Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Eminescu la Oltenița în lucrările artistului plastic Lia Maria Andreița

Muzeul Civilizației Gumelnița din Oltenița organizează în 15 ianuarie a.c., de la ora 12,00 vernisajul expoziției de tapiserie ,,Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie” , închinată marelui poet național Mihai Eminescu și Zilei Culturii Naționale.

Afis Eminescu

Expoziția pe care muzeul o găzduiește aparține artistului plastic Lia Maria Andreița, personalitate marcantă atât în planul artei vizuale cât și al celei literare, fiind autoarea mai multor expoziții din țară și din străinătate.
Activitatea desfășurată de doamna Lia Maria Andreița de-a lungul vieții pornind de la profesia de diplomat MAE (ministru consilier ) cu misiuni în străinătate la Ambasadele României în Franța și Italia, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, membră a Academiei Internaționale de Artă Modernă de la Roma, membră a Societății Ziariștilor din România, membră a Federației Internaționale a Jurnaliștilor a impus-o ca mesager a României în lume, dar și ca artist plastic și scriitoare.
Lia Maria Andreița a primit în anul 1985 Premiul Național de Tapiserie, în 1995 Diplomă de Merit și Medalia de Argint din partea Academiei Internaționale de Artă Modernă Roma, în 2004 Medalia Jubiliară ,,Leopardi” a Centrului Invitatie on lineMondial de Poezie,, Giacomo Leopardi” de la Recanati (Italia), opera sa fiind răspândită pe tot mapamondul, în colecții particulare. Prețuirea pe care artista o poartă față de Eminescu se reflectă în unele tapiserii dedicate marelui poet român, a cărui dată de naștere se identifică astăzi cu Ziua Culturii Naționale.
Pentru toți iubitorii de poezie și artă expoziția este un prilej de bucurie și omagiere a celui mai mare poet român dar și artei ce i-a fost închinată. Muzeul Civilizației Gumelnișa așteaptă pe toți iubitorii de frumos să cinstească împreună evenimentul omagial.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one × 4 =

3 + 7 =

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Sensul şi originea expresiei “Patul lui Procust” În cultura română, …
Corespondenta la redactie