Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Elvis Presley – lucruri mai puțin cunoscute despre regele rock and roll-ului

Nǎscut pe 8 ianuarie 1935, ȋn Tupelo, Mississippi, Elvis Presley a pornit ȋn viață dintr-un mediu umil și a reușit sǎ ajungǎ unul dintre cele mai mari nume din istoria rock and roll-ului. Pe la mijlocul anilor 1950 deja apǎrea la Elvis micteleviziune, radio și ȋn cinematografe.

Prima apariţie pe scenă are loc la vârsta de doar 10 ani, când cântă Old Shep în cadrul unui concurs de tinere talente organizat în Tupelo, cu ocazia târgului Mississippi-Alabama Fair and Diary Show, câştigând premiul al doilea (cinci dolari şi posibilitatea de intra gratis la toate atracţiile târgului). La această vârstă, primeşte în dar şi prima chitară, părinţii neputându-şi permite bicicleta mult dorită de fiu. În 1948, cu ocazia serbării de final a anului şcolar, micul Elvis cânta la chitară şi voce piesa Leaf on a Tree (O frunză într-un copac).

Elvis a avut un frate geamǎn

Ȋn ianuarie 1935, Elvis Aron Presley se nǎștea ȋn casa pǎrinților sǎi din Tupelo, la aproximativ 35 de minute distanțǎ de fratele sǎu geamǎn Jesse, care se nǎscuse mort. Ziua urmǎtoare, trupul lui Jesse a fost ȋngropat ȋntr-un mormȃnt nemarcat din apropierea cimitirului Priceville. Elvis nu a ascuns niciodatǎ cǎ a avut un frate, mai mult decȃt atȃt, el a vorbit foarte deschis pe marginea subiectului toatǎ viața sa.

Ȋn timpul copilǎriei era vǎzut ca fiind tǎcut și retras. Ȋn liceu a picat la muzicǎ. Chiar și așa a reușit sǎ-l termine ȋn 1953, devenind astfel primul din familia sa cu o diplomǎ de absolvire a liceului. Dupǎ absolvire a lucrat ca mecanic și șofer de camion ȋnainte sǎ se lanseze ȋn cariera muzicalǎ ȋn 1954.

1956 – prima poziţie în Billboard 200

28 ianuarie 1956 este momentul primei sale apariţii într-o emisiune de televiziune Stage Show la CBS. Tot în acest an îi apare şi primul album intitulat Elvis Presley, care a ajuns foarte repede pe prima poziţie în Billboard 200 şi a rămas acolo timp de zece săptămâni. Semnează un contract pe şapte ani cu Paramount Pictures, apare la The Steve Allen Show la NBC unde cântă Hound Dog, continuă să concerteze în toată America, lansează single după single şi semnează un contract pentru o serie de trei apariţii la Ed Sullivan Show contra sumei record, în acel moment, de 50.000 de dolari. Pe 26 septembrie este proclamată Ziua Elvis Presley în oraşul natal Tupelo, iar la mijlocul lui noiembrie are loc premiera primului său film – Love Me Tender.

• A cumpǎrat Graceland la doar 22 de ani

Pȃnǎ ȋn 1957 cariera sa ȋnregistra un mare succes, astfel cǎ și-a putut permite sǎ plǎteascǎ 102.500 de dolari peElvis Graceland, vila ce avea sǎ-i devinǎ casǎ pentru urmǎtorii 20 de ani. Casa fusese construitǎ ȋn 1939 și fusese numitǎ dupǎ fiica proprietarilor, Grace. Elvis a adus o serie de modificǎri proprietǎții, inclusiv adǎugarea porților de fier cu temǎ muzicalǎ, sau o camerǎ junglǎ ce avea o cascadǎ interioarǎ. Dupǎ moartea sa, fosta sa soție, Priscilla Presley, a deschis proprietatea publicului pentru a fi vizitatǎ. Undeva ȋn jur de 600.000 de vizitatori ajung acolo ȋn fiecare an.

Ȋn 1993, singurul copil al lui Elvis, Lisa Marie, a moștenit Graceland la ȋmplinirea vȃrstei de 25 de ani. Ȋn 2006, George W. Bush a devenit primul președinte american care, aflat ȋn timpul mandatului, a venit sǎ viziteze Graceland. Bush a cǎlǎtorit acolo cu primul ministru japonez Junichiro Koizumi, care era un fan ȋnrăit al lui Elvis.

• A intrat ȋn armatǎ, dupǎ ce era deja celebru

Ȋn decembrie 1957, cȃnd Elvis era deja o mare vedetǎ, a fost chemat sǎ serveascǎ în Armata Statelor Unite. Dupǎ ce a Elvis-Presley in Armataprimit o amȃnare pentru a putea ȋncheia filmǎrile pentru „Regele Creole”, Elvis a intrat ȋn rȃndul forțelor armate sub ochii ȋntregii țǎri. Pe cȃnd se afla la Fort Texas, a primit vestea cǎ mama sa se simțea foarte rǎu. Acesta a primit o permisie de urgențǎ pentru a o vizita ȋnainte sǎ moarǎ. La o lunǎ dupǎ moartea ei, este trimis ȋn Germania de Vest, unde a servit ca șofer.

Pe cȃnd se afla aici o cunoaște pe Priscilla Beaulieu, cea cu care avea sǎ se cǎsǎtoreascǎ ȋn 1967 și de care avea sǎ se despartǎ ȋn 1973. Pȃnǎ sǎ pǎrǎseascǎ armata ȋn 1960, Elvis ajunsese la gradul de sergent.

• Nu a avut nici o reprezentație ȋn afara Americii de Nord

Aproximativ 40% din toate vȃnzǎrile sale au avut loc ȋn afara Statelor Unite. Cu toate acestea, exceptȃnd cȃteva concerte ȋn Canada din anul 1957, Elvis nu a avut nici o reprezentație ȋn altǎ țarǎ. Mulți sunt de pǎrere cǎ managerul sǎu, Colonel Parker, ar fi refuzat multe oferte profitabile din strǎinǎtate, deoarece acesta era imigrant ilegal și ȋi era fricǎ cǎ la ȋntoarcere nu i s-ar mai fi permis accesul ȋn Statele Unite.

• A cumpǎrat yachtul președintelui Franklin RooseveltElvis Presley Aloha

Ȋn 1964, Elvis a plǎtit 55.000 de dolari pentru vasul care a servit, ȋntre 1936 și 1945, drept Casa Albǎ Plutitoare. La puțin timp dupǎ achiziție, ȋl doneazǎ spitalului de copii St.Jude, care la rȃndul sǎu ȋl vinde pentru a strȃnge fonduri. Donația yachtului a fost doar una din multele acte de caritate ce avea sǎ le facǎ de-a lungul vieții. Pe lȃngǎ faptul cǎ a dat bijuterii, mașini și bani prietenilor și strǎinilor, a susținut și numeroase concerte de caritate.

• S-a ȋncercat furtul trupului sǎu

Dupǎ moartea sa pe 16 august 1977, tatǎl sǎu Vernon Presley a deschis Graceland publicului, pentru ca cei care l-au iubit sǎ-și poatǎ lua la redevere. Cozi imense s-au format, fanii dorind sǎ-și vadǎ idolul pentru o ultimǎ datǎ. La puțin timp dupǎ ce trupul lui Elvis fusese ȋngropat la cimitirul Forest Hill din Memphis, mai mulți bǎrbați au ȋncercat fǎrǎ succes sǎ fure rǎmǎșiţele cȃntǎrețului. Din acest motiv, tatǎl sǎu Vernon a decis sǎ mute trupul lui Elvis și al mamei sale ȋntr-un loc mult mai sigur, ȋn Meditation Garden de la Graceland.

Surse : youtube.com, historia.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

37 − 27 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie