatea de la cei răi. Nu voi fi nerecunoscător acestor ”învățători”.

Eu sunt ignorant în fața adevărului absolut. Dar sunt smerit în ignoranta mea şi în aceasta constă onoarea şi răsplata mea.

Khalil Gibran

Kahlil Gibran (Jubran Khalil Jubran, Djubran Khalil Djubran, Arabă :جبران خليل جبران, siriacă: ܟ݂ܠܝܠ ܔܒܪܢ) s-a nascut la 6 decembrie 1883, in Bsharri, o localitate aflata la poalele muntelui Fam al-Mizab, in nordul Libanului, Khalil Gibranintr-o familie maronita. In 1894 emigreaza impreuna cu mama sa si surorile mai mici, Marianna si Sultana, in Statele Unite, stabilindu-se la Boston. Urmeaza cursuri de specialitate in America si Liban, studiind pictura, arta fotografica, literatura araba, engleza si franceza. Urmează cursurile școlii comunale timp de 4 ani și unde l-a cunoscut pe fotograful Fred Holland Day care i-a dat lecții de desen și de pictură. Incepand cu 1905 incepe sa publice in diferite reviste din New York pamflete si scurte povestiri, toate in limba araba. A fost asadar un reprezentant al romantismului târziu din literatura arabă.
În 1898 se întoarce în Liban unde își perfecționează cunoștințele de limba arabă până în 1901. Este perioada în care începe să-și manifeste pasiunea pentru filosofie și pictură. Dealtfel, el și-a expus picturile în 1904, fără prea mare succes.
În 1901 începe călătoria sa prin Europa, cu un scurt răgaz la Paris, unde începe să lucreze la culegerea de proză “Spiritele rebele”. Este excomunicat din cadrul comunității creștine maronite din care făcea parte, datorită convingerilor sale religioase prea flexibile, poziției împăciuitoare față de religiile creștină și musulmană.Khalil Gibran 1
Poet, pictor, filozof și prozator, acesta a fost și un militant pentru independența patriei (Liban) față de Imperiul Otoman. O mare parte din viață a trăit în SUA, publicând în limba arabă și engleză. Cele mai cunoscute opere sunt Spiritele rebele, Profetul,  Aripile frânte, Furtunile. Primele noțiuni de religie, de limbă siriacă și arabă, le-a căpătat de la un călugăr.
Kahlil Gibran moare la 10 aprilie 1931, la New York, in urma unei boli complicate (ciroza, plus un inceput de tuberculoza). Jurnalul New York Sun va titra cu litere mari: S-a stins un profet.
Rămășițele sale pământești sunt trimise la Beirut, la 21 august și înmormântate în satul Bisharri, unde se născuse.
Opera sa poetică a fost tradusă în peste douăzeci de limbi, iar picturile și desenele sale se află expuse în galerii celebre din lume.
Trupul i-a fost trimis in Liban, fiind ingropat la cripta manastirii Mar Sarkis. Postum, ii apar alte doua lucrari: The Wanderer (Ratacitorul), o colectie de parabole ce va vedea lumina tiparului in 1932, si The Garden of the Prophet (Gradina Profetului) in 1933.

wikipedia.org,
edituraherald
autori.citatepedia.ro
http://www.citate-celebre-cogito.ro/category/khalil-gibran/


 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 + 6 =

− 7 = 2

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

Corespondenta la redactie