Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Expoziţia de sculptură Olga Smolenschi rămâne deschisă pentru public până în luna octombrie a acestui an

La Muzeul Civilizaţei Gumelniţa din Olteniţa a avut loc ieri vernisajul expoziţiei sculptor Olga Smolenschi. Familia Mariana şi Ioan Fota, moştenitorii operei sculptoriţei, a donat lucrările artistei în momoria acesteia, unul din muzeele alese fiind şi cel din Olteniţa. vernisaj sculptor 041Astfel, în dorinţa de a reda patrimoniului artistic românesc opera sculptoriţei, prietenii din Bucureşti ai Olgăi Smolenschi au participat la organizarea mai multor expoziţii, prima fiind cea de la Cercul Militar Naţional, Sala Rondă.
Expoziţia de la Olteniţa se poate mândri cu donaţia primită, fostul director prof. dr. Done Şerbănescu declarând celor prezenţi la vernisaj că după refacerea Muzeului de Artă de la Turnul de Apă din Olteniţa, lucrările artistei din Basarabia vor fi trimise acolo, alături de alte câteva obiecte de artă pe care le deţine muzeul. Donaţia a fost oferită muzeului de arheologie pe timpul când director era Done Şerbănescu, arheologul olteniţean spunând că este cea mai important donaţie a muzeului de până acum. “Am avut ocazia să mai primi alte două colecţii, vernisaj sculptor 053însă ambele au eşuat din diverse motive, una dintre acestea aparţinea pictorului Gheorghe Vânătoru, născut la Olteniţa.” ne mărturiseşte într-o discuţie privată prof. Şerbănescu.
Olga Smolenschi a murit în anul 2012 la Bucureşti, lăsând o interesantă operă care în timpul vieţii sale, aşa cum deseori s-a întâmplat cu marii artişti, nu a fost atât de apreciată. Familia moştenitoare a donat muzeului din Olteniţa 20 de piese ale sculptoriţei, gândind că astfel opera artistei va fi păstrată cu onoarea ce i se cuvine. “Am ales acest muzeu pentru că în general un muzeu de artă are foarte multe opere, Muzeul de Artă din Bucureşti este colecţionar în timp de lucrări de artă ale diverşilor artişti. Nu am vrut ca operele Olgăi Smolenschi să nu fie expuse la vedere. Ce apare pe parcurs în muzeele de artă se depozitează în camerele din spate, nu se oferă expozanţilor permanent. Sculptoriţa merită atenţie pentru talentul său, artiştii contemporani, în special critica din domeniul artei găsind în creaţiile ei multă frumuseţe şi complexitate.” declară Mariana Fota, donatoarea lucrărilor sculptoriţei, prezentă la vernisajul de ieri de la Olteniţa.

De asemenea, Mariana Fota a ales Olteniţa şi pentru faptul că este o cunoscătoare şi admiratoare a sculptorului olteniţean Gheorghe Stănescu. O parte din creaţia artistului Stănescu se găseşte sub protecţia muzeului olteniţean.
Olga Smolenschi a participat în viaţă la expoziţii de grup cu lucrările sale, fără a organiza o expoziţie individuală. vernisaj sculptor 020 vernisaj sculptor 023Lucrările ce poartă marca ei sunt realizate din lemn, ghips sau marmură, alabastru, lut patinat, ceramică sau bronz.
În aceeaşi dorinţă de a-i promova opera, familia moştenitoare a făcut câteva donaţii către Muzeul de Artă „Casa Simian” din Rm.Vâlcea, către Muzeul de Artă din Baia Mare, către Muzeul Agriculturii din Slobozia – Ialomiţa, dar şi unor muzee din Braşov sau Ploieşti.
Opera Olgăi Smolenschi a fost prezentată la Expoziţia Naţională de Artă Contemporană în luna noiembrie 2013 la Muzeul Agriculturii din Slobozia –Ialomiţa de către UAP (Uniunea Artiştilor Plastici), Filiala Slobozia – Ialomiţa.
La vernisajul de ieri au vorbit directorul muzeului Mihai Neagu, conservator de muzeu Olga Androne, criticul de artă Ana Amelia Dincă, critic de artă Alexandra Velescu, fostul director al muzeului profesor şi doctor în arheologie Done Şerbănescu.

Expoziţia va fi deschisă pentru vizitatori până în luna octombrie a acestui an, după cum a declarat directorul muzeului, Mihai Neagu.

Olga Smolenschi – un artist izolat şi discret în timpul vieţii

Membră a Uniunii Artiştilor Plastici, sculptoriţa Olga Smolenschi s-a născut la 19 august 1924 , în Cetatea Albă, Judeţul Cetatea Albă, Basarabia. După terminarea şcolii în oraşul natal, în 1943 a fost nevoită să se refugieze în România şi s-a stabilit la Bucureşti. A absolvit Academia de Arte Frumoase în 1949, clasa profesorului Cornel Medera. A fost primită ca membru în Uniunea Artiştilor Plastici din România în iulie 2007. Statutul de refugiată din Basarabia şi refuzul de a se înregimenta în curentul realismului socialist, au urmărit-o toată viaţa. Cu timpul s-a izolat şi a trăit discret, în culisele lumii artistice, singură.
Olga Smolenschi a păşit pe calea deschisă de Brâncuşi, îmbinând simbolismul artei populare cu modernismul artei culte intrat in forţă după 1989. Astfel au rezultat opere de artă moderniste, la care sinteza ideii şi sinteza formei s-au contopit într-o creaţie care o pune pe artistă într-o descendenţă a liniei Brâncuşi – Gheorghe Apostu, după cum declară specialiştii în domeniul artei. A vândut şi a dăruit multe din lucrările sale. A decedat la 18 iunie 2012 la Bucureşti, la vârsta de 88 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

36 + = 37

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie