Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Eveniment cultural: S-a deschis expoziția de icoane pe sticlă ale copiilor de la Cercul de Pictură ”Vera Icon” din Oltenița

Laura Suzeanu

Expozitie Pictura

Cercul de pictură ”Vera Icon” din cadrul Parohiei Sf. Mare Mucenic Gheorghe, cinstește în modul rafinat al spiritului, sărbătoarea Nașterii Domnului. Locul unde gândurile întipărite în mâinile copiilor și redate prin penel reprezentând o frumoasă expoziție, a fost Muzeul Civilizației Gumelnița din Oltenița. Invitați și admiratori de artă ori credință întru cele sfinte au fost copii, profesori, oltenițeni.

Expozitie PicturaArheolog Teodor Ungureanu transmite celor din sală că muzeul va susține în permanență astfel de activități.
Profesor și îndrumător Ecaterina Mitran explică cum s-au format Cercul ”Vera Icon” și cele 6 grupe. Aceasta promite alte expoziții nu doar de icoane ci și un alt gen de lucrări pictate, ce vor fi oferite spre studiu și prețuire admiratorilor:

Biserica Ortodoxă păstrează o bogăţie imensă în domeniul gândirii patristice şi al Sfintei Liturghii, din care face parte şi icoana.

img_0492Despre frumusețea picturii copiilor cu inocența transmisă imaginilor biblice, vorbește Părintele Bogdan Cipleu de la Parohia Ortodoxă Sf. Mare Mucenic Gheorghe, susținătorul acestor activități profund spirituale cu adâncimi sacre. Sunt folosite modele în icoană a căror existență e redată de credința fiecăruia dintre credincioși. Icoanele pe sticlă au fost pornite de naivitatea țărănească și continuate prin pasiunea tinerilor, micilor iconari, cu lumina sufletelor lor.

img_0460 img_0462Părintele Cipleu spune că icoanele sunt aduse în România din părțile Imperiului Habsurgic, unde existau multe sticlării. Acesta face o ușoară trimitere spre icoana de la Nicula care lăcrimează. În Transilvania, pictura pe sticlă începe să se dezvolte în urma unei minuni ce s-a întâmplat în 1699 cu această Icoană a Maicii Domnului cu Pruncul, pictată de preotul-zugrav Luca din Iclod de la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului din Nicula:

Arta este tot ceea ce Dumnezeu a dat prin puterea sa divină pe pământ. Ea transformă gândul împletit cu sentimente în imagini ce pot fi simțite și vizibile fiecăruia dintre iubitorii acestui gen de manifestare a expresiei umane.

img_0474 img_0490Icoana este, după Michel Quenot, o fereastră spre absolut, sau, după o altă interpretare, o fereastră spre Dumnezeu. Icoana reprezintă o lume de nedominat, ce lasă pentru fiecare dintre noi ferestre deschise. Parte a unei arte plastice care pendulează și spre spiritualitate, icoana reprezintă o oază de regăsire, o oază de liniște interioară.
În centrul icoanei ortodoxe se găseşte întotdeauna o reprezentare a lui Iisus Hristos, înfǎţişat mai ales prin Naşterea, Botezul, Cina cea de Taină, Răstignirea şi Învierea Sa. Subiectul cel mai des întâlnit în icoane este însă Maica Domnului, mai ales Maica Domnului cu Pruncul şi Maica Îndurerată, împreunǎ cu icoanele Bunei-Vestiri, a Încoronării şi a Adormirii Maicii Domnului. Sunt frecvente şi icoanele Sfinţilor, fiecare dintre aceştia fiind chemat în ajutor în funcţie de anumite necesitǎţi.

img_0478Expozitie PicturaCopiii de la Cercul de Pictură ”Vera Icon” au prins cu măiestria lor copilărească de o puritatea maiestuoasă, tot ce poate fi mai frumos și natural în sfinți ori scene de credință ortodoxă.
Profesor Ecaterina Mitran, îndrumător și iubitor de frumos, îi veghează, le arată calea sau drumul prin fereastră spre Divinitate. Profesoara a activat în cadrul Clubului Copilului din Oltenița la Cercul de Artă Populară, iar de mai bine de o lună este cea care se bucură de organizarea și tot ceea ce implică ea în cadrul Cercului de Pictură din cadrul Parohiei Sf. Gheorghe.
Expoziția este deschisă în Sala de la etajul superior din incinta Muzeului Civilizației Gumelnița din Oltenița iar vizitatorii se vor putea bucura de ea până la 31 ianuarie 2017.

img_0464

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sixteen − 3 =

93 − = 83

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie